Hyppää pääsisältöön

Cityluonto: Kaupunkilaisrotta viihtyy viemärissä

Rotta kallion kolossa.
Rotta kallion kolossa. Kuva: Yle/Vesa Marttinen rotta (laji)

Kaupunkilaisrotta on selviytyjä. Ravinnon perässä se on valmis kaivamaan, kiipeilemään ja uimaan. Puistojen lisäksi rotilla on maanalainen elämänsä vanhoissa viemäristöissä. Niinpä putkiasentaja voi toisinaan joutua nenäkkäin uteliaan rotan kanssa.

Pääkaupunkiseudun rottakanta on suuri. Arviot rottien lukumäärästä vaihtelevat, mutta sadoissa tuhansissa liikutaan. Rottien voi nähdä parveilevan tietyissä puistoissa ja aukioilla, mutta jyrsijät viihtyvät myös viemäriverkostossa, ihmisen ulottumattomissa.

– Sekaviemäröidyillä alueilla on isot putket. Niissä virtaa vain vähän jätevettä kun ei sada. Kun sadevesi puuttuu, rotilla on hyvin tilaa kulkea. Ne pääsevät sinne sadevesiverkoston kautta, selittää vastaava putkimestari Eeva Huhtanen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Viemärinkansi avataan isolla magneetilla
Viemärinkansi avataan isolla magneetilla. Viemärinkansi avataan isolla magneetilla Kuva: Yle / Anna-Kaisa Brenner viemäriaukko

Rotalle viemärimuona kelpaa

Rottia houkuttelee viemäriputkissa kulkeva ravinto. Valistuksesta huolimatta ihmiset kippaavat surutta ruuanjätettä vessanpytystä alas. Rotille viemärimuona kelpaa, ja ruuan sisältämällä rasvalla ne suorastaan herkuttelevat.

Joskus käy niin, että viemärin kautta rotta löytää tiensä asuntoon asti. Yleensä alueella on silloin jo enemmänkin rottia liikkeellä.

– Rottia myrkytetään usein yhteistyössä kiinteistöjen kanssa. Silloin ongelma on tehokkain ratkaista, kertoo Eeva Huhtanen.

Rotanmyrkky pudotetaan pusseissa viemäriaukon suulta sisään. Ongelma-alueilla käsittely toistetaan parin viikon kuluttua.

Rotanmyrkkypussi
Rotanmyrkky on tappavaa. Rotanmyrkkypussi Kuva: Yle / Anna-Kaisa Brenner rotanmyrkky

Rotta on fiksu mutta epäluuloinen

– Rotta on fiksu mutta epäluuloinen. Voi olla että menee jopa viikkokin, ennen kuin se uskaltautuu maistamaan myrkkyä. Rottien torjunnassa kokeillaan parhaillaan myös rotta-ansoja, Huhtanen sanoo.

Lisäksi rottien kulkureittejä pyritään vähentämään, jotta ne eivät pääsisi viemäriputkistoihin.

– Tämä tapahtuu siten, että viemäreiden aukkoja poistetaan: viemäriputkia sukitetaan ja kaivoja kunnostetaan, kertoo Huhtanen.

Rotta on osa luontoa ja varsinkin kaupunkiluontoa. Niitä on ollut ihmisasutuksen lähellä aina. Rotista halutaan kuitenkin eroon, koska ne jyrsiessään rikkovat rakennuksia ja johtoja ja saattavat ulosteillaan levittää tarttuvia tauteja kuten salmonellaa.

Rotta syö jyviä
Rotta syö jyviä Kuva: Wolfgang Vogt / CCO Public Domain Licence rotta (laji),rotta
Rotta juurakossa.
Rotta juurakossa. Kuva: Yle / Vesa Marttinen Rotta
Rotanraadot päätyvät biolietteeksi

Viemäreihin kuolleita rottia ei poisteta, vaan ne kulkeutuvat esimerkiksi Helsingissä viemäriveden virtauksen mukana Viikinmäen puhdistamolle, jossa ne välpätään jätevedestä muun kiintoaineksen mukana pois. Näin rotanraadot päätyvät biolietteeksi, josta tehdään multaa.

Vaikka rotta voi esimerkiksi sähköjohtoja järsiessään aiheuttaa suurtakin vahinkoa, osa rotista välttää aina ansat. Joskus putkiasentaja päätyy jopa nokikkain rotan kanssa.

– Tehtaankadulla kävi niin, että kaivannossa oli putki esillä. Putkeen oli tehty reikä, ja rotta kävi reiässä välillä katsomassa, että mitä täällä oikein tapahtuu, muistelee Eeva Huhtanen.

Vastaava putkimestari Eeva Huhtanen, HSY
Eeva Huhtanen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut Vastaava putkimestari Eeva Huhtanen, HSY Kuva: Yle / Anna-Kaisa Brenner vastaava putkimestari eeva huhtanen, hsy

Näin torjut rottia

  • Säilytä talousjätteet tiiviissä astioissa.
  • Pidä jäteastioiden ympäristö siistinä.
  • Huolehdi kompostin tiiviydestä ja peitä ruuanjätteet.
  • Kompostin alla on syytä olla tiivis verkko.
  • Vältä lintujen ruokintaa.
  • Sijoita loukku, syötti tai rotanmyrkky niin, ettei niistä ole vaaraa lapsille, lemmikeille eikä luonnonvaraisille eläimille. Merkitse syöttiin käytetty torjunta-aine.
  • Jos havaitset rottia, ilmoita välittömästi taloyhtiösi isännöitsijälle. Omakotialueella ilmoita havainnoista naapureillesi.

Kuuntele juttu Helsingin viemärirotista

Kommentit