Hyppää pääsisältöön

Ylen arkistosisältöjä osana Suomen Lontoon instituutin verkkogalleriaa

Kuningatar Elisabeth II ja Urho Kekkonen kävelevät rinnakkain
Kuningatar Elisabeth II ja presidentti Urho Kekkonen Helsingissä 25.5.1976. Kuningatar Elisabeth II ja Urho Kekkonen kävelevät rinnakkain Kuva: Leif Öster/Yle Kuvapalvelu Urho Kekkonen,valtiovierailut,kuningattaret

Suomen Lontoon instituutti on avannut verkkoon Suomen ja Iso-Britannian suhteita esittelevän avoimen ja osallistavan digitaalisen gallerian.

Tarina kahdesta maasta – A Tale of Two Countries -verkkogalleriasta löytyy Ylen arkistosisältöjä. Palveluun voi myös tallentaa omia Suomi–Iso-Britannia-aiheisia muistoja.

Osa Suomi 100 -juhlavuoden sisältöjä

Galleriaan on upotettu katseltavia ja kuunneltavia Elävän arkiston ohjelmia. Myöhemmin galleriaan lisätään Ylen äänitehosteita, jotka ovat ladattavissa omalle koneelle ja kaikkien vapaasti muokattavissa.

“Haluamme tuoda historiallisesti arvokasta tietoa avoimeksi ja saavutettavaksi sekä huolehtia kulttuuriperinnöstä. Juhlimme Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja samalla vahvistamme kansainvälisiä yhteistyöverkostoja”, sanoo Suomen Lontoon instituutin ohjelmapäällikkö Johanna Sumuvuori.

Galleria on toteutettu yhteistyössä eri muistiorganisaatioiden kanssa. Pääyhteistyökumppaneita ovat The British Library, Kansallisarkisto ja Kansalliskirjasto.

Tallenna omat Suomi–Iso-Britannia-muistosi

Galleria esittelee Suomen ja Ison-Britannian välisiä poliittisia, taloudellisia ja kulttuurisia suhteita ennen ja jälkeen Suomen itsenäistymisen.

Sivuilla voi tutustua esimerkiksi Jean Sibeliuksen kirjeenvaihtoon brittiläisten muusikoiden kanssa sekä matkakertomuksiin Suomen Lapista. Vanhimmat aineistot ovat 1800-luvulta.

“Verkkogalleria muodostuu pääosin digitoidusta arkistomateriaalista, kuten valokuvista, uutisista ja kirjeistä, mutta myös käyttäjät voivat lisätä galleriaan omia muistojaan. Tavoitteenamme on saada ihmiset jakamaan tarinoita Suomesta ja Iso-Britanniasta, tuoda esiin mikrohistoriaa ja arjen historiaa”, Johanna Sumuvuori kertoo.

Iso-Britannian Suomen suurlähettiläs Sarah Price avaa verkkogallerian virallisesti syyskuussa Iso-Britannian Helsingin lähetystössä. Gallerian avajaisia juhlitaan myös Lontoossa, jossa tilaisuus järjestetään The British Libraryssa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.