Hyppää pääsisältöön

Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

Philip Mould ja Fiona Bruce sarjassa Taidetutkimukset
Gainsborough vai ei? Philip Mould ja Fiona Bruce Philip Mould ja Fiona Bruce sarjassa Taidetutkimukset teeman dokumentit

Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

Näyttöä etsitään salapoliisityyliin niin arkistojen kätköistä kuin nykyaikaisen tekniikan avulla teosten materiaaleista. Koska väärennöksiä liikkuu paljon ja moni haluaisi leimauttaa seinällään olevan taulun arvotaiteeksi, asiantuntijat eivät hevin hyväksy uusia töitä virallisiin teosluetteloihin. Mutta toisinaan käy niin, että nurkkaan hylätty tai pilkkahinnalla huudettu taulu todella osoittautuu kadonneeksi aarteeksi...

Osa 1: Vuillard. Kirjailija Keith Tutt ihastui ranskalaisen jälki-impressionistin Edouard Vuillardin taiteeseen jo koululaisena kuvaamataidon tunnilla. Kun eräässä huutokaupassa oli tarjolla suuri ovaalinmuotoinen maalaus pariisilaisesta kahvilanäkymästä, Keith pani kaikki säästönsä likoon sen puolesta, että kyseessä olisi aiemmin tuntematon Vuillard. Virallisista teosluetteloista sitä ei löydy, ja nyt Keithin ja taidetutkimus-tiimin pitäisi saada Ranskan vaativimmat taiteentuntijat vakuuttuneiksi.

Matka alkaa Genevestä, missä Philip Mould ja konservaattori Aviva Burnstock vertaavat Keithin maalausta Vuillardin vuonna 1919 maalaamaan tauluun. Kenties tiede voi osoittaa, että taulut on maalattu samoilla materiaaleilla.

Fiona Bruce lähtee Ranskaan ja Hollantiin jäljittämään taulun provenienssia. Sen menneisyydestä löytyy kutkuttavia vihjeitä, ja tapaaminen brittiläisten antiikkiharrastajien kanssa laajentaa tutkimusta yllättävällä tavalla. Taululla saattaa mahdollisesti olla pari, sekin kadoksissa.

Kun kaikki näyttö on koottu, on aika anoa puoltavaa lausuntoa Wildenstein-instituutilta, joka Taidetutkimukset-sarjan ensimmäisellä kaudella kieltäytyi tunnustamasta väitettyä Claude Monet'n taulua aidoksi, vaikka sen puolesta esitettiin varsin vakuuttavia todisteita. Onnistuuko tiimi tällä kertaa ylittämään eksperttien korkealle asettaman riman?

Osa 2: Constable. Tällä kertaa tiimillä on kaksinkertainen haaste. Tarkoitus on todistaa peräti kaksi maalausta John Constablen, Britannian ehkä rakastetuimman taiteilijan, kadonneiksi teoksiksi.

Lontoolainen Gillie Dance säilytti Yarmouthin venelaituria esittävää maalausta pitkään sängyn alla kotonaan. Hänen on ollut vaikea uskoa, että maalaus olisi aito Constable. Mutta kun ilmenee, että taulun eräällä entisellä omistajalla oli aikoinaan läheiset suhteet taiteilijaan, Fiona alkaa innostua.

Toinen teos esittää rantanäkymää Brightonissa. Se oli ennen Bostonin taidemuseon kokoelmissa, mutta 1990-luvulla museo myi sen pois hintaan, joka olisi vain murto-osa aidon Constablen arvosta. Tom ja Bernie Toppin ostivat taulun, ja siitä asti he ovat halunneet todistaa sen aidoksi. Philip arvelee, että todisteet piilevät toisten amerikkalaisten taidemuseoiden seinillä, mutta uskovatko asiantuntijat? Vaikean tapauksesta tekee se, että Constablen tauluja on väärennetty valtavat määrät.

Maalianalyysi kertoo kummia toisen taulun historiasta, ja jaksossa koetaan myös yksi koko sarjan suurimmista yllätyksistä, kun toinen tauluista pannaan röntgenkuvaan.

Osa 3: Gainsborough. Britannian julkisissa taidekokoelmissa olevia teoksia voi kuka tahansa selailla ArtUK-verkkopalvelussa. Palvelussa on 200 000 teosta, ja niistä 17 000 on kirjattu tuntemattoman tekijän töiksi. Tästä joukosta Philip Mould ja Bendor Grosvenor uskovat tunnistaneensa useita aiemmin tuntemattomia Thomas Gainsborough'n maalauksia.

St Albansin kaupunginmuseon varastossa lojuu 1700-luvulla pormestarina toimineen Joseph Gapen näyttävä muotokuva. Taiteilijan nimi ei ole tiedossa, mutta Bendor uskoo, että tekijä on Gainsborough – joka oli aikanaan myös Britannian johtava hienostopiirien muotokuvamaalari. Pormestarin asu ja maalauksen epätavallisen muotoiset kehykset ovat tärkeitä johtolankoja. Mutta tiimin pitää vakuuttaa maailman maineikkain Gainsborough-tuntija asiasta.

Sitäkin vaikeampi haaste on teos nimeltä "Mielikuvitusmaisema" ("Imaginary Landscape"), joka kuuluu Courtauld-instituutin kokoelmiin Lontoossa. Philip uskoo sen olevan hyvin tärkeä teos, kadonnut maisemamaalaus Gainsborough'n myöhäiskaudelta, jolloin taiteilija leikitteli unenomaisilla aiheilla. Mutta olisiko Gainsborough maalannut tällaisen maiseman paperille kankaan asemesta? Konservaattori Aviva Burnstockia häiritsee myös tietty sininen väriaine.

Philip Mould nousi maineeseen taidemaailmassa nimenomaan löytämiensä Gainsborough'n teosten ansiosta, ja nyt hän on pannut maineensa Gainsborough-tuntijana uudestaan peliin.

 • Taidetutkimukset (Fake or Fortune? Series 3), Britannia 2014. Tuotanto BBC
Kommentit
 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa