Hyppää pääsisältöön

Patrik Borg: Näin vältät syömisen ylilyönnit – Nauti kesästä ja ruoasta ilman turhaa morkkista

Grafiikkakuva: Betonialustalla jäätelöpuikko ja ruusun terälehtiä. Kuvassa teksti: "Jaksamisesta pidetään huolta tasaisella syömisrytmillä ja kunnon aterioilla. Kesäfiiliksestä sillä, ettei stressata pikkuasioista." - Patrik Borg
Grafiikkakuva: Betonialustalla jäätelöpuikko ja ruusun terälehtiä. Kuvassa teksti: "Jaksamisesta pidetään huolta tasaisella syömisrytmillä ja kunnon aterioilla. Kesäfiiliksestä sillä, ettei stressata pikkuasioista." - Patrik Borg Kuva: Yle, Mira Pelo jäätelö,kesä,kesä

Tuoreita kasviksia ja marjoja saatavilla joka puolella. Vapaapäiviä ilman stressiä. Kesä on hieno mahdollisuus nauttia ruoasta ja havainnoida, kuinka stressittömämpi elämä tai parempi nukkuminen helpottavat syömistä. Hyvä ja levännyt lomafiilis voi olla myös kannustin oman jaksamisen muutoksiin. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kannustaa sallivaan lomailuun.

Syöminen voi olla mukavaa, monipuolista, uutta, elämyksellistä ja hyvää fiilistä tuottavaa. Kesällä on aikaa laittaa ja nauttia ruoasta – yksin tai seurassa. Kesä on loistava mahdollisuus miettiä suhdettaan ruokaan, ja jotain kesän hyvistä havainnoista kannattaa ottaa mukaan myös ympärivuotiseen tekemiseen.

Liian tiukka linja ei kannata, herkuttelu on sallittu

Elämän ja lomailun ei pidä missään nimessä olla jokaisen suupalan miettimistä. Sen sijaan yleislinjauksista, kuten kunnon aterioiden syömisestä, kannattaa pitää kiinni lomallakin. Kun perusta on kunnossa, pienemmissä asioissa voi olla sallivampi.

Herkuttelu on ruoasta nauttimista – jollekin se on hyvä pihvi, jollekin juustoa, jollekin kesän hernepussit, mutta useimpien puheessa kuitenkin jotain makeaa. Ruoasta nauttiminen ei voi koskaan olla katastrofi, vaan se on aina hyvä asia jollekin hyvinvoinnin osa-alueelle.

Herkuttelusta ei siis kannata kokea morkkista. Jäätelötuutti, juhlissa kakkua tai jälkkäriksi pari paistettua muurinpohjalettua – kaikki osa hyvää syömistä. Mutta jos ensin hupenee suklaalevy, sitten keksipaketti ja vielä jotain lisäksi, ei kyse ehkä ole enää herkuttelusta. Tällaisessa tilanteessa on hyvä pohtia, unohtuiko kunnon syöminen päivän aikana. Kun siitä pitää ensisijaisesti huolta, herkuttelukin pysyy kohtuudessa.

Syömisen rytmi

Kesään kuuluu joustavat aikataulut. Syömisen rytmin kannalta tämä ei ole ongelma, jos alkupäivästä pysähtyy edes jossain kohtaa syömään kunnolla. Ainoa tapa heikentää huolella omaa jaksamistaan ja aiheuttaa syömisen ylilyöntejä on sivuuttaa syöminen tai yrittää syödä vain vähän.

Tunnelmallisesti voi tavoitella siestamaista hetkeä, jossa syöminen on pieni erilainen lepohetki päivän muun riennon - tai levon - lomassa.

Aamiainen
Olipa kello paljon tai vähän, kannattaa heräämisen jälkeen syödä kunnollinen aamiainen. Ei vain kahvia tai kahvia ja leipä, vaan kunnollinen aamiainen, jossa on mukana monenlaisia aineksia.

Päiväruoka
Syö keskellä päivää noin kello 12–15 kunnon ateria. Ei pikku välipalaa, ei napostelua silloin tällöin, vaan kunnollinen ateria. Ruoka voi olla kesägrillausta, arkiruokaa tai ruokaisaa salaattia, kunhan se on reilu. Tunnelmallisesti voi tavoitella siestamaista hetkeä, jossa syöminen on pieni erilainen lepohetki päivän muun riennon - tai levon - lomassa. Niin kauan kun aterialla on mukana kasviksia, on suunta oikea.

Iltaruoka
Syö samalla periaatteella, kuin päivälläkin. Ei pikku välipalaa, ei napostelua silloin tällöin, vaan kunnollinen ateria.

Hyvän lomapäivän rytmi ja ruoan laatu voi olla monenlaista, mutta kolmella perusruokahetkellä huolehdit, ettei nälkäkiukku nosta päätään, jaksat toimia ja napostelu ei pääse päälle. Perusaterioiden väliin voit syödä 1–2 välipalaa tarpeen mukaan. Niin kauan, kun nämä kolme perusasiaa syömisessäsi toimivat, voit välillä syödä hyvällä omatunnolla jotain vähemmän terveellistä, koska sekin kuuluu hyvään syömiseen.

Vaakakapina – miksi tässä on järkeä? Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg vastaa
Jenny Lehtinen: "Aiemmin reagoin stressiin syömällä, nyt voin valita toisin"
Jenny Lehtinen: "Mitä jos vietettäisiin täydellisen kesän sijaan #ihanvaankesä?
Oletko ääripäiden ihminen? Mustavalkoisuus ei toimi - näin opit joustavaksi

Syöminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina