Hyppää pääsisältöön

Heath Ledger teki näyttelijäntyötä äärirajoilla – dokumentti paljastaa, miten hän loi uuden, vertahyytävän Jokerin

Nuorena kuollut Heath Ledger oli sukupolvensa lahjakkaimpia näyttelijöitä. Ledger muistetaan etenkin roolistaan elokuvassa Brokeback Mountain, joka kertoo kahden cowboyn kielletyn rakkaustarinan. Yön ritarissa hän taas painui mieleen Batmanin arkkivihollisena, vertahyytävänä huuliaan lipovana Jokerina.

Kanadalaisdokumentti Olen Heath Ledger (I am Heath Ledger, 2017) tarjoaa ainutlaatuista nähtävää etenkin faneille. Dokumentti sisältää paljon Ledgerin kuvaamaa materiaalia. Itseoppinut näyttelijä kehitti rooleja muun muassa kuvaamalla itseään.

Hänen ansionsa eivät rajoittuneet vain näyttelemiseen, vaan hän viihtyi myös kameran toisella puolella ohjaajana sekä valokuvaajana. Hän paneutui myös musiikkivideoiden ohjaamiseen ja musiikin tuottamiseen.

Ledgerin työtä leimasi se, että hän uppoutui tinkimättömästi työhönsä. Hän kertoo, miten hän loihti Yön ritari -elokuvaan Batmanin arkkivihollisen Jokerin uuden ruumiillistuman. Aiemmin valkokankaalla nähdyt Jokeri-hahmot saivat kalveta sen rinnalla.

– Sulkeuduin kuudeksi viikoksi asuntoon. Kehitin hyypiömäistä olemusta ja kävelin kuin mielipuoli. Jokerin ääni on hyvin tärkeä. Kun löydät hänen äänensä, löydät samalla hengityksen hänen ääneensä.

Ledger palkittiin hänen kuolemansa jälkeen Oscarilla parhaasta miessivuosasta elokuvassa.

Sulkeuduin kuudeksi viikoksi asuntoon. Kehitin hyypiömäistä olemusta ja kävelin kuin mielipuoli.― Heath Ledger

Kolmella Oscarilla palkittu Brokeback Mountain kertoo puolestaan kahden cowboyn kielletyn rakkaustarinan. Ohjaaja Ang Lee ihastelee Ledgerin näyttelijäntyötä elokuvan toisessa pääroolissa:

– Ihmisillä on vaikutelma, että Heathilla on vähän vuorosanoja. Tosiasiassa hänellä on niitä elokuvassa eniten, mutta hän vain osaa esittää, kuin hänellä olisi vuorosanoja vähän.

Dokumentissa ovat äänessä myös Heath Ledgerin vanhemmat, sisarukset ja ystävät, joista muutamat pysyivät hänelle läheisinä Australiassa vietetyistä lapsuusvuosista asti. Ledger oli joviaali seuramies, ja hänen suuri talonsa Los Angelesissa tarjosi viihdykkeitä päivästä toiseen monipäiselle seurueelle.

Heath Ledgerin intohimoinen suhtautuminen taiteilijan työhön vaati veronsa. Yöunet eivät olleet tärkeyslistalla ensimmäisenä, ja matkustelu rasitti. 28-vuotias näyttelijä löydettiin kuolleena kotonaan tammikuussa vuonna 2008.

Olen Heath Ledger katsottavana Yle Areenassa 22.9.2019 asti. TV2:ssa 26.6.2019 klo 19.00.

Muokattu 25.6.2019 klo 15.05: Lisätty tieto siitä, kuinka kauan ohjelma on katsottavissa Areenassa ja milloin se esitetään TV2:ssa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua