Hyppää pääsisältöön

Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

metsä (käsitelty kuva), puiden latvoja, taivasta
metsä (käsitelty kuva), puiden latvoja, taivasta Kuva: Yle metsä (käsitelty kuva)

Mene metsään. Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Näin sanotaan, eikä tämä ole pelkästään mitään mutu-tietoa, vaan tutkittua asiaa.

Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Kerrotaan, että Japanissa lääkärit määräävät potilaille metsässä oleskelua, metsässä liikkumista.

Amerikkalaisen Robert Scott Thompsonin metsävisiota albumilta Of Natural Magic and the Breathing of Trees:

Jos metsällä on terveysvaikutuksia, niin kyllä tällaisella musiikillakin epäilemättä on niitä. Verenpaine laskee, lihasjännitys vähenee ja stressi helpottaa.

Vai oliko tuo jotenkin pelottavaa? No, kyllähän jotkut ihmiset pelkäävät metsiäkin, joskus ehkä aivan aiheesta ja joskus ehkä aiheetta. Metsiin liittyy myös paljon salaperäistä. Muistellaanpa vain esimerkiksi vanhoja satuja ja niiden satujen pelottavia metsiä, joihin aivan varmasti eksyy ja joissa asustaa hyvin pelottavaa väkeä.

Eikä meidän tarvitse edes uskoa satuihin. Metsät ovat ihmeellisiä paikkoja aivan sellaisinaan, aivan todellisuudessa. Esimerkiksi saksalainen luonnontukija Peter Wohlleben kirjoittaa siitä, kuinka puut ovat hyvinkin eläviä ja tietoisia olentoja. Hän sanoo, että puut kommunikoivat keskenään, että puilla on tunteet ja järki ja muisti.

Wohlleben sanoo, että luonnontilaisissa metsissä elävät puut ovat yhteydessä toisiinsa. Niillä on oma sosiaalinen verkostonsa: puut ovat yhteydessä tosiinsa juuristojen ja sienirihmastojen kautta. Hän sanoo, että puut keskustelevat, auttavat ja varoittavat tosiaan. Ne oppivat ja muistavat asioita.

Robert Scott Thompsonin sävellys nimeltä Mettä:

En tiedä, mistä tuo suomen kielen murresana on tullut tämän sävellyksen nimeksi, kenties herra Thompsonin sukujuuret vievät jonnekin pohjolaan, jossa kuusimetsät humisevat.

Eräänlainen luonnon tarkkailija on myös miehemme autiomaasta eli Arizonan autiomaan laidalla asuva Steve Roach. Hän on saanut kumppanikseen englantilaisen Robert Loganin, ja yhteisen musiikin teema on luonnonläheinen tai sanotaanko paremmin: biologinen.

Miehet sanovat käyttäneensä yhteisen musiikkinsa lähtökohtana kehon pulsseja ja rytmejä. Ihmiskeho ja sen toiminta on osa luonnon toimintaa, osa koko maailmankaikkeutta. Miehet puhuvat fraktaaleista ja ihmisen ja koneen suhteesta. He puhuvat siitä, kuinka ihmisen ja koneen rajat katoavat tai ainakin muuttuvat epäselvemmiksi.

Tästähän ovat monet tieteiskirjailijat kirjoittaneet, mutta oikeastaan asia ei ole ollenkaan niin outo kuin miltä se aluksi saattaa kuulostaa. Ajatellaanpa vaikka niinkin arkipäiväistä ja yleistä asiaa kuin silmälasien käyttöä. Mitä muuta se on kuin ihmisen ja tekniikan saumatonta yhteiseloa?

Steve Roachin ja Robert Loganin yhteistyö on kiinnostavaa, ja sikälikin erikoislaatuista, että miesten ikäero on vaatimattomat 33 vuotta.

Heidän yhteistyönsä alkoi etänä. Englantilainen Robert Logan lähestyi amerikkalaista Steve Roachia omalla musiikillaan ja siitä alkoi sähköinen viestien ja tiedostojen vaihto. Miehet huomasivat, että heillä oli yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja näin syntyi neljän vuoden aikana albumi Biosonic.

Yhteydenpito jatkui, ja ennen pitkää Robert Logan matkusti Arizonan kulmille tapaamaan Steve Roachia. Ja tämän vierailun seurauksena syntyi yllättäen ja odottamatta toinen albumi.

Kun Robert Logan pääsi tutustumaan Steve Roachin Timeroom-studioon, alkoi heti tapahtua.

Steve Roach kertoo tajunneensa tilanteen ja siitä lähtivät äänitykset käyntiin. Robert Logan istui flyygelin ääressä, Steve Roach otti mukaan analogiset syntesoijansa ja alkoi tapansa mukaan käyttää koko studiota instrumenttina.

Ja kolmessa päivässä miehet olivat tehneet albumin, joka sai nimekseen Second Nature. Hyvin rauhoittavaa ja sanoisinko syvää henkistä tyyneyttä huokuvaa musiikkia.

Hieman tummemmissa maisemissa liikkuu suomalainen Vääristymä, joka jakaa digitaalisesti ilmestyneen Minimalia Nocturna -albumin italialaisen DRS:n kanssa. Kyseessä on niin kutsuttu split-albumi: yksi puolisko yhdeltä artistilta ja toinen toiselta. Ja yleensä vielä niin, että artisteja yhdistää jokin tyylillinen tai ilmaisullinen seikka. Tässä tapauksessa se on the new minimal ambient drone, jota on vähän vaikea selkeästi kääntää kotikielelle, mutta ehkä tuo sana minimal kuvaa tätä musiikkia riittävän hyvin. Ja miksei myös esityksen nimi: Radiopurkaus.

Oletko koskaan kuullut artistista nimeltä Maximilian Latva? En minäkään. Syy on ehkä siinä, että herra Latva on aiemmin esiintynyt noin sadalla valenimellä, ja vasta nyt on ilmestynyt ensimmäinen taiteilijan omalla nimellään julkaisema teos. Albumi nimeltä Kuboaa koostuu Maximilian Latvan elektroakustisista sävellyksistä, jotka ovat syntyneet vuoden 2017 aikana.

Edellä kerrottu saattaa olla niin sanottu uskomaton tarina, johon ei ole ihan pakko uskoa. Mutta sen verran tarinassa on totta, että albumi on olemassa:

”Neiet tulevat Tampereelta, puutalosta unohtuneen mäen päältä ja päätyivät kylmään kerrostaloon lukkojen taa, maan alle. Sinne missä hiipuneiden projektien hiilloksesta nousee kaksi.” Näin runollisesti kirjoitetaan levy-yhtiön nettisivulla, vai pitäisikö sanoa kasettiyhtiön sivulla. Eihän tämä mitään ihan tavanomaista menoa ole. Netissä kirjoitetaan ”kylmien laitteiden ja tasoihin ladottujen ihmisäänien punomasta verkosta”.

Lauri Hyvärinen on kitaristi, joka kertoo lähestyvänsä musiikkiin liittyviä asioita sekä teoreettisesti että käytännöllisesti. Ja kaiken ytimessä on improvisaatio.

AVARUUSROMUA 25.6.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ROBERT SCOTT THOMPSON: Magiae Naturalis (Of Natural Magic and the Breathing of Trees)
ROBERT SCOTT THOMPSON: Mettä (Of Natural Magic and the Breathing of Trees)
STEVE ROACH & ROBERT LOGAN: Desires: Birth (Biosonic)
STEVE ROACH & ROBERT LOGAN: Shadowspeak (Second Nature)
VÄÄRISTYMÄ: Radiopurkaus (Minimalia Nocturna)
MAXIMILIAN LATVA: Kerran minullakin oli suuret, loistavat siivet (Kuboaa)
NEIET: Arkkitehti (S/T)
LAURI HYVÄRINEN: Trukki - osa - (Trukki)

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Matkailua, retroilua, outoja mutkia ja kummallinen vaskinen esine

  Avaruusromun heinäkuussa matkaillaan ja retroillaan.

  Avaruusromun heinäkuun toiveuusinnat tarjoavat matkailua, retroilua ja omituisella tavalla viihdyttävää kesämusiikkia. Trumpetisti Jon Hassell kutsuu elektronis-inhimillistä musiikkiaan futuristis-primitiiviseksi. Thomas Köner matkusti ympäri maapallon ja äänitti koko matkan. Ramp-yhtyeen miehet olivat mukana tuomassa Berliinin 1970-luvun kosmista musiikkia takaisin 2000-luvulle. Alan veteraani Steve Roach ihastui Roger Arrickin suunnittelemaan ja rakentamaan analogiseen syntesoijaan ja palasi sen myötä omaan menneisyyteensä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

  Metsässä olo rauhoittaa, ja myös musiikki.

  Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Amerikkalainen Robert Scott Thompson on tehnyt metsäistä musiikkia. Steve Roach ja Robert Logan lähestyvät asiaa biologian ja ihmisen luontosuhteen kautta. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.