Hyppää pääsisältöön

Areenan selainpalvelun uusi soitin helpottaa käyttöä

Det lilla timglaset på Arenan visar hur länge ett program ligger kvar på nätet.
Det lilla timglaset på Arenan visar hur länge ett program ligger kvar på nätet. Kuva: Yle Yle Areena,televisiosarjat,tekijänoikeuslaki

Areenassa on otettu käyttöön uusi soitinohjelma, jonka avulla videot toistetaan Areenan selainpalvelussa.

Uuden soittimen merkittävin ominaisuus on se, että se ei käytä Flash-liitännäistä sisällön toistamiseen. Videot toistuvat HTML5-tekniikan avulla. Sama soitin on jo aiemmin ollut käytössä Areenan TV-kanavalähetyksissä ja klippisisällöissä. HTML5-soittimen etuna on, että sen toistaminen onnistuu myös laitteilla, joille Flash-liitännäistä ei ole saatavilla. Lisäksi Flash-soitin on monille laitteille varsin raskas.

Areena-soittimen laadunvalinta
Areena-soittimen laadunvalinta Yle Areena,HTML5 video,Full HD
Uusi soitin tarjoaa käyttäjälle muutamia uusia ominaisuuksia. Uudessa soittimessa käyttäjä voi asettaa haluamansa kuvanlaadun videolle. Tästä on hyötyä erityisesti, jos käytössä on internet-yhteys, jonka laatu vaihtelee paljon. Tällaisia voivat olla erityisesti mobiiliyhteydet, kuten mokkuloiden kautta käytettävät yhteydet. Kuvanlaadun voi valita soitinikkunan oikeassa alalaidassa olevasta ratassymbolista. Vastaava ominaisuus on jo jonkin aikaa ollut Areenan mobiilisovelluksissa. Parhaimmillaan kuvanlaatu on uuden soittimen myötä FullHD-tasoista (1080p). FullHD-laatua tarjotaan, mikäli materiaali on julkaistu Areenaan tällä laadulla; esimerkiksi vanhempi, uusintana lähetettävä sisältö ei ole saatavissa tällä laadulla.
Areena-videoiden upotustoiminto
Areena-videoiden upotustoiminto Yle Areena,HTML5 video
Toinen uutuus on mahdollisuus upottaa Areena-videoita omille verkkosivuille. Upottaminen tapahtuu klikkaamalla soitinikkunan alalaidan hakasulku-symbolia. Käyttäjälle tarjotaan tämän jälkeen skripti, jonka kopiointi ja sijoittaminen verkkosivujen lähdekoodiin toteuttaa upotuksen. Upotus on mahdollista, mikäli julkaistun ohjelman oikeudet sen mahdollistavat. Mikäli oikeuksia upottamiseen ei ole, ei upotussymbolia tule näkyviin soittimeen.
Yle Areenan videoiden upotustoiminto
Yle Areenan videoiden upotustoiminto Yle Areena,HTML5 video

Upotuksen toiminta on aina kiinni myös sivusta, jonne upotus tehdään. Julkaisujärjestelmällä voi myös olla omia vaatimuksiaan siitä, miten upottaminen voidaan tehdä. Useista julkaisutyökaluista löytyy täsmällisempiä oheita videoupotusten tekemiseen. Upottamistoiminnon käyttöehdot löytyvät Yleisradion yhtiösivuilta.

Pieni uudistus on myös ohjelman aikajanalla näytettävä pikkukuva, joka tulee näkyviin, kun kursorin vie aikajanalle. Tämän avulla oikean kohdan etsiminen pitkästä ohjelmasta on helpompaa.

Yle Areenan uusi soitin.
Yle Areenan uusi soitin. Yle Areena,HTML5 video

Tällä hetkellä uutta soitinohjelmaa käyttävät Areenan tv-kanavalähetykset, klipit ja toissa viikosta alkaen julkaistut kokonaiset tv-ohjelmat. Uudet ominaisuudet ovat siis käytössä näissä uudella soittimella kulutettavissa sisällöissä. Aiemmin julkaistut tv-ohjelmat ja vain Areenassa lähetettävät suorat lähetykset käyttävät vielä vanhaa Flashia vaativaa soitinohjelmaa, samoin suorista lähetyksistä julkaistavat tallenteet (kuten esimerkiksi uutislähetykset). Nämäkin ohjelmat siirtyvät käyttämään uutta soitinohjelmaa myöhemmin.

Muokattu 29.6.: lisätty linkki upottamisen käyttöehtoihin.

 • Yleisön toiveista, arkiston aarteista – radiodraamatoiveita ystävänpäivään

  Toivekuunnelmissa selvitetään rikoksia ja ihmissuhteita.

  Helmikuun kuuntelijatoiveissa seikkaillaan, jännitetään ja rakastetaan. Kauko Helovirta vie Majuri Marraksena kuulijat poliittisiin selkkauksiin Ylä-Safaniin. Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen tähdittämässä kuunnelmassa herätellään henkiin rakkaus vuosikymmenten takaa. Olavi Susikoski selvittää kauppaneuvoksen rouvan murhaa ja Laura Tervonen näyttelijättären kuolemaa. Vahtosen vanha murhamysteeri herätetään eloon kuunnelmassa Vahtonen muistoissamme.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.

 • Ohjaaja Heidi Köngäs: Nostalgiaa ja muita haikeita mausteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia tunteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia outoja tunteita: on kaihoa, kauhua, noloutta, mutta yllättävän paljon ikävää. Ikävää ennen kaikkea yhdessä tekemistä kohtaan. Jokainen elokuva syntyy monessa vaiheessa, monen ihmisen taiteellisen työn tuloksena, mutta vain ohjaaja näkee ne kaikki.

 • Partasen perhe muuttaa Kotikadulle – viides kausi nyt Areenassa

  Mm. Eeva Litmanen ja Sulevi Peltola tulevat osaksi sarjaa.

  Partasen perheen vanhemmat Onni (Sulevi Peltola) ja Anja (Eeva Litmanen) tuovat perheensä Itä-Suomesta Kotikadulle heti viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa. Koko kausi nyt katsottavissa Areenassa.