A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.
Ole rehellinen
Mieti, miten alkoholi vaikuttaa elämääsi.
– Ole itsellesi rehellinen. Jos alkoholi aiheuttaa sinulle laajoja ongelmia tai sinusta tulee agressiivinen, niin alkoholi on viisainta jättää kokonaan pois.
Hanki tukea, keskustele
Simojoen mukaan merkittävä osa riskikäyttäjistä voisi siirtyä kohtuukäyttäjiksi pelkästään tuen avulla.
– Toisen alkoholinkäyttöön puuttuminen on todella vaikea asia. Ainakaan sitä ei kannata tehdä vihaisena tai pettyneenä. Riittää, että ottaa asian esille ja antaa sen jälkeen toiselle osapuolelle miettimisaikaa. Siihen voi sitten palata myöhemmin uudelleen sopivassa tilanteessa.
– Oikein ajoitettuna avoin keskustelu hyvän kaverin tai puolison kanssa on hyvä konsti. Sopikaa yhdessä kohtuudesta. Kun on sovittu, että parit otetaan, niin sitten pysytellään siinä päätöksessä.
Pysy lujana
Alkoholin juomiseen liittyvä sosiaalinen paine on Suomessa kova. Moni ajattelee, että jos et juo, et ole kiva tyyppi. Simojoki kannustaa näyttämään päinvastaista esimerkkiä.
– Näytä, että myös selvinpäin voi olla hauskaa. Se saattaa laittaa ystävät miettimään heidän omaa alkoholinkäyttöään.
Suunnittele, sitoudu
Usein käy niin, että kun vähentää juomista, huomaa jonkin ajan kuluttua tarvitsevansa alkoholia aina vain vähemmän ja harvemmin. Elämään on tullut tilalle muita asioita.
– Päätä esimerkiksi lopettaa arki-iltojen viinit, ryhdy juhlakäyttäjäksi. Ja juhlaan ostetaan vain se yksi pullo viiniä, ei varmuuden vuoksi kahta.
– Älä osta viiniä varastoon. Jollei sitä kaapissa ole, sitä tulee ainakin pikkuisen vähemmän myös juotua.
Älä syyllisty, ole itsellesi armollinen
Simojoki toivoisi ennen kaikkea terveempää suhtautumista alkoholiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu niin kauan, kun alkoholi on aiheena tabu. Simojen mielestä kaikkein tärkeintä on syyllistämättömyys.
– Jos retkahdat, ole itsellesi armollinen. Takapakit kuuluvat usein asiaan. Ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita hyväksymistä, ei ole ok jatkaa juomista.
– Onnistumisesta tulee mahtava olo ja kroppa kiittää: paino putoaa, nukut paremmin, olet virkeämpi ja mieliala on positiivinen, mahdollisesti koholla ollut verenpaine laskee ja miehillä myös sänkyhommat sujuvat paremmin, kannustaa Simojoki.
ASIANTUNTIJA:
johtava ylilääkäri
Kaarlo Simojoki
A-klinikka Oy ja A-klinikkasäätiö
Lisää aiheesta:
Paljonko on liikaa - katso suositukset
Suomalaisten alkoholinkäyttö on humalahakuista.