Hyppää pääsisältöön

Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

silhouette of a hand holding the sun
silhouette of a hand holding the sun Prisma Studio

Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava!

Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä. Niin se teki myös vuonna 240 eaa Kravunkääntöpiirillä sijaitsevassa Syenessä (nykyinen Assuan), jossa kreikkalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä Erastosthenes Kyreneläinen katseli kaivoon. Aurinko paistoi kaivoon suoraan, ilman varjoa, eli kulma aurinkoon oli nolla astetta. Pohjoisemmassa sijaitsevassa Aleksandriassa muodostui varjoja jopa kesäpäivänseisauksena. Siellä aurinko paistoi 7 asteen ja 12 minuutin kulmassa, minkä Erastosthenes laski olevan 1/50 ympyrän kehästä. Sitten Erastosthenes arvioi Syenen ja Aleksandrian välimatkan ja päätteli siitä edelleen maapallon ympärysmitan.

sunrise behind the earth
Maapallon ympärysmitta laskettiin todennäköisesti ensimmäisen kerran kesäpäivänseisauksena 240 eaa. sunrise behind the earth Prisma Studio

Erastosthenes arvioi tuon ajan mittayksikössä, että maapallon ympärysmitta olisi 252 000 stadionia.

Tottakai Erastosthenesin arvio oli karkea. Nykyään tiedämme, ettei Syene sijainnut tarkasti Kravunkääntöpiirillä eikä Aleksandria suoraan Syenestä pohjoiseen eikä maapallokaan ole täydellisen pyöreä.

Mutta miten lähelle Erastosthenes arviossaan pääsi? Riippuu lähteestä. Stadionin mitasta on erilaisia määritelmiä. Erastosthenesin synnyinmaassa Kreikassa stadion oli 185 metriä pitkä. Toisaalta Erastosthenes asui Egyptissä, jossa stadionin mitta oli 157 metriä. Näin ollen Erastosthenesin tulos oli jotain 39 691 kilometrin ja 45 009 kilometrin välissä. Kun oikea mitta on noin 40 075 kilometriä, niin Erastosthenes pääsi hämmästyttävän lähelle totuutta. Aika hyvin tieteilijältä, jolla ei ollut käytössään nykyaikaisia mittausvälineitä!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua