Hyppää pääsisältöön

Ylen arkistosisältöjä osana Suomen Lontoon instituutin verkkogalleriaa

Kuningatar Elisabeth II ja Urho Kekkonen kävelevät rinnakkain
Kuningatar Elisabeth II ja presidentti Urho Kekkonen Helsingissä 25.5.1976. Kuningatar Elisabeth II ja Urho Kekkonen kävelevät rinnakkain Kuva: Leif Öster/Yle Kuvapalvelu Urho Kekkonen,valtiovierailut,kuningattaret

Suomen Lontoon instituutti on avannut verkkoon Suomen ja Iso-Britannian suhteita esittelevän avoimen ja osallistavan digitaalisen gallerian.

Tarina kahdesta maasta – A Tale of Two Countries -verkkogalleriasta löytyy Ylen arkistosisältöjä. Palveluun voi myös tallentaa omia Suomi–Iso-Britannia-aiheisia muistoja.

Osa Suomi 100 -juhlavuoden sisältöjä

Galleriaan on upotettu katseltavia ja kuunneltavia Elävän arkiston ohjelmia. Myöhemmin galleriaan lisätään Ylen äänitehosteita, jotka ovat ladattavissa omalle koneelle ja kaikkien vapaasti muokattavissa.

“Haluamme tuoda historiallisesti arvokasta tietoa avoimeksi ja saavutettavaksi sekä huolehtia kulttuuriperinnöstä. Juhlimme Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja samalla vahvistamme kansainvälisiä yhteistyöverkostoja”, sanoo Suomen Lontoon instituutin ohjelmapäällikkö Johanna Sumuvuori.

Galleria on toteutettu yhteistyössä eri muistiorganisaatioiden kanssa. Pääyhteistyökumppaneita ovat The British Library, Kansallisarkisto ja Kansalliskirjasto.

Tallenna omat Suomi–Iso-Britannia-muistosi

Galleria esittelee Suomen ja Ison-Britannian välisiä poliittisia, taloudellisia ja kulttuurisia suhteita ennen ja jälkeen Suomen itsenäistymisen.

Sivuilla voi tutustua esimerkiksi Jean Sibeliuksen kirjeenvaihtoon brittiläisten muusikoiden kanssa sekä matkakertomuksiin Suomen Lapista. Vanhimmat aineistot ovat 1800-luvulta.

“Verkkogalleria muodostuu pääosin digitoidusta arkistomateriaalista, kuten valokuvista, uutisista ja kirjeistä, mutta myös käyttäjät voivat lisätä galleriaan omia muistojaan. Tavoitteenamme on saada ihmiset jakamaan tarinoita Suomesta ja Iso-Britanniasta, tuoda esiin mikrohistoriaa ja arjen historiaa”, Johanna Sumuvuori kertoo.

Iso-Britannian Suomen suurlähettiläs Sarah Price avaa verkkogallerian virallisesti syyskuussa Iso-Britannian Helsingin lähetystössä. Gallerian avajaisia juhlitaan myös Lontoossa, jossa tilaisuus järjestetään The British Libraryssa.