Hyppää pääsisältöön

Biisianalyysissä Kupla: Ida Paul & Kalle Lindroth on varma valinta, jos haluat kuulla hyvän parisuhdebiisin

Ida Paul ja Kalle Lindroth vetävät raikkaammalla soundilla kuin koskaan aiemmin – ja se toimii.

Kalle Lindroth & Ida Paul. // Kuva: Warner Music Finland

Ida Paulin ja Kalle Lindrothin uusi ja freesi Kupla-kappale kertoo kahdesta ihmisistä, jotka tapailevat toisiaan salaa, omassa kuplassaan. He eivät ole paljastaneet edes ystävilleen, että heillä on säpinää – tosin biisin aikana he valmistautuvat ottamaan ensimmäistä yhteiskuvaa, joten salaisuus on paljastumassa.

Tuntuu kuin Paul ja Lindroth leikittelisivät biisin kautta sillä, että jotkut luulevat kaksikon olevan yhdessä, vaikka he ovat vain ystäviä.

Ida Paul & Kalle Lindroth - Kupla Kappaleen tarina tapahtuu autossa, jolla rakastavaiset ajelevat liian lujaa, välillä jopa päin punaista. Syy holtittomaan ajamiseen on se, että kuski ei pysty pitämään käsiään erossa pelkääjän paikalla istuvasta henkilöstä.

Vielä tässä vaiheessa tuntuu siitä, että kappaleessa on kyse siitä, että toisiaan tapailevat ihmiset ovat ajelulla. Siitä ei välttämättä kuitenkaan ole kyse:

Tää voi olla vaarallista
Sano muruksi vain jos haluut leikkiä tulella

Pidä must kii, pidä pidä musta kii
Jos haluut leikkiä tulella

Mitä pelkäät, mitä mitä beibii
Tehään se meidän kuplassa

Onko kyse sittenkään ihan tavallisesta tapailusta, vai onko taustalla jotain, jota kappaleessa ei avata? Miksi ei saisi kutsua muruksi? Miksi kiinni pitäminen on tulella leikkimistä? Miksi asioiden pitää pysyä kaksikon omassa kuplassa?

Miksi ei saisi kutsua muruksi?

Olisiko tässä kyse kielletystä rakkaudesta – siis esimerkiksi sellaisesta, että tämä pelkääjän paikalla istuva henkilö olisi parisuhteessa jonkun muun kanssa? Jos näin, niin tämä suhde on todennäköisesti lopuillaan, kun biisin kertojat ovat julkaisemassa ensimmäistä yhteiskuvaa.

Ehkä autolla ajaminen ja biisissä mainitut ylinopeudet ja punaisia päin ajamisen ovat metaforia, ja kuvastavat oikeasti salasuhteen jännitystä ja vaaraa.

Ihmissuhdebiisien mestarit

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat profiloituneet toimivien parisuhde- ja ihastumisbiisien tekijöiksi. Se ei tarkoita sitä, että he tekisivät övereitä rakkausbiisejä – kaksikon kolmesta aiemmin julkaisemasta biisistä vain Parvekkeella-kappaleessa on ollut puhtaasti positiivinen sanoma.

Kupla asettuu lyriikoiltaan ja taustoiltaan Lindrothin ja Paulin aiempien biisien saagaan. Tämä on juuri sellaista musiikkia, jota Kalle Lindrothilta ja Ida Paulilta voi odottaa. Biisin tuotanto on kuitenkin raikkaampi ja tanssittavampi kuin aiemmilla kappaleilla – ja se todellakin toimii. Se ei ole yllätys, sillä YleX:n Kesäkumibiisi Tyynysotaa näytti sen, että Ida Paulin soundi sopii myös sellaisiin kappaleisiin, joiden tahdissa voi bailata.

On mielenkiintoista nähdä, aikooko kaksikko tulevaisuudessa julkaista mitään muuta kuin parisuhteeseen tai ihastumiseen liittyviä biisejä. Vaihtelu voisi virkistää, vaikka homma toimii tällä hetkellä erittäin hyvin.

Ida Paul & Kalle Lindroth sijoittui tänä vuonna YleX:n Läpimurto-listan sijalle neljä. YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimistä ja Ylen musiikkiosaajista koostuvan raadin muodostama lista, jolle valikoitiin ne kotimaiset artistit, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuonna 2017.

Kupla soi YleX:n päivän biisinä tänään 29. kesäkuuta.

Lue myös:

Kalle Lindroth oli Smakin keulakuva ja perustamassa Slush Musicia − seuraavaksi hän juontaa Bumtsibumia, koska kulttuurin monitoimikone ei tunne rajoja

Ida Paulin ja Kalle Lindrothin herkkä duetto lumoaa: "Meillä alkaa olla jo levyllinen biisejä"

Kesäkumiartistit: “Sanoma on se, että seksi on kivaa ja olkaa turvassa”

YleXPop: Kesäkumibiisi Tyynysotaa nähtiin ensimmäisen kerran livenä − tältä näytti, kun Vilma Alina, Nelli Matula, Ida Paul ja Sini Yasemin ottivat Lahden torin haltuun