Hyppää pääsisältöön

Areenan selainpalvelun uusi soitin helpottaa käyttöä

Det lilla timglaset på Arenan visar hur länge ett program ligger kvar på nätet.
Det lilla timglaset på Arenan visar hur länge ett program ligger kvar på nätet. Kuva: Yle Yle Areena,televisiosarjat,tekijänoikeuslaki

Areenassa on otettu käyttöön uusi soitinohjelma, jonka avulla videot toistetaan Areenan selainpalvelussa.

Uuden soittimen merkittävin ominaisuus on se, että se ei käytä Flash-liitännäistä sisällön toistamiseen. Videot toistuvat HTML5-tekniikan avulla. Sama soitin on jo aiemmin ollut käytössä Areenan TV-kanavalähetyksissä ja klippisisällöissä. HTML5-soittimen etuna on, että sen toistaminen onnistuu myös laitteilla, joille Flash-liitännäistä ei ole saatavilla. Lisäksi Flash-soitin on monille laitteille varsin raskas.

Areena-soittimen laadunvalinta
Areena-soittimen laadunvalinta Yle Areena,HTML5 video,Full HD
Uusi soitin tarjoaa käyttäjälle muutamia uusia ominaisuuksia. Uudessa soittimessa käyttäjä voi asettaa haluamansa kuvanlaadun videolle. Tästä on hyötyä erityisesti, jos käytössä on internet-yhteys, jonka laatu vaihtelee paljon. Tällaisia voivat olla erityisesti mobiiliyhteydet, kuten mokkuloiden kautta käytettävät yhteydet. Kuvanlaadun voi valita soitinikkunan oikeassa alalaidassa olevasta ratassymbolista. Vastaava ominaisuus on jo jonkin aikaa ollut Areenan mobiilisovelluksissa. Parhaimmillaan kuvanlaatu on uuden soittimen myötä FullHD-tasoista (1080p). FullHD-laatua tarjotaan, mikäli materiaali on julkaistu Areenaan tällä laadulla; esimerkiksi vanhempi, uusintana lähetettävä sisältö ei ole saatavissa tällä laadulla.
Areena-videoiden upotustoiminto
Areena-videoiden upotustoiminto Yle Areena,HTML5 video
Toinen uutuus on mahdollisuus upottaa Areena-videoita omille verkkosivuille. Upottaminen tapahtuu klikkaamalla soitinikkunan alalaidan hakasulku-symbolia. Käyttäjälle tarjotaan tämän jälkeen skripti, jonka kopiointi ja sijoittaminen verkkosivujen lähdekoodiin toteuttaa upotuksen. Upotus on mahdollista, mikäli julkaistun ohjelman oikeudet sen mahdollistavat. Mikäli oikeuksia upottamiseen ei ole, ei upotussymbolia tule näkyviin soittimeen.
Yle Areenan videoiden upotustoiminto
Yle Areenan videoiden upotustoiminto Yle Areena,HTML5 video

Upotuksen toiminta on aina kiinni myös sivusta, jonne upotus tehdään. Julkaisujärjestelmällä voi myös olla omia vaatimuksiaan siitä, miten upottaminen voidaan tehdä. Useista julkaisutyökaluista löytyy täsmällisempiä oheita videoupotusten tekemiseen. Upottamistoiminnon käyttöehdot löytyvät Yleisradion yhtiösivuilta.

Pieni uudistus on myös ohjelman aikajanalla näytettävä pikkukuva, joka tulee näkyviin, kun kursorin vie aikajanalle. Tämän avulla oikean kohdan etsiminen pitkästä ohjelmasta on helpompaa.

Yle Areenan uusi soitin.
Yle Areenan uusi soitin. Yle Areena,HTML5 video

Tällä hetkellä uutta soitinohjelmaa käyttävät Areenan tv-kanavalähetykset, klipit ja toissa viikosta alkaen julkaistut kokonaiset tv-ohjelmat. Uudet ominaisuudet ovat siis käytössä näissä uudella soittimella kulutettavissa sisällöissä. Aiemmin julkaistut tv-ohjelmat ja vain Areenassa lähetettävät suorat lähetykset käyttävät vielä vanhaa Flashia vaativaa soitinohjelmaa, samoin suorista lähetyksistä julkaistavat tallenteet (kuten esimerkiksi uutislähetykset). Nämäkin ohjelmat siirtyvät käyttämään uutta soitinohjelmaa myöhemmin.

Muokattu 29.6.: lisätty linkki upottamisen käyttöehtoihin.

 • Kulttuurin moniottelija Jukka Mäkisen rakastettuja maalaiskomedioita heinäkuun Toivotut-paketissa

  Kymmenen kysymystä ohjaajalle ja tietenkin ne ohjelmat myös!

  Syvähaastattelussa ohjaaja Jukka Mäkinen, joka on tehnyt mittavan määrän viihdettä ja draamaa Ylellä. Niin yksittäisiä pisteohjelmia kuin pitkiä sarjoja. Heikki Luoman kanssa yhteistyössä tehdyt maalaiskomediat ovat katsojien suursuosikkeja. Jukan jäädessä eläkkeelle julkaisemme läksiäislahjana heinäkuun Toivotut-paketissa hänen suosittuja sarjojaan: Matkalaukkukostaja ja Luonnonmukainen rakastaja -sarjat sekä maalaiskomedioina tutuksi tulleet Kuusniemi-sarjat.

 • Areenan selainpalvelun uusi soitin helpottaa käyttöä

  Areenassa käytössä uusi soitin

  Areenassa on otettu käyttöön uusi soitinohjelma, jonka avulla videot toistetaan Areenan selainpalvelussa. Uuden soittimen merkittävin ominaisuus on se, että se ei käytä Flash-liitännäistä sisällön toistamiseen. Videot toistuvat HTML5-tekniikan avulla. Sama soitin on jo aiemmin ollut käytössä Areenan TV-kanavalähetyksissä ja klippisisällöissä.

 • Areena korvaa Ylen radiosovellukset mobiililaitteissa

  Areena on myös radion koti

  Ylen radiokanavakohtaiset mobiliisovellukset lakkaavat lähipäivinä toimimasta. Jatkossa kanavien suorat lähetykset ovat kuunneltavissa Areena-sovelluksissa, joiden radio-ominaisuudet kehittyvät entistä paremmiksi. Nyt julkaistava versio Areena-sovelluksesta tekee erityisesti suorien radiolähetysten kuuntelusta helppoa.

 • Kotikadun kolmannen kauden suurin mysteeri löytyy ullakolta

  Neljäs kausi tulee katsottavaksi lokakuussa.

  Kotikadun kolme ensimmäistä kautta ovat nyt katsottavissa Areenassa. Jokainen kausi on katsottavissa kuusi kuukautta, joten vielä on aikaa aloittaa koko sarja alusta. Ensimmäinen kausi on katseltavissa 25.7. saakka. Vuosina 1997–1998 nähty kolmas kausi saapui juuri juhannuksen kynnyksellä katsottavaksi. Toinen kausi pättyi jaksoon, jossa tanssittiin Jannen ja Pirkon häitä.