Hyppää pääsisältöön

Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

metsä (käsitelty kuva), puiden latvoja, taivasta
metsä (käsitelty kuva), puiden latvoja, taivasta Kuva: Yle metsä (käsitelty kuva)

Mene metsään. Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Näin sanotaan, eikä tämä ole pelkästään mitään mutu-tietoa, vaan tutkittua asiaa.

Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Kerrotaan, että Japanissa lääkärit määräävät potilaille metsässä oleskelua, metsässä liikkumista.

Amerikkalaisen Robert Scott Thompsonin metsävisiota albumilta Of Natural Magic and the Breathing of Trees:

Jos metsällä on terveysvaikutuksia, niin kyllä tällaisella musiikillakin epäilemättä on niitä. Verenpaine laskee, lihasjännitys vähenee ja stressi helpottaa.

Vai oliko tuo jotenkin pelottavaa? No, kyllähän jotkut ihmiset pelkäävät metsiäkin, joskus ehkä aivan aiheesta ja joskus ehkä aiheetta. Metsiin liittyy myös paljon salaperäistä. Muistellaanpa vain esimerkiksi vanhoja satuja ja niiden satujen pelottavia metsiä, joihin aivan varmasti eksyy ja joissa asustaa hyvin pelottavaa väkeä.

Eikä meidän tarvitse edes uskoa satuihin. Metsät ovat ihmeellisiä paikkoja aivan sellaisinaan, aivan todellisuudessa. Esimerkiksi saksalainen luonnontukija Peter Wohlleben kirjoittaa siitä, kuinka puut ovat hyvinkin eläviä ja tietoisia olentoja. Hän sanoo, että puut kommunikoivat keskenään, että puilla on tunteet ja järki ja muisti.

Wohlleben sanoo, että luonnontilaisissa metsissä elävät puut ovat yhteydessä toisiinsa. Niillä on oma sosiaalinen verkostonsa: puut ovat yhteydessä tosiinsa juuristojen ja sienirihmastojen kautta. Hän sanoo, että puut keskustelevat, auttavat ja varoittavat tosiaan. Ne oppivat ja muistavat asioita.

Robert Scott Thompsonin sävellys nimeltä Mettä:

En tiedä, mistä tuo suomen kielen murresana on tullut tämän sävellyksen nimeksi, kenties herra Thompsonin sukujuuret vievät jonnekin pohjolaan, jossa kuusimetsät humisevat.

Eräänlainen luonnon tarkkailija on myös miehemme autiomaasta eli Arizonan autiomaan laidalla asuva Steve Roach. Hän on saanut kumppanikseen englantilaisen Robert Loganin, ja yhteisen musiikin teema on luonnonläheinen tai sanotaanko paremmin: biologinen.

Miehet sanovat käyttäneensä yhteisen musiikkinsa lähtökohtana kehon pulsseja ja rytmejä. Ihmiskeho ja sen toiminta on osa luonnon toimintaa, osa koko maailmankaikkeutta. Miehet puhuvat fraktaaleista ja ihmisen ja koneen suhteesta. He puhuvat siitä, kuinka ihmisen ja koneen rajat katoavat tai ainakin muuttuvat epäselvemmiksi.

Tästähän ovat monet tieteiskirjailijat kirjoittaneet, mutta oikeastaan asia ei ole ollenkaan niin outo kuin miltä se aluksi saattaa kuulostaa. Ajatellaanpa vaikka niinkin arkipäiväistä ja yleistä asiaa kuin silmälasien käyttöä. Mitä muuta se on kuin ihmisen ja tekniikan saumatonta yhteiseloa?

Steve Roachin ja Robert Loganin yhteistyö on kiinnostavaa, ja sikälikin erikoislaatuista, että miesten ikäero on vaatimattomat 33 vuotta.

Heidän yhteistyönsä alkoi etänä. Englantilainen Robert Logan lähestyi amerikkalaista Steve Roachia omalla musiikillaan ja siitä alkoi sähköinen viestien ja tiedostojen vaihto. Miehet huomasivat, että heillä oli yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja näin syntyi neljän vuoden aikana albumi Biosonic.

Yhteydenpito jatkui, ja ennen pitkää Robert Logan matkusti Arizonan kulmille tapaamaan Steve Roachia. Ja tämän vierailun seurauksena syntyi yllättäen ja odottamatta toinen albumi.

Kun Robert Logan pääsi tutustumaan Steve Roachin Timeroom-studioon, alkoi heti tapahtua.

Steve Roach kertoo tajunneensa tilanteen ja siitä lähtivät äänitykset käyntiin. Robert Logan istui flyygelin ääressä, Steve Roach otti mukaan analogiset syntesoijansa ja alkoi tapansa mukaan käyttää koko studiota instrumenttina.

Ja kolmessa päivässä miehet olivat tehneet albumin, joka sai nimekseen Second Nature. Hyvin rauhoittavaa ja sanoisinko syvää henkistä tyyneyttä huokuvaa musiikkia.

Hieman tummemmissa maisemissa liikkuu suomalainen Vääristymä, joka jakaa digitaalisesti ilmestyneen Minimalia Nocturna -albumin italialaisen DRS:n kanssa. Kyseessä on niin kutsuttu split-albumi: yksi puolisko yhdeltä artistilta ja toinen toiselta. Ja yleensä vielä niin, että artisteja yhdistää jokin tyylillinen tai ilmaisullinen seikka. Tässä tapauksessa se on the new minimal ambient drone, jota on vähän vaikea selkeästi kääntää kotikielelle, mutta ehkä tuo sana minimal kuvaa tätä musiikkia riittävän hyvin. Ja miksei myös esityksen nimi: Radiopurkaus.

Oletko koskaan kuullut artistista nimeltä Maximilian Latva? En minäkään. Syy on ehkä siinä, että herra Latva on aiemmin esiintynyt noin sadalla valenimellä, ja vasta nyt on ilmestynyt ensimmäinen taiteilijan omalla nimellään julkaisema teos. Albumi nimeltä Kuboaa koostuu Maximilian Latvan elektroakustisista sävellyksistä, jotka ovat syntyneet vuoden 2017 aikana.

Edellä kerrottu saattaa olla niin sanottu uskomaton tarina, johon ei ole ihan pakko uskoa. Mutta sen verran tarinassa on totta, että albumi on olemassa:

”Neiet tulevat Tampereelta, puutalosta unohtuneen mäen päältä ja päätyivät kylmään kerrostaloon lukkojen taa, maan alle. Sinne missä hiipuneiden projektien hiilloksesta nousee kaksi.” Näin runollisesti kirjoitetaan levy-yhtiön nettisivulla, vai pitäisikö sanoa kasettiyhtiön sivulla. Eihän tämä mitään ihan tavanomaista menoa ole. Netissä kirjoitetaan ”kylmien laitteiden ja tasoihin ladottujen ihmisäänien punomasta verkosta”.

Lauri Hyvärinen on kitaristi, joka kertoo lähestyvänsä musiikkiin liittyviä asioita sekä teoreettisesti että käytännöllisesti. Ja kaiken ytimessä on improvisaatio.

AVARUUSROMUA 25.6.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ROBERT SCOTT THOMPSON: Magiae Naturalis (Of Natural Magic and the Breathing of Trees)
ROBERT SCOTT THOMPSON: Mettä (Of Natural Magic and the Breathing of Trees)
STEVE ROACH & ROBERT LOGAN: Desires: Birth (Biosonic)
STEVE ROACH & ROBERT LOGAN: Shadowspeak (Second Nature)
VÄÄRISTYMÄ: Radiopurkaus (Minimalia Nocturna)
MAXIMILIAN LATVA: Kerran minullakin oli suuret, loistavat siivet (Kuboaa)
NEIET: Arkkitehti (S/T)
LAURI HYVÄRINEN: Trukki - osa - (Trukki)

 • Elektroninen sarjakomputaattori ja kummitekoneistoja. Avaruusromua 24.9.2017

  Amiga-musiikkia, ite-oopperaa ja minimalismia

  Vuonna 1954 Teknillisessä korkeakoulussa alettiin rakentaa ensimmäistä suomalaista tietokonetta, elektronista sarjakomputaattoria. Vielä ei puhuttu tietokoneista, vaan matematiikkakoneista tai sähköaivoista. Sitten koitti 1980-luku ja alkoi tapahtua: MikroMikko, IBM PC, Atari, Commodore, Amiga, Apple, Tandy… Etenkin Commodore 64 ja saman valmistajan Amiga 500 olivat meillä valtavia menestyksiä. Niillä tehtiin musiikkia - ja tehdään edelleen. Avaruusromussa Amiga-musiikkia, ite-oopperaa, konstruktivismia, minimalismia ja kummitekoneistoja. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Punaniskaa ja keijukaismusiikkia - Levylautakunnassa paljon ensilevyntekijöitä

  Ensilevyntekijöille kylmää kyytiä Levylautakunnassa

  Monta ensilevyn tekijää osui kuunteluun viikon Levylautakuntaan. Arvioitaan aloittelijoille antamassa laulaja-lauluntekijät Eeppi Ursin ja Ufo Mustonen sekä tuttuun tapaan tylyttävä musiikkitoimittaja Josper Knutas. Kappaleet ja kommentit 1. Nuppu: Reissunaisen saappaat 21 pistettä (Ville Alajuuma - Emilia Rinne) Eeppi: Hyvä kertosäe, hyvin nostattava.

 • Suorakulmaista kovaa betonia, Seitsemisen virtoja ja unimaailmaa. Avaruusromua 17.9.2017

  Kaikkea tätä yritetään kotimaisin voimin selvittää.

  Millainen on pianistin ja kaupungin välinen kovaääninen vuoropuhelu? Miltä kuulostavat Seitsemisen virrat? Entä lumen äänet ja sydän? Tai alkuliemi? Millaista musiikkia tekivät Elektroniset syntetisaattorilapset? Millaista on 2010-luvun psykedeelinen rituaalimusiikki? Millaiselta kuulostaa unimaailman äänimaisema? Kaikkea tätä yritetään kotimaisin voimin selvittää Avaruusromussa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tangokuningas Teijo Lindstöm kuunteli uutuuslevyjä

  Kuninkaallista säihkettä Levylautakunnassa

  Tekstin sisältö ja melodian kiinnostavuus ovat valtteja, joilla Levylautakunnassa saa pisteitä, kun raadissa istuvat tangokuningas Teijo Lindström sekä musiikkitoimittajat Pasi Hiihtola ja Tuuli Saksala. Kappaleet ja kommentit 1. Antti Pouta: Itsenäisyyspäivä 29 pistettä (Antti Pouta) Teijo: Pidin kovasti siitä, miten kappale kasvoi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua