Hyppää pääsisältöön

Painajaiskuja

Tyrone Power ja Joan Blondell elokuvassa Painajaiskuja
Tyrone Power ja Joan Blondell Tyrone Power ja Joan Blondell elokuvassa Painajaiskuja Painajaiskuja,teeman elokuvat

Vahva melodraama tivolin mentalistista, joka kiipeää naisten avulla kohti menestystä vain pudotakseen korkeammalta.
Teema sunnuntaina 23.7. klo 12.00. Areenassa vain suorana

Kino Klassikko esittää loppukesän ajan vahvoja tunteita, väkevää melodraamaa, rikosten hehkua ja ehtaa jännitystä 1940–1960-luvuilla tehtyjenklassikkojen merkeissä. Monet näistä elokuvista ovat hieman tuntemattomampia ja harvemmin televisiossa esitettyjä, kuten niistä ensimmäisenä näytettävä Painajaiskuja (Nightmare Alley, 1947).

Painajaiskuja on hallitusti toteutettu ja tyylikkään ekspressionistisesti kuvattu noir-henkinen melodraama. Siinä sankarirooleista tunnettu Tyrone Power näyttelee kerrankin ketkua huijaria ja tekee samalla yhden uransa parhaista näyttelijäsuorituksista.

Power esittää kiertävän tivolin uutta työntekijää Stantonia, joka alkaa toimia spiritisti Zeenan apulaisena ja innostuu alasta niin, että päättää nousta itse sen huipulle. Opittuaan parhaat niksit Zeenalta hän työntää naisen syrjään ja alkaa esiintyä ajatustenlukijana hienostoväen yökerhoissa kumppaninaan entinen sirkustyttö Molly.

Tämäkin nainen joutuu sivuun kun naispsykiatri kiinnostuu Stantonin esityksestä ja miehestä itsestään. Stanton itse pääsee isoihin rahoihin käsiksi käyttämällä psykiatrin potilastietoja apuna huijauksissa.

Painajaiskujassa kaikki käyttävät toisiaan hyväkseen tavoitellessaan omia päämääriään. Paitsi että Stanton käyttää ja sitten hylkää kumppaninsa, hänen temppujensa koko menestys perustuu sille, että hän sulavasti huijaa niin yleisöään kuin yksittäisten ihmisten epätoivoisia tarpeita. Niinpä hän menestyy sekä tivolien työläis- ja maalaisyleisön että yökerhojen hienostoväen parissa – jokaisella on omat halunsa ja toiveensa, joita muut voivat käyttää hyväkseen.

Eikä Stanton ole ainoa. Painajaiskujan ihmisnäkemys on perin kolkko: sen henkilöt ovat huijareita, masentuneita, yksinäisiä, juoppoja, tappelupukareita, köyhiä vailla tulevaisuutta tai rikkaita vailla onnea. He tarjoavat rahaa tai rakkautta ja ovat valmiita myymään kunniansa vain tullakseen petetyksi jotain tärkeää tavoitellessaan.

Painajaiskuja onkin yksi pessimistisimpiä amerikkalaisen unelman “pimeän” puolen kuvauksia. Jopa sen pakotettu ja töksähtävä happy end näyttäytyy kovin ironisessa valossa - olihan Hollywood itse juuri suurimpia tällaisia ihmisten toiveita Stantonin tavoin hyväkseen käyttäviä unelmatehtaita.

Painajaiskujan arvot tunnustetaan mutta se on jäänyt suhteellisen vähälle huomiolle. Osaksi tämä johtunee siitä, että sen ohjaaja Edmund Goulding ei ole kovinkaan maineikas auteur-henkisen kritiikin parissa. Powerin kanssa Goulding teki myös toisen uransa merkkiteoksen Veitsen terällä (1946), mutta yleensä hänet liitetään Grand Hotelin (1932) kaltaisiin jähmeisiin studio-tuotoksiin.

  • Painajaiskuja (Nightmare Alley), USA 1947. O: Edmund Goulding. N: Tyrone Power, Joan Blondell, Coleen Gray.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa