Hyppää pääsisältöön

Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

Philip Mould ja Fiona Bruce sarjassa Taidetutkimukset
Gainsborough vai ei? Philip Mould ja Fiona Bruce Philip Mould ja Fiona Bruce sarjassa Taidetutkimukset teeman dokumentit

Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

Näyttöä etsitään salapoliisityyliin niin arkistojen kätköistä kuin nykyaikaisen tekniikan avulla teosten materiaaleista. Koska väärennöksiä liikkuu paljon ja moni haluaisi leimauttaa seinällään olevan taulun arvotaiteeksi, asiantuntijat eivät hevin hyväksy uusia töitä virallisiin teosluetteloihin. Mutta toisinaan käy niin, että nurkkaan hylätty tai pilkkahinnalla huudettu taulu todella osoittautuu kadonneeksi aarteeksi...

Osa 1: Vuillard. Kirjailija Keith Tutt ihastui ranskalaisen jälki-impressionistin Edouard Vuillardin taiteeseen jo koululaisena kuvaamataidon tunnilla. Kun eräässä huutokaupassa oli tarjolla suuri ovaalinmuotoinen maalaus pariisilaisesta kahvilanäkymästä, Keith pani kaikki säästönsä likoon sen puolesta, että kyseessä olisi aiemmin tuntematon Vuillard. Virallisista teosluetteloista sitä ei löydy, ja nyt Keithin ja taidetutkimus-tiimin pitäisi saada Ranskan vaativimmat taiteentuntijat vakuuttuneiksi.

Matka alkaa Genevestä, missä Philip Mould ja konservaattori Aviva Burnstock vertaavat Keithin maalausta Vuillardin vuonna 1919 maalaamaan tauluun. Kenties tiede voi osoittaa, että taulut on maalattu samoilla materiaaleilla.

Fiona Bruce lähtee Ranskaan ja Hollantiin jäljittämään taulun provenienssia. Sen menneisyydestä löytyy kutkuttavia vihjeitä, ja tapaaminen brittiläisten antiikkiharrastajien kanssa laajentaa tutkimusta yllättävällä tavalla. Taululla saattaa mahdollisesti olla pari, sekin kadoksissa.

Kun kaikki näyttö on koottu, on aika anoa puoltavaa lausuntoa Wildenstein-instituutilta, joka Taidetutkimukset-sarjan ensimmäisellä kaudella kieltäytyi tunnustamasta väitettyä Claude Monet'n taulua aidoksi, vaikka sen puolesta esitettiin varsin vakuuttavia todisteita. Onnistuuko tiimi tällä kertaa ylittämään eksperttien korkealle asettaman riman?

Osa 2: Constable. Tällä kertaa tiimillä on kaksinkertainen haaste. Tarkoitus on todistaa peräti kaksi maalausta John Constablen, Britannian ehkä rakastetuimman taiteilijan, kadonneiksi teoksiksi.

Lontoolainen Gillie Dance säilytti Yarmouthin venelaituria esittävää maalausta pitkään sängyn alla kotonaan. Hänen on ollut vaikea uskoa, että maalaus olisi aito Constable. Mutta kun ilmenee, että taulun eräällä entisellä omistajalla oli aikoinaan läheiset suhteet taiteilijaan, Fiona alkaa innostua.

Toinen teos esittää rantanäkymää Brightonissa. Se oli ennen Bostonin taidemuseon kokoelmissa, mutta 1990-luvulla museo myi sen pois hintaan, joka olisi vain murto-osa aidon Constablen arvosta. Tom ja Bernie Toppin ostivat taulun, ja siitä asti he ovat halunneet todistaa sen aidoksi. Philip arvelee, että todisteet piilevät toisten amerikkalaisten taidemuseoiden seinillä, mutta uskovatko asiantuntijat? Vaikean tapauksesta tekee se, että Constablen tauluja on väärennetty valtavat määrät.

Maalianalyysi kertoo kummia toisen taulun historiasta, ja jaksossa koetaan myös yksi koko sarjan suurimmista yllätyksistä, kun toinen tauluista pannaan röntgenkuvaan.

Osa 3: Gainsborough. Britannian julkisissa taidekokoelmissa olevia teoksia voi kuka tahansa selailla ArtUK-verkkopalvelussa. Palvelussa on 200 000 teosta, ja niistä 17 000 on kirjattu tuntemattoman tekijän töiksi. Tästä joukosta Philip Mould ja Bendor Grosvenor uskovat tunnistaneensa useita aiemmin tuntemattomia Thomas Gainsborough'n maalauksia.

St Albansin kaupunginmuseon varastossa lojuu 1700-luvulla pormestarina toimineen Joseph Gapen näyttävä muotokuva. Taiteilijan nimi ei ole tiedossa, mutta Bendor uskoo, että tekijä on Gainsborough – joka oli aikanaan myös Britannian johtava hienostopiirien muotokuvamaalari. Pormestarin asu ja maalauksen epätavallisen muotoiset kehykset ovat tärkeitä johtolankoja. Mutta tiimin pitää vakuuttaa maailman maineikkain Gainsborough-tuntija asiasta.

Sitäkin vaikeampi haaste on teos nimeltä "Mielikuvitusmaisema" ("Imaginary Landscape"), joka kuuluu Courtauld-instituutin kokoelmiin Lontoossa. Philip uskoo sen olevan hyvin tärkeä teos, kadonnut maisemamaalaus Gainsborough'n myöhäiskaudelta, jolloin taiteilija leikitteli unenomaisilla aiheilla. Mutta olisiko Gainsborough maalannut tällaisen maiseman paperille kankaan asemesta? Konservaattori Aviva Burnstockia häiritsee myös tietty sininen väriaine.

Philip Mould nousi maineeseen taidemaailmassa nimenomaan löytämiensä Gainsborough'n teosten ansiosta, ja nyt hän on pannut maineensa Gainsborough-tuntijana uudestaan peliin.

 • Taidetutkimukset (Fake or Fortune? Series 3), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • "Kotiseutu on maailman paras musiikkielokuva"

  Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Edgar Reitzin suursarjasta.

  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta sarjatrilogiasta Kotiseutu. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

 • Näin The Beatles valloitti maailman ja teki kaikkien aikojen parhaan albumin – kaksi dokumenttia yhtyeen tarunhohtoisista vuosista

  Maailman parhaalle bändille omistettu Teemalauantai 2.9.

  Teemalauantaiden syyskuun avaa 2.9. the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi kertomusta yhtyeen uran huippuhetkistä. Ron Howardin ohjaama elokuva Eight Days A Week kertoo hurjista kiertuevuosista, tuore dokumentti Sgt. Pepper's Musical Revolution keskittyy kesällä 1967 ilmestyneeseen, monesti maailman parhaaksi valittuun albumiin. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • 24 tuntia, yli 60 näkökulmaa Suomeen

  Pirtutrokareista parlamentarismiin, suurmiehistä suurnaisiin

  Tällaista ei ole ennen nähty Suomessa! Yli 60 eri alojen tutkijaa ja asiantuntijaa, 24 tuntia esitelmiä Suomesta ja suomalaisista, historiasta ja kulttuurista. Aiheita on pirtutrokareista parlamentarismiin, suurmiehistä suurnaisiin

 • Kuinka muoti demokratisoitui? Annamari Vänskä kertoo

  Historialliset muutokset näkyvät vaatteissamme

  Kun puhumme muodista, puhumme usein sen muuttumisesta, mutta Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä ei ole puhumassa trendien vaihtelusta. Häntä kiinnostavat aivan toisenlaiset muutokset.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!