Hyppää pääsisältöön

Areenan selainpalvelun uusi soitin helpottaa käyttöä

Det lilla timglaset på Arenan visar hur länge ett program ligger kvar på nätet.
Det lilla timglaset på Arenan visar hur länge ett program ligger kvar på nätet. Kuva: Yle Yle Areena,televisiosarjat,tekijänoikeuslaki

Areenassa on otettu käyttöön uusi soitinohjelma, jonka avulla videot toistetaan Areenan selainpalvelussa.

Uuden soittimen merkittävin ominaisuus on se, että se ei käytä Flash-liitännäistä sisällön toistamiseen. Videot toistuvat HTML5-tekniikan avulla. Sama soitin on jo aiemmin ollut käytössä Areenan TV-kanavalähetyksissä ja klippisisällöissä. HTML5-soittimen etuna on, että sen toistaminen onnistuu myös laitteilla, joille Flash-liitännäistä ei ole saatavilla. Lisäksi Flash-soitin on monille laitteille varsin raskas.

Areena-soittimen laadunvalinta
Areena-soittimen laadunvalinta Yle Areena,HTML5 video,Full HD
Uusi soitin tarjoaa käyttäjälle muutamia uusia ominaisuuksia. Uudessa soittimessa käyttäjä voi asettaa haluamansa kuvanlaadun videolle. Tästä on hyötyä erityisesti, jos käytössä on internet-yhteys, jonka laatu vaihtelee paljon. Tällaisia voivat olla erityisesti mobiiliyhteydet, kuten mokkuloiden kautta käytettävät yhteydet. Kuvanlaadun voi valita soitinikkunan oikeassa alalaidassa olevasta ratassymbolista. Vastaava ominaisuus on jo jonkin aikaa ollut Areenan mobiilisovelluksissa. Parhaimmillaan kuvanlaatu on uuden soittimen myötä FullHD-tasoista (1080p). FullHD-laatua tarjotaan, mikäli materiaali on julkaistu Areenaan tällä laadulla; esimerkiksi vanhempi, uusintana lähetettävä sisältö ei ole saatavissa tällä laadulla.
Areena-videoiden upotustoiminto
Areena-videoiden upotustoiminto Yle Areena,HTML5 video
Toinen uutuus on mahdollisuus upottaa Areena-videoita omille verkkosivuille. Upottaminen tapahtuu klikkaamalla soitinikkunan alalaidan hakasulku-symbolia. Käyttäjälle tarjotaan tämän jälkeen skripti, jonka kopiointi ja sijoittaminen verkkosivujen lähdekoodiin toteuttaa upotuksen. Upotus on mahdollista, mikäli julkaistun ohjelman oikeudet sen mahdollistavat. Mikäli oikeuksia upottamiseen ei ole, ei upotussymbolia tule näkyviin soittimeen.
Yle Areenan videoiden upotustoiminto
Yle Areenan videoiden upotustoiminto Yle Areena,HTML5 video

Upotuksen toiminta on aina kiinni myös sivusta, jonne upotus tehdään. Julkaisujärjestelmällä voi myös olla omia vaatimuksiaan siitä, miten upottaminen voidaan tehdä. Useista julkaisutyökaluista löytyy täsmällisempiä oheita videoupotusten tekemiseen. Upottamistoiminnon käyttöehdot löytyvät Yleisradion yhtiösivuilta.

Pieni uudistus on myös ohjelman aikajanalla näytettävä pikkukuva, joka tulee näkyviin, kun kursorin vie aikajanalle. Tämän avulla oikean kohdan etsiminen pitkästä ohjelmasta on helpompaa.

Yle Areenan uusi soitin.
Yle Areenan uusi soitin. Yle Areena,HTML5 video

Tällä hetkellä uutta soitinohjelmaa käyttävät Areenan tv-kanavalähetykset, klipit ja toissa viikosta alkaen julkaistut kokonaiset tv-ohjelmat. Uudet ominaisuudet ovat siis käytössä näissä uudella soittimella kulutettavissa sisällöissä. Aiemmin julkaistut tv-ohjelmat ja vain Areenassa lähetettävät suorat lähetykset käyttävät vielä vanhaa Flashia vaativaa soitinohjelmaa, samoin suorista lähetyksistä julkaistavat tallenteet (kuten esimerkiksi uutislähetykset). Nämäkin ohjelmat siirtyvät käyttämään uutta soitinohjelmaa myöhemmin.

Muokattu 29.6.: lisätty linkki upottamisen käyttöehtoihin.

 • Areenan haku löytää nyt paremmin

  Areena-hakua on uudistettu

  Yksi useimmin kuulluista toiveista Areenan käyttäjiltä on ollut Areenan haun parempi toimivuus. Onkin ilo kertoa, että ensimmäiset askeleet haun kehittämiseksi on nyt tehty. Aiemmin Areenan haku on pitkälti perustunut ohjelmien nimiin. Toisin sanoen hakulaatikkoon on kirjoitettu ohjelman nimi ja käyttäjälle on näytetty nimellä löytyvät ohjelmat.

 • Kotimaisia rikossarjoja rangaistukseksi Suomen kansalle liiasta nordic noirin palvonnasta!

  Toivotut-paketissa Areenassa mm. Raid ja Kiimaiset poliisit

  Syyskuun Toivotut-pakettiin Yle Areenaan on etsitty kissojen, koirien ja vasikoiden avulla suomalaisia rikossarjoja ja -ohjelmia. Rikostarinat kiehtovat ihmismieltä kaikissa muodoissaan. Herääkö meissä jokaisessa poliisi ja rikostutkija? Rikollinen? Vai vetävätkö rikoksen herättämät tunteet rikostarinoiden äärelle? Omia tunteitaan voi tarkastella katsomalla Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raidia, Kiimaisia poliiseja, Harjunpäitä ja Rikostarinoita Suomesta.

 • Areenan Samsung-sovelluksen ongelmia ratkottu

  Samsung-ongelmia ratkottu

  Joitakin Samsungin vuosina 2015 ja 2016 valmistettuja äly-tv-laitteita ja niiden Areena-sovellusta vaivannut vika on korjattu. Ongelmana oli, että kaikki Areena-sisällöt eivät toistuneet laitteilla, jotka olivat saaneet Samsungin julkaiseman sovelluspäivityksen. Ongelma korjattiin tekemällä muutoksia Areenan taustajärjestelmiin.