Hyppää pääsisältöön

Operaatio Cicero, tosipohjainen vakoilutarina toisen maailmansodan ajalta

James Mason elokuvassa Operaatio Cicero
James Mason James Mason elokuvassa Operaatio Cicero teeman elokuvat

Tosipohjaisessa vakoiludraamassa Englannin Turkin-lähetystön palvelija alkaa toisen maailmansodan aikana myydä salaisia asiakirjoja saksalaisille.
Teema sunnuntaina 30.7. klo 12.00. Areenassa vain suorana

Joseph L. Mankiewicz oli erityisesti 1940-1950-luvun taitteessa Hollywoodin ykkösnimiä, taitava ohjaaja ja käskirjoittaja, jonka elokuvat olivat kuitenkin ehkä hieman liian kirjallisia ja seesteisiä säilyäkseen yhtä kuuluisina kuin vaikkapa ajan “railakkaammat” rikoselokuvat. Yksi tällainen aikoinaan hyvin suosittu mutta sittemmin hieman unohdettu Mankiewiczin älykäs ja satiirinen melodraama on Operaatio Cicero (Five Fingers, 1952), vakoilutarina toisen maailmansodan ajalta.

Elokuva perustuu tositarinaan “Cicerona” tunnetusta vakoojasta brittien sodanaikaisessa Turkin lähetystössä. Suurlähettilään miespalvelija Eleysa Bazna kauppasi varastamiaan tietoja saksalaisten tiedustelupalvelulle, jonka paikallinen johtaja Ludwig Carl Moyzisch julkaisi sodan jälkeen muistelmansa. Mankiewiczin elokuva perustuu tähän Moyzischin versioon tapahtumista, joista on julkaistu muitakin teoksia, myös Ciceron itsensä kirjoittamana.

Elokuvassa hahmoa tulkitsee tyylikkään viileään tapaansa James Mason, jonka esittämä miespalvelija pyörittelee taitavasti niin naisiaan, brittidiplomaatteja kuin saksalaisagentteja. Hän ei ole idealisti, nationalisti tai romantikko vaan kyyninen opportunisti, joka haluaa rikastua käynnissä olevan suursodan avulla ja muuttua palvelijasta herraksi.

Mankiewicz on rakentanut elokuvansa samaan tapaan. Hänen kuvailmaisunsa on hienostuneen tyylikästä, dialogi taitavasti rakennettua ja näyttelijätyö viileän huoliteltua mutta näkemys vakoilupelistä ja sotaleikeistä on yhtä kyyninen kuin Masonin esittämän vakoilijan elämänasenne.

Viikon kuluttua Kino Klassikossa esitetään Mankiewiczin hieman varhaisempi ohjaustyö Kaikki tiet tukossa, joka oli Hollywoodin ensimmäisiä rasismia käsitelleitä elokuvia ja Sidney Poitierin ensimmäinen merkittävä elokuvarooli.

  • Operaatio Cicero (Five Fingers), USA 1952. O: Joseph L. Mankiewicz. N: James Mason.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa