Hyppää pääsisältöön

Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

Philip Mould ja Fiona Bruce sarjassa Taidetutkimukset
Gainsborough vai ei? Philip Mould ja Fiona Bruce Philip Mould ja Fiona Bruce sarjassa Taidetutkimukset teeman dokumentit

Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

Näyttöä etsitään salapoliisityyliin niin arkistojen kätköistä kuin nykyaikaisen tekniikan avulla teosten materiaaleista. Koska väärennöksiä liikkuu paljon ja moni haluaisi leimauttaa seinällään olevan taulun arvotaiteeksi, asiantuntijat eivät hevin hyväksy uusia töitä virallisiin teosluetteloihin. Mutta toisinaan käy niin, että nurkkaan hylätty tai pilkkahinnalla huudettu taulu todella osoittautuu kadonneeksi aarteeksi...

Osa 1: Vuillard. Kirjailija Keith Tutt ihastui ranskalaisen jälki-impressionistin Edouard Vuillardin taiteeseen jo koululaisena kuvaamataidon tunnilla. Kun eräässä huutokaupassa oli tarjolla suuri ovaalinmuotoinen maalaus pariisilaisesta kahvilanäkymästä, Keith pani kaikki säästönsä likoon sen puolesta, että kyseessä olisi aiemmin tuntematon Vuillard. Virallisista teosluetteloista sitä ei löydy, ja nyt Keithin ja taidetutkimus-tiimin pitäisi saada Ranskan vaativimmat taiteentuntijat vakuuttuneiksi.

Matka alkaa Genevestä, missä Philip Mould ja konservaattori Aviva Burnstock vertaavat Keithin maalausta Vuillardin vuonna 1919 maalaamaan tauluun. Kenties tiede voi osoittaa, että taulut on maalattu samoilla materiaaleilla.

Fiona Bruce lähtee Ranskaan ja Hollantiin jäljittämään taulun provenienssia. Sen menneisyydestä löytyy kutkuttavia vihjeitä, ja tapaaminen brittiläisten antiikkiharrastajien kanssa laajentaa tutkimusta yllättävällä tavalla. Taululla saattaa mahdollisesti olla pari, sekin kadoksissa.

Kun kaikki näyttö on koottu, on aika anoa puoltavaa lausuntoa Wildenstein-instituutilta, joka Taidetutkimukset-sarjan ensimmäisellä kaudella kieltäytyi tunnustamasta väitettyä Claude Monet'n taulua aidoksi, vaikka sen puolesta esitettiin varsin vakuuttavia todisteita. Onnistuuko tiimi tällä kertaa ylittämään eksperttien korkealle asettaman riman?

Osa 2: Constable. Tällä kertaa tiimillä on kaksinkertainen haaste. Tarkoitus on todistaa peräti kaksi maalausta John Constablen, Britannian ehkä rakastetuimman taiteilijan, kadonneiksi teoksiksi.

Lontoolainen Gillie Dance säilytti Yarmouthin venelaituria esittävää maalausta pitkään sängyn alla kotonaan. Hänen on ollut vaikea uskoa, että maalaus olisi aito Constable. Mutta kun ilmenee, että taulun eräällä entisellä omistajalla oli aikoinaan läheiset suhteet taiteilijaan, Fiona alkaa innostua.

Toinen teos esittää rantanäkymää Brightonissa. Se oli ennen Bostonin taidemuseon kokoelmissa, mutta 1990-luvulla museo myi sen pois hintaan, joka olisi vain murto-osa aidon Constablen arvosta. Tom ja Bernie Toppin ostivat taulun, ja siitä asti he ovat halunneet todistaa sen aidoksi. Philip arvelee, että todisteet piilevät toisten amerikkalaisten taidemuseoiden seinillä, mutta uskovatko asiantuntijat? Vaikean tapauksesta tekee se, että Constablen tauluja on väärennetty valtavat määrät.

Maalianalyysi kertoo kummia toisen taulun historiasta, ja jaksossa koetaan myös yksi koko sarjan suurimmista yllätyksistä, kun toinen tauluista pannaan röntgenkuvaan.

Osa 3: Gainsborough. Britannian julkisissa taidekokoelmissa olevia teoksia voi kuka tahansa selailla ArtUK-verkkopalvelussa. Palvelussa on 200 000 teosta, ja niistä 17 000 on kirjattu tuntemattoman tekijän töiksi. Tästä joukosta Philip Mould ja Bendor Grosvenor uskovat tunnistaneensa useita aiemmin tuntemattomia Thomas Gainsborough'n maalauksia.

St Albansin kaupunginmuseon varastossa lojuu 1700-luvulla pormestarina toimineen Joseph Gapen näyttävä muotokuva. Taiteilijan nimi ei ole tiedossa, mutta Bendor uskoo, että tekijä on Gainsborough – joka oli aikanaan myös Britannian johtava hienostopiirien muotokuvamaalari. Pormestarin asu ja maalauksen epätavallisen muotoiset kehykset ovat tärkeitä johtolankoja. Mutta tiimin pitää vakuuttaa maailman maineikkain Gainsborough-tuntija asiasta.

Sitäkin vaikeampi haaste on teos nimeltä "Mielikuvitusmaisema" ("Imaginary Landscape"), joka kuuluu Courtauld-instituutin kokoelmiin Lontoossa. Philip uskoo sen olevan hyvin tärkeä teos, kadonnut maisemamaalaus Gainsborough'n myöhäiskaudelta, jolloin taiteilija leikitteli unenomaisilla aiheilla. Mutta olisiko Gainsborough maalannut tällaisen maiseman paperille kankaan asemesta? Konservaattori Aviva Burnstockia häiritsee myös tietty sininen väriaine.

Philip Mould nousi maineeseen taidemaailmassa nimenomaan löytämiensä Gainsborough'n teosten ansiosta, ja nyt hän on pannut maineensa Gainsborough-tuntijana uudestaan peliin.

 • Taidetutkimukset (Fake or Fortune? Series 3), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!