Hyppää pääsisältöön

Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

Laksi lasia viiniä laseissa lattialla.
Laksi lasia viiniä laseissa lattialla. Kuva: Eric Mezan Akuutti,alkoholi,viinilasit

A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

Ole rehellinen

Mieti, miten alkoholi vaikuttaa elämääsi.

– Ole itsellesi rehellinen. Jos alkoholi aiheuttaa sinulle laajoja ongelmia tai sinusta tulee agressiivinen, niin alkoholi on viisainta jättää kokonaan pois.

Hanki tukea, keskustele

Simojoen mukaan merkittävä osa riskikäyttäjistä voisi siirtyä kohtuukäyttäjiksi pelkästään tuen avulla.

– Toisen alkoholinkäyttöön puuttuminen on todella vaikea asia. Ainakaan sitä ei kannata tehdä vihaisena tai pettyneenä. Riittää, että ottaa asian esille ja antaa sen jälkeen toiselle osapuolelle miettimisaikaa. Siihen voi sitten palata myöhemmin uudelleen sopivassa tilanteessa.

– Oikein ajoitettuna avoin keskustelu hyvän kaverin tai puolison kanssa on hyvä konsti. Sopikaa yhdessä kohtuudesta. Kun on sovittu, että parit otetaan, niin sitten pysytellään siinä päätöksessä.

Pysy lujana

Alkoholin juomiseen liittyvä sosiaalinen paine on Suomessa kova. Moni ajattelee, että jos et juo, et ole kiva tyyppi. Simojoki kannustaa näyttämään päinvastaista esimerkkiä.

– Näytä, että myös selvinpäin voi olla hauskaa. Se saattaa laittaa ystävät miettimään heidän omaa alkoholinkäyttöään.

Suunnittele, sitoudu

Usein käy niin, että kun vähentää juomista, huomaa jonkin ajan kuluttua tarvitsevansa alkoholia aina vain vähemmän ja harvemmin. Elämään on tullut tilalle muita asioita.

– Päätä esimerkiksi lopettaa arki-iltojen viinit, ryhdy juhlakäyttäjäksi. Ja juhlaan ostetaan vain se yksi pullo viiniä, ei varmuuden vuoksi kahta.

– Älä osta viiniä varastoon. Jollei sitä kaapissa ole, sitä tulee ainakin pikkuisen vähemmän myös juotua.

Älä syyllisty, ole itsellesi armollinen

Simojoki toivoisi ennen kaikkea terveempää suhtautumista alkoholiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu niin kauan, kun alkoholi on aiheena tabu. Simojen mielestä kaikkein tärkeintä on syyllistämättömyys.

– Jos retkahdat, ole itsellesi armollinen. Takapakit kuuluvat usein asiaan. Ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita hyväksymistä, ei ole ok jatkaa juomista.

– Onnistumisesta tulee mahtava olo ja kroppa kiittää: paino putoaa, nukut paremmin, olet virkeämpi ja mieliala on positiivinen, mahdollisesti koholla ollut verenpaine laskee ja miehillä myös sänkyhommat sujuvat paremmin, kannustaa Simojoki.

ASIANTUNTIJA:
johtava ylilääkäri
Kaarlo Simojoki
A-klinikka Oy ja A-klinikkasäätiö

Lisää aiheesta:
Paljonko on liikaa - katso suositukset

Suomalaisten alkoholinkäyttö on humalahakuista.

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!