Hyppää pääsisältöön

Kuuluuko viini ruokakauppaan? Näin suomalaisten juomisesta puhuu A-klinikan ylilääkäri

Viinipullo ja tyhjä viinilasi kaatuneena
Viinipullo ja tyhjä viinilasi kaatuneena Kuva: Yle, Marko Väänänen alkoholijuomat,alkoholi

Yksi, kaksi, ehkä kolmaskin vai ei yhtäkään lasillista? A-klinikan johtava ylilääkäri, Kaarlo Simojoki kaipaa ennen kaikkea avointa keskustelua alkoholista. Aiheesta, joka on hänen mielestään Suomessa edelleen tabu. Akuutti päätti esittää miehelle kuusi kysymystä suomalaisten juomisesta.

1. Mitä on kohtuukäyttö?

Alkoholin kohtuukäytölle on olemassa tarkasti määritellyt terveydelliset rajat ja suositukset. Kaarlo Simojoki haluaa kuitenkin katsoa kohtuukäyttöä myös toisesta näkökulmasta.

– Liian usein haittanäkökulmaa tarkastellaan vain yksilön kautta - miten alkoholi vaikuttaa minuun, fyysisesti ja psyykkisesti. Pitäisi kuitenkin miettiä myös ympäristöä. Vaikuttaako alkoholin käyttöni esimerkiksi läsnäoloon lasten kanssa tai kenties parisuhteeseen, Simojoki pohtii.

– Kuinka moni kysyy lähipiiriltään, että haittaako teitä, että minä juon?

2. Miksi alkoholin positiivisista vaikutuksista puhutaan niin vähän?

– Iloinen hauskanpito on tietysti kivaa, mutta Suomessa ongelma on usein se, että ei osata lopettaa siihen yhteen tai kahteen ja sen jälkeen keskittyä silkkaan hauskanpitoon. Meillä humallutaan ja aamulla sitten mietitään, että mitä tulikaan tehtyä. Suomalaisten alkoholinkäytön pitäisi ennen kaikkea olla vähemmän humalahakuista.

– Silloin kun promillet pysyvät 0,7 korvilla kaikilla on todennäköisesti vielä hauskaa.

Tutkimuksen mukaan Suomessa noin 35 % naisista ja lähes 70 % miehistä juo humaltuakseen. Esimerkiksi Italiassa vastaavat luvut ovat hiukan alle 2 % ja 10 %.

– Jostain omituisesta syystä Suomessa jopa ihannoidaan ihan överiä alkoholin käyttöä – oksennellaan, kaatuillaan ja sammutaan ja jälkeenpäin käytökselle nauretaan. Maassamme on iso häiriökäyttäytymisen sietokyky.

– Täällä vallitsee myös aivan yleisesti käsitys, että alkoholista aiheutuvat ongelmat koskettavat vain naapuria, eivät minua. Minä kyllä hoidan asiani, hän ei. Tällainen tekopyhä tuomitsevuus ei johda mihinkään. Ongelmasta ei uskalleta keskustella eikä sitä uskalleta myöntää, Simojoki pohtii.

3. Miksi lääkärit eivät tunnu hyväksyvän kohtuukäyttöä?

– Kyllä nykyään suhtaudutaan jo positiivisemmin. Mutta terveydenhoitoalan ammattilaisten näkökulmasta lääketieteellisesti turvallista alkoholinkäyttöä ei ole, Simojoki toteaa. Alkoholi on hermomyrkky.

– Kohtuukäytön riskirajat on määritelty nuorelle, terveelle ihmiselle. Mutta jos onkin jo ikää, ylipainoa ja kolesterolit kohollaan rajat eivät enää päde, vaan pienikin määrä on maksalle rasitus.

4. Kenelle suosittelet täydellistä alkoholista kieltäytymistä?

– Jos tietää, että juodessa masentuu, haastaa riitaa, tärkeitä asioita jää toistuvasti hoitamatta tai löytää itsensä joka kerta ensiavusta kohtuukäyttö on mahdotonta eikä sitä kerta kaikkiaan voi suositella. Alkoholi ei vaan kaikille sovi.

5. Kuuluuko viini ruokakauppaan?

– En haluaisi Suomeen uusia alkoholin myyntipisteitä eli viinit pysyköön Alkoissa ja ravintoloissa. Suomessa on 500 000 riskikäyttäjää, jotka liukuisivat viinien ruokakauppamyynnin myötä helposti ongelmakäyttäjiksi.

– Otetaan vaikka tällainen esimerkki – kuinka monesta kielestä löytyy vastine suomen sanalle ”kalsarikännit”? Eipä löydy. Meillä juodaan kotona ja valitettavan usein yksin. Muualla mennään yhdessä viettämään iltaa ravintolaan. Suomen vanha agraarikulttuuri on varmasti myös vaikuttanut tähän. Asutaan erillään ja harvasti, Simojoki pohtii.

– Pitää myös muistaa, että Suomi on iso maa ja ihmiset ja elinolot eriäväisiä. Liian usein asioissa päätöksiä tehdään pääkaupunkiseudun näkökulmasta.

6. Miten voi oppia juomaan oikein?

– En kannata kieltolakia, mutta alkoholin käytön tulisi olla tilannesidonnaista, Simojoki toteaa. Ei alkoholi ole perkeleestä, jos sitä käyttää oikein.

– Itse käytän alkoholia kohtuudella, seurassa – jos siltä tuntuu. Voin olla juomattakin. Esimerkiksi sosiaalisella paineella ei ole minulle mitään merkitystä, viis veisaan siitä mitä muut ajattelevat juomattomuudestani.

ASIANTUNTIJA:
johtava ylilääkäri
Kaarlo Simojoki
A-klinikka Oy ja A-klinikkasäätiö

Lisää aiheesta:
Paljonko on liikaa - katso suositukset
Lääkärin vinkit kohtuukäyttöön

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!