Hyppää pääsisältöön

Mannerheim – Jörn Donnerin kertomana

Millainen mies oli Carl Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Tähän kysymykseen vastaa kirjailija Jörn Donner viisiosaisessa dokumenttisarjassaan.
Jörn Donner hahmottaa dokumenttisarjassaan kuvaa marsalkka Mannerheimista. Millainen mies oli Carl Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Tähän kysymykseen vastaa kirjailija Jörn Donner viisiosaisessa dokumenttisarjassaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo yle tv1

TV1 sunnuntaisin 7.6. - 5.7.2020 klo 14.50 - 15.50, uusinta lauantaisin klo 7.00, Areenassa

Millainen mies oli Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Mies, joka syntyi Venäjän suuriruhtinaskuntaan, loi uransa kansainvälisessä metropolissa Pietarissa, ei oppinut koskaan kunnolla Suomen kieltä, mutta josta tuli itsenäisen Suomen sankari.

Tähän kysymykseen vastaa kirjailija Jörn Donner viisiosaisessa dokumenttisarjassaan Mannerheim.

Vähän filmiaineistoa

Ei ole sattumaa, että Jörn Donner on tehnyt dokumenttisarjan Mannerheimista. Donnerin isä Kai Donner kirjoitti ennen varhaista kuolemaansa ensimmäisen Mannerheim-elämäkerran jo 1930-luvulla. Hän tunsi Mannerheimin henkilökohtaisesti.

Jörn Donner on kerännyt aineistoa pikkuhiljaa vuosikymmenten ajan. Mannerheimista on kovin vähän filmiaineistoa ja sekin pääosin elämän loppupuolelta. Mannerheim alkoi jo varhain luoda omaa brändiään ja valvoi huolellisesti kaikkia kuvia, jotka hänestä julkaistiin.

Millainen mies oli Carl Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Tähän kysymykseen vastaa kirjailija Jörn Donner viisiosaisessa dokumenttisarjassaan.
Millainen mies oli Carl Gustaf Mannerheim, Suomen marsalkka? Tähän kysymykseen vastaa kirjailija Jörn Donner viisiosaisessa dokumenttisarjassaan. yle tv1

Nopea kehitys jätti jäljen

Ystävät ja nuori valtio loivat Mannerheimista puolijumalaista patsaskuvaa omiin tarpeisiinsa, joten ihmisen löytäminen kaiken tämän takaa on ollut haastavaa. Jörn Donner piirtää päähenkilönsä kautta kuvan Suomesta. Miten maa on muuttunut nälkävuosien vaivaamasta syrjäisestä kolkasta it-teknologian huippumaaksi?

Nopea kehitys ei ole voinut olla jättämättä jälkiään kansaan ja sen mielenlaatuun. Jo pelkästään Suomen maantieteellisen aseman takia tie on ollut vaikea ja siinä on tarvittu suurmiehiä ja naisiakin.

Mannerheim on kahden vahvan ja Suomen oloissa poikkeuksellisen miehen tarina, jonka toinen kertoo toisesta. Kummatkin ovat kosmopoliitteja aika nurkkakuntaisessa maassa.

Molemmilla on ollut rohkeutta toimia omalla tavallaan pitkällä ja monia käänteitä sisältäneellä urallaan. Molemmat ovat jättäneet jälkensä Suomen historiaan omalla tavallaan. Vaikka kysymys on Suomen historiasta, niin juuri siksi tarinaa kerrotaan Odessassa, Berliinissä, Tukholmassa, Pietarissa ja Moskovassa.

Tuotanto: Jörn Donner Production, 2010. Sarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2017.