Hyppää pääsisältöön

Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

Laksi lasia viiniä laseissa lattialla.
Laksi lasia viiniä laseissa lattialla. Kuva: Eric Mezan Akuutti (ohjelma),alkoholi,viinilasit

A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

Ole rehellinen

Mieti, miten alkoholi vaikuttaa elämääsi.

– Ole itsellesi rehellinen. Jos alkoholi aiheuttaa sinulle laajoja ongelmia tai sinusta tulee agressiivinen, niin alkoholi on viisainta jättää kokonaan pois.

Hanki tukea, keskustele

Simojoen mukaan merkittävä osa riskikäyttäjistä voisi siirtyä kohtuukäyttäjiksi pelkästään tuen avulla.

– Toisen alkoholinkäyttöön puuttuminen on todella vaikea asia. Ainakaan sitä ei kannata tehdä vihaisena tai pettyneenä. Riittää, että ottaa asian esille ja antaa sen jälkeen toiselle osapuolelle miettimisaikaa. Siihen voi sitten palata myöhemmin uudelleen sopivassa tilanteessa.

– Oikein ajoitettuna avoin keskustelu hyvän kaverin tai puolison kanssa on hyvä konsti. Sopikaa yhdessä kohtuudesta. Kun on sovittu, että parit otetaan, niin sitten pysytellään siinä päätöksessä.

Pysy lujana

Alkoholin juomiseen liittyvä sosiaalinen paine on Suomessa kova. Moni ajattelee, että jos et juo, et ole kiva tyyppi. Simojoki kannustaa näyttämään päinvastaista esimerkkiä.

– Näytä, että myös selvinpäin voi olla hauskaa. Se saattaa laittaa ystävät miettimään heidän omaa alkoholinkäyttöään.

Suunnittele, sitoudu

Usein käy niin, että kun vähentää juomista, huomaa jonkin ajan kuluttua tarvitsevansa alkoholia aina vain vähemmän ja harvemmin. Elämään on tullut tilalle muita asioita.

– Päätä esimerkiksi lopettaa arki-iltojen viinit, ryhdy juhlakäyttäjäksi. Ja juhlaan ostetaan vain se yksi pullo viiniä, ei varmuuden vuoksi kahta.

– Älä osta viiniä varastoon. Jollei sitä kaapissa ole, sitä tulee ainakin pikkuisen vähemmän myös juotua.

Älä syyllisty, ole itsellesi armollinen

Simojoki toivoisi ennen kaikkea terveempää suhtautumista alkoholiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu niin kauan, kun alkoholi on aiheena tabu. Simojen mielestä kaikkein tärkeintä on syyllistämättömyys.

– Jos retkahdat, ole itsellesi armollinen. Takapakit kuuluvat usein asiaan. Ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita hyväksymistä, ei ole ok jatkaa juomista.

– Onnistumisesta tulee mahtava olo ja kroppa kiittää: paino putoaa, nukut paremmin, olet virkeämpi ja mieliala on positiivinen, mahdollisesti koholla ollut verenpaine laskee ja miehillä myös sänkyhommat sujuvat paremmin, kannustaa Simojoki.

ASIANTUNTIJA:
johtava ylilääkäri
Kaarlo Simojoki
A-klinikka Oy ja A-klinikkasäätiö

Lisää aiheesta:
Paljonko on liikaa - katso suositukset

Suomalaisten alkoholinkäyttö on humalahakuista.

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.

 • Tiesitkö tämän vadelmasta?

  Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista.

  Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista – siksi sen syöminen tekee erityisen hyvää suolistolle. Vadelman on todettu ennaltaehkäisevän monia kroonisia sairauksia ja estävän syöpäsolujen kasvua.