Hyppää pääsisältöön

Tubettajilla on nykyään niin paljon valtaa, että se voi jopa pelottaa – Tume: “Ennen oli vapaampaa, kun pystyi ajattelemaan, ettei kukaan katso näitä”

Tämän hetken suosituimmat suomalaiset tubettajat eivät osanneet odottaa, että heistä tulisi julkisuuden henkilöitä, jotka käyttävät suurta vaikutusvaltaa.

Tume (keskellä) on suosittu tubettaja sekä Summerin juontaja. // Kuva: Yle

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan 13–17-vuotiaiden suomalaisten kahdestakymmenestä seuratuimmasta julkkiksesta 12 on tubettajia. Kolmen kärjen muodostivat Lakko, Mmiisas ja Mariieveronica. Ensimmäinen ei-tubettaja oli neljäntenä ollut räppäri Cheek.

Kun tämän hetken suosituimmat tubettajat aloittivat videoiden tekemisen muutamia vuosia sitten, se oli Suomessa vain pienen piirin puuhastelua.

Julkisuuden myötä tubettajien elämään on tullut muitakin seikkoja, joita he tuskin osasivat odottaa – eli valta ja vastuu. Ylen haastattelussa Mmiisas eli Miisa Rotola-Pulkkila, sanoo, että on pelottavaa, kuinka paljon hänellä on valtaa. Hän myös kertoo, ettei ole koskaan halunnut olla julkkis eikä teinnyt, että niin voisi käydä. Niin kuitenkin kävi: 21-vuotiaalla tubettajalla on lähes 330 000 seuraajaa.

Mmiisas kertoo haastattelussa, että pyrkii kulkemaan vloggauksissa kultaista keskitietä. Hän ei esimerkiksi ole poliittisesti aktiivinen tai esitä radikaaleja mielipiteitä. Silloin provosoi mahdollisimman harvoja ihmisiä.

Samalla tavalla toimii Yle Summeria juontava Tume eli Tuomas Kukkonen, jolla on YouTubessa reilut 145 000 seuraajaa. Kuten Mmiisas, Tumekaan ei osannut odottaa, että hänestä tulisi suosittu. Myös Tume tiedostaa, että sillä miten tai mistä hän puhuu, voi olla suuri merkitys hänen nuorille seuraajilleen.

- Pitää miettiä yhä enemmän, mitä sanoo. Ennen oli vapaampaa, kun pystyi ajattelemaan, ettei kukaan katso näitä, Tume sanoo.

"Pitää miettiä yhä enemmän, mitä sanoo."― Tume

Nykyään todellakin katsoo: Tumen viimeisimmällä, pari päivää sitten julkaistulla videolla on yli 60 tuhatta katselukertaa. Hänen suosituimpia videoita on katsottu puoli miljoonaa kertaa – ja se on suunnaton määrä.

Koska katsojamäärät ovat näin suuria, Tume joutuu kiinnittämään huomiota myös YouTuben ulkopuoliseen elämään. Kaupungilla tai baarissa käydessään täytyy vähän miettiä, miten käyttäytyy. Kaikkien kanssa ei voi heittää läppää ihan mistä vaan.

Tume ei kuitenkaan pelkää sanoa mielipidettään sellaisista asioista, joita hän pitää tärkeinä tai joihin hän on voinut tuoda uutta tai erilaista näkökulmaa. Vuosi sitten Tume nosti esille sen, että monet meuhkasivat kauppakeskus Itiksen Facebook-sivuilla siitä, että Itis huomioi muslimien paastokuukausi ramadanin myymällä muutamia tuotteita tarjoushinnalla. Videolla Tume ei ottanut kantaa uskontoon tai ramadaniin, vaan siihen, että hänen mielestään on typerää, että ihmiset jaksavat valittaa tällaisista asioista – eli siitä, että muslimien uskonnollinen paastonaika huomioidaan.

- On kiva, että pystyy vaikuttamaan ja toivottavasti juuri hyvällä tavalla. Ei mun kanssa tarvitse olla samaa mieltä, mutta voin kuitenkin yrittää antaa uutta näkökulmaa niille ihmisille, jotka ovat asioista eri mieltä kuin minä, Tume sanoo.

Tubettaja ei jää yksin

YouTube-verkosto Splayn Head of Talent Mikko Toiviainen kertoo, että Splay kouluttaa ja huolehtii tubettajistaan aktiivisesti. Hän mainitsee, että tubettajat ovat omaksuneet oman roolinsa erittäin hyvin ja että he ymmärtävät oman tekemisensä merkityksen ja vaikutuksen.

- On normaalia, että valta ja sen mukana tuleva vastuu mietityttää ja kaikkien tubettajien on hyvä pohtia omaa vastuullisuuttaan yleisönsä suhteen, Toiviainen kertoo.

Splayn Head of Talent Mikko Toiviainen tubettaa nimellä Kalenterikarju. // Kuva: Tomas Grekov

Toiviainen pitää positiivisena asiana sitä, että osa tubettajista jakaa mielipiteitään tärkeistä asioista. Monet tubettajat puhuvat avoimesti esimerkiksi kiusaamista vastaan sekä päihteettömyyden, ekologisuuden ja yhteisöllisyyden puolesta.

- Tubettajat projisoivat videoillaan useimmiten omaa elämäänsä, minkä vuoksi sisältö on luonnollista, uskottavaa ja samaistuttavaa. 

Toiviaisen mukaan nuoret ovat pääsääntöisesti todella fiksua porukkaa, jolle sosiaalisen median pelisäännöt ovat tuttuja. Lisäksi idoliksi “kasvaminen” on usein pitkäkestoinen prosessi, joka ei yleensä tapahdu vain pari videota julkaisemalla.

- Usein idolin asemaan kasvetaan ajan myötä, jolloin ehdimme käydä henkilökohtaisesti tubettajan kanssa läpi hänen tuntemuksiaan ja mietteitään esimerkiksi suosioon, vastuullisuuteen, julkisuuteen ja yksityisyyteen liittyen, Toiviainen sanoo.

Tumen mielestä olisi hyödyllistä, jos etenkin nuoret nopeasti suosiotaan kasvattavat tubettajat saisivat nykyistä enemmän koulutusta ja neuvontaa julkisuudenhallintaan ja valtaan sekä vastuuseen liittyen.

- Nyt ollaan aika paljon itse vastuussa omista imagoistamme, Tume sanoo.

Historian neljäs Tubecon eli YouTube, tubettajien ja fanien ympärille koostuva tapahtuma järjestetään Hartwall Arenalla 12.–13. elokuuta. YleX on mukana tapahtumassa.

Tsekkaa myös alla oleva video ja jos siltä tuntuu, toimi se ohjeiden mukaan, niin voit voittaa kaksi lippua Tubeconiin!

Tubecon Awards