Hyppää pääsisältöön

Kaikuja Seuraava pilvi seuraava pilvi -kuunnelman teosta

Näyttelijä Heikki Nousiainen
Näyttelijä Heikki Nousiainen Näyttelijä Heikki Nousiainen Kuva: Yle Kuvapalvelu radioteatterit,Heikki Nousiainen

Seuraava pilvi seuraava pilvi on Laura Valkaman kirjoittama kuunnelma sangen inhimillisistä jumalhahmoista, jotka viettävät venyvää ja vanuvaa aikaansa pilvillä taivaankannelta alas tähyillen. Alkuperäisteksti valittiin Kotimaisen näytelmän festivaaleille vuonna 2015 Kansallisteatterin Lavaklubilla. Johanna Freundlich ohjasi näytelmän festivaaleilla lukudraama versiona ja nyt hän palaa saman tekstin ääreen kuunnelmana. Mitä ajatuksia hänelle herää?

"Ensimmäiset muistoni kuunnelmista ylipäätään ovat rakkaat. Jaoin varhaisteininä ilmaisjakelulehtiä ja kuuntelin korvalapuista radiodraamoja, hihittelin ja kyynelehdin menemään rappuja ylös ja alas. Ei ollut vaikeaa vastata myöntävästi, kun Kotimaisen näytelmän festivaalilla Kansallisteatterin Lavaklubilla ohjaamani lukudraamaesityksen jälkeen Radioteatterista kysyttiin kiinnostustani. Silloinen lukudraama oli Laura Valkaman näytelmästä Seuraava pilvi seuraava pilvi teos, josta muotoutui sitten myöhemmin tämä, nyt ensiesityksensä saava samanniminen kuunnelma. Ihastuin Lauran tekstiin sen luettuani, ja ajatus teoksesta kuunnelmana tuntui heti orgaaniselta", Freundlich avaa.

Ajatus kuunnelman teosta ei tuntunut hetkeäkään oudolta tai arveluttavalta, siitäkään huolimatta että ko. taiteenlaji oli molemmille uusi.― Rene Ertomaa

Hyvin aikaisessa vaiheessa tekijöille oli selvää, että mukana olisi säveltäjä Rene Ertomaa. Hän luonnehti lähtötilannetta Johannalle näin: “Radiokuunnelman teko tuntui kiintoisalta ja luontevalta askeleelta. Pitkään jatkunut yhteistyö ohjaaja Johanna Freundlichin kanssa kun on sisältänyt monenlaisia näyttämöteoksia monologista isompiin ensembleihin, puhe- ja musiikkiteatteria sekä niiden erilaisia välimuotoja. Olemme kulkeneet Kellariteatterista, Teatterikorkeakoulusta ja itsenäisten produktioiden kautta asemansa vakiinnuttaneisiin teattereihin sekä Helsingin juhlaviikoille ja yhä kansainvälisille teatterifestivaaleille. Näin ollen ajatus kuunnelman teosta ei tuntunut hetkeäkään oudolta tai arveluttavalta, siitäkään huolimatta että ko. taiteenlaji oli molemmille uusi. Osaava näyttelijäryhmä, omaperäinen käsikirjoitus ja Ylen Radioteatterin perinteet vielä lisäsivät toimeen tarttumisen innostavuutta”, Ertomaa kertoo.

Ohjaaja Johanna Freundlich ja säveltäjä Rene Ertomaa
Ohjaaja Johanna Freundlich ja säveltäjä Rene Ertomaa Ohjaaja Johanna Freundlich ja säveltäjä Rene Ertomaa Kuva: Yle radioteatterit

"Renen orkesterimusiikki oli alusta asti erottamaton osa kuunnelman maailmaa. Ajatuksena oli, että musiikin pyörteet ennen kaikkea kuljettavat tarinan vaeltelevaa joukkiota asumukselta toiselle, pilveltä seuraavalle pilvelle. Musiikki loi myös omalta osaltaan ajattomuuden tunnelmaa, ja myös huumorilla oli siinä sijansa", Johanna jatkaa.

Äänimaailmalla luotiin myös näkökulmaa, katseen perspektiiviä, kun tarinan pilvillä asusteleva joukkio ruotii esimerkiksi suhdettaan alla olevaan kuolevaisten maailmaan.― Johanna Freundlich

"Myös yhteistyö äänisuunnittelija Tiina Luoman kanssa oli tuiki tärkeä osa kuunnelman tekoa. Lopputuloksessa oli satoja ja satoja nyansoituja leikkauksia, kun esimerkiksi repliikit löytyvät eri otoista, ja hienovaraiset äänelliset valinnat veivät kohtausten tunnelmia ja rytmitystä haluttuun suuntaan. Yhteinen huumorintaju ja luottamus ovat tärkeitä, sillä niin suuri osa teoksen koostamisesta tapahtuu editointipöydässä – kaiketi samalla tapaa kuin elokuvaa tehdessä. Tiina puhui kuunnelman yhteydessä heittäytymisen tärkeydestä, kuinka tärkeää on “kyky ja halu käyttää omaa, tietyllä tapaa lapsenomaistakin innostusta teoksen hyväksi”. Äänimaailmalla luotiin myös näkökulmaa; katseen perspektiiviä, kun tarinan pilvillä asusteleva joukkio ruotii esimerkiksi suhdettaan alla olevaan kuolevaisten maailmaan", Johanna kertoo.

Vietimme koko äänitysjakson tiiviisti yhdessä. Symbolisesti kuten näytelmässä: hahmot pilvelle sulloutuneina, me studioon.― Johanna Freundlich

"Näyttelijät sukelsivat yhtenäisenä ryhmänä, mutta kuitenkin yksilöllisillä tavoillaan Lauran tekstin tyyliteltyyn maailmaan. Anneli Sauli, Heikki Nousiainen, Raimo Grönberg, Sari Mällinen, Miina Turunen ja Timo Torikka olivat kaikki jokaisessa kohtauksessa läsnä, ja niin vietimme koko äänitysjakson tiiviisti yhdessä. Symbolisesti kuten näytelmässä: hahmot pilvelle sulloutuneina, me studioon. Oli melkein huvittavaa, miten haikealta ehti tuntua, kun äänitykset loppuivat ja joukko hajaantui teilleen", Freundlich kuvailee.

Ensisukellus kuunnelman maailmaan oli todella hauska kokemus. Osa minulle tutuista lainalaisuuksista niin teatterin kuin oopperan saralta päti, mutta kuitenkin kuunnelmalla on myös tukku omia lainalaisuuksiaan, joihin oli kiintoisaa päästä tutustumaan. Viehättävältä tuntuu myös se tietoisuus, että toisin kuin yksittäinen teatteri- tai oopperaesitys, yksittäinen kuunnelma ei ole ajassa katoavaa taidetta, vaan teos jää kuultavaksi – jollekin, joka rappukäytävissä ravaa lehtiä jakaen."

Johanna Freundlich, ohjaaja

Seuraava pilvi, seuraava pilvi
Käsikirjoitus: Laura Valkama. Ohjaus: Johanna Freundlich. Sävellys: Rene Ertomaa. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
Rooleissa: Heikki Nousiainen, Anneli Sauli, Raimo Grönberg, Sari Mällinen, Miina Turunen ja Timo Torikka.
Tuotanto: Soila Valkama, Radioteatteri.

Lähetykset:
Yle Radio 1:ssä 3.7.2017 klo 19.03
Toinen lähetys 24.7. klo19.03 sekä Yle Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksestä.

Näyttelijä Heikki Nousiainen
Näyttelijä Heikki Nousiainen Kuva: Yle Kuvapalvelu radioteatterit