Hyppää pääsisältöön

#ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

Kaksi kesäjuomaa on aseteltuna kauniisti yrttipedille.
Kaksi kesäjuomaa on aseteltuna kauniisti yrttipedille. Kuva: Mira Pelo

Vaakakapinan virkistävässä kesäjuomassa pääraaka-aineena on raparperisiirappi, jonka tekemiseen on hyvä varata reilu vartti aikaa. Siirapin itse tekeminen kannattaa, sillä juomasta tulee taivaallisen makuista!

Hiostava kesähelle, polttava aurinko ja tuuleton päivä. Mitä alkaa ensimmäisenä tehdä mieli? Raikasta ja viilentävää kesäjuomaa tietenkin! Vaikka Suomen kesä ei ole vielä antanut viitteitä tällaisten hellepäivien olemassaolosta, on niihin syytä varautua.

Uusien kesäjuomareseptien löytäminen saati keksiminen saattaa lomalla löhöillessä tuntua vaikealta. Vaakakapina päätti helpottaa viilentymistä ja kertoa vinkit raikastavan kesäjuoman tekoon! Apua juomareseptiin saimme ravintola Publikin bar managerilta Andreas Cederströmiltä.

Pirskahtelevan raikkaassa kesäjuomassa pääraaka-aineena käytetään raparperista keitettyä raparperisiirappia.

Bar manager Andreas Cederström kaataa vaaleanpunaista raparperisiirappia desimittaan.
Bar manager Andreas Cederström kaataa vaaleanpunaista raparperisiirappia desimittaan. Kuva: Mira Pelo drinkki

– Raparperisiirappiin käytetään vettä ja sokeria yhden suhde yhteen. Esimerkiksi jos käyttää litran vettä, laitetaan siihen kilo sokeria, Cederström opastaa.
– Itse viipaloin ensin neljä raparperinvartta noin sentin viipaleiksi, jotka kiehautin litrassa vettä. Kiehautuksen jälkeen lisäsin kilon sokeria ja annoin kiehua noin 80 asteessa suunnilleen vartin ajan, Cederström jatkaa.

Kun seos on kiehunut, se siivilöidään. Siivilöidyt raparperin palat voi käyttää esimerkiksi raparperipiirakan päälle, syödä jäätelön kanssa tai laittaa vaikka salaattiin.

Jäähtyneen raparperisiirapin lisäksi juomaan tulee sitruunamehua, giniä, mesimarjalikööriä ja kuohuviiniä. Alkoholittomassa versiossa gini ja mesimarjalikööri korvataan appelsiinimehulla ja kuohuviini alkoholittomalla rieslingillä. Ainesosaluetteloa ei kuitenkaan tarvitse noudattaa orjallisesti.

Bar manager Andreas Cederström sekoittaa shakerissa drinkin aineksia. Kuvassa on etualalla pullollinen vaaleanpunaista raparperisiirappia.
Bar manager Andreas Cederström sekoittaa shakerissa drinkin aineksia. Kuvassa on etualalla pullollinen vaaleanpunaista raparperisiirappia. Kuva: Mira Pelo

– Mesimarjaliköörin voi korvata millä tahansa marjaliköörillä eikä alkoholittomaan versioon ei tarvitse etsiä juuri tiettyä alkoholitonta viiniä. Mikä vain kuplajuoma vissystä limppariin kelpaa, Cederström opastaa.

Cederström kasaa ainekset kuohuviiniä ja kuplajuomaa lukuunottamatta ravistimeen, mutta muistuttaa ettei ammattishakeria tarvitse löytyä kotoa.

Bar manager Andreas Cederström kaataa drinkkiä shakerista lasiin.
Bar manager Andreas Cederström kaataa drinkkiä shakerista lasiin. Kuva: Mira Pelo

– Tätä juomaa ei itseasiassa ole pakko ravistaa. Jos kuitenkin haluaa ravistaa eikä shakeria löydy, voi ainekset kaataa kannelliseen muoviastiaan tai vaikka hillopurkkiin ja ravistaa siinä!

Lopulta ravistettu seos kaadetaan jäillä täytettyyn lasiin, johon lisätään kuohuviiniä. Raikas ja virkistävä kesäjuoma on valmis!

Bar manager Andreas Cederström kaataa keltaiseen drinkkiin alkoholitonta rieslingiä.
Bar manager Andreas Cederström kaataa keltaiseen drinkkiin alkoholitonta rieslingiä. Kuva: Mira Pelo
Bar manager Andreas Cederström asettelee Vaakakapinan kesädrinkkiin raparperikoristetta.
Bar manager Andreas Cederström asettelee Vaakakapinan kesädrinkkiin raparperikoristetta. Kuva: Mira Pelo drinkki

– Kannattaa juoda se ennen kuin jäät sulavat niin maku säilyy tuoreena, Cederström vinkkaa.

Ei ole pelkoa että jäät ehtisivät sulaa – kumpikin juomista maistuu niin taivaalliselta että ne tulee imaistua hetkessä.

Vaakakapinan kesädrinkit ovat pöydällä raparperien ympäröiminä.
Vaakakapinan kesädrinkit ovat pöydällä raparperien ympäröiminä. Kuva: Mira Pelo

Reseptit raikkaisiin raparperijuomiin ja itse tehtyyn raparperisiirappiin:

Kuva pullollisesta raparperisiirappia.
Kuva pullollisesta raparperisiirappia. Kuva: Mira Pelo

Raparperisiirappi (riittää useampaan lasilliseen!):
4 kpl raparperin varsia
1 l vettä
1 kg sokeria

1. Pilko raparperin varret noin sentin mittaisiksi paloiksi ja kiehauta ne litrassa vettä.
2. Lisää sokeri ja anna seoksen kiehua miedommalla lämmöllä noin 15 minuuttia.
3. Siivilöi. Ota raparperinpalat talteen myöhempää käyttöä varten.
HUOM! Anna raparperisiirapin jäähtyä ennen kesäjuoman tekoa.


Kuva lasillisesta raikasta raparperijuomaa.
Kuva lasillisesta raikasta raparperijuomaa. Kuva: Mira Pelo


Raikas raparperijuoma:
2 cl itse keitettyä raparperisiirappia
3 cl sitruunamehua
4 cl appelsiinimehua
Kuplivaa juomaa, esimerkiksi vissyä, limpparia tai alkoholitonta kuohuviiniä
Jääpaloja
1. Ravista ainekset kuplajuomaa lukuunottamatta shakerissa, hillopurkissa tai kannellisessa muoviastiassa. Ei ole pakko, jos ei huvita ravistaa.
2. Kaada seos lasiin, jossa on jäitä. Jos et ole ravistanut, kaada ainekset haluamassasi järjestyksessä lasiin ja sekoita.
3. Lisää kuplajuomaa niin että lasi täyttyy.
Nauti kesäpäivänä kotona, mökillä, laiturinnokassa tai vaikka kesäjuhlissa!
Kuva lasillisesta pirskahtelevaa raparperidrinkkiä.
Kuva lasillisesta pirskahtelevaa raparperidrinkkiä. Kuva: Mira Pelo


Pirskahteleva raparperidrinkki:
2 cl itse keitettyä raparperisiirappia
3 cl sitruunamehua
3 cl giniä
1 cl mesimarjalikööri (voi korvata millä vain marjaliköörillä)
Kuohuviiniä
Jääpaloja
1. Ravista ainekset kuohuviiniä lukuunottamatta shakerissa, hillopurkissa tai kannellisessa muoviastiassa. Ei ole pakko, jos ei huvita ravistaa.
2. Kaada seos lasiin, jossa on jäitä. Jos et ole ravistanut, kaada ainekset haluamassasi järjestyksessä lasiin ja sekoita.
3. Lisää kuohuviiniä niin että lasi täyttyy.
Nauti kesäpäivänä joko yksin tai ystävien seurassa!
  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina