Hyppää pääsisältöön

Ripulireissu alkaa - ensimmäiset tutkittavat Beniniin, Ylen toimittaja lähtee mukaan

Ripulireissu Yle Tiede
Ripulireissu Yle Tiede Kuva: Antti Lempiäinen

Harvinaisen mittava ripulirokotetutkimus vierähtää liikkeelle, kun ensimmäiset suomalaiset tutkimushenkilöt lähtevät tänä viikonloppuna Beniniin. Lähtijät eivät tiedä, onko heille annettu ennen matkaa oikeaa vai lumerokotetta. Ylen toimittaja Jussi Nygren on yksi 800:sta tutkimukseen osallistuvasta vapaaehtoisesta.

Hihat on käärittävä, kun osallistuu ripulirokotetutkimukseen.

Jo ennen matkaa olen keskittyneesti taiteillut ulostettani monenlaisiin pieniin purkkeihin ja käsivarrestani on laskettu näyteputki toisensa jälkeen verta.

Näytteistä analysoidaan vasta-aineita, joita keho alkaa tuottaa vieraan bakteerin kohdatessaan. Tavoitteena on testata, tehoaako saamani rokote ripulia aiheuttavaa ETEC-bakteeria vastaan.

Polttavin tarve rokotteelle on köyhien alueiden lapsilla. Ripulitaudit vaativat jopa 500 000 lapsen hengen vuosittain ja ETEC eli enterotoksigeeninen kolibakteeri on yksi yleisimmistä taudinaiheuttajista. Nämä kuolemat ovat ehkäistävissä paremmalla hygienialla, oikeanlaisella hoidolla - ja rokotteilla.

Toimittaja pitää kädessään näyteputkea, joka sisältää verta.
Veri- ja ulostenäytteistä havaitaan, onko kehon puolustusjärjestelmä alkanut tuottaa vasta-aineita. Toimittaja pitää kädessään näyteputkea, joka sisältää verta.

Puolet saa rokotetta, puolet poreilevaa makuvettä

Ennen matkaa olen käynyt kahdesti tutkimusvastaanotolla ottamassa juotavat rokoteannokset.

Rokote sekoitettiin naapurihuoneessa, suojassa katseilta. Väritön ja poreileva neste tuotiin juhlallisesti eteeni. Tunnelma oli jännittynyt. Edes tutkimushoitajat eivät saaneet tietää, onko tarjoiltava lasillinen oikeaa rokotetta.

Maustakaan ei voinut päätellä mitään. Juoma maistui karkkiselta, hiukan vadelmalta.

Rokotteiden ottamisen jälkeen me vapaaehtoiset raportoimme kaikista terveydentilan muutoksista tutkimusryhmälle. Erityisesti tutkijoita kiinnostavat mahdolliset vatsakivut ja kuumeen nousu. Minulla ei ollut raportoitavaa.

Alustavissa kokeissa rokote ei olekaan aiheuttanut merkittäviä haittavaikutuksia. Rokotteen turvallisuutta on testattu tähän mennessä 140 ruotsalaisella ja 450 banglasdeshilaisella.

Toimittja juo valkoisesta kupista.
Tutkittava rokote otetaan juotavana liuoksena, joka sisältää tapettuja ETEC-bakteereita. Toimittja juo valkoisesta kupista.

Kuinka todennäköisesti saan ripulin?

Ensimmäisessä ryhmässä Beniniin lähtee 19 vapaaehtoista suomalaista. Kaikki ovat vuorollaan käyneet juomassa mysteeriliuoksen tutkimusvastaanotolla ja antaneet näytteitä.

Seuraavaksi vietämme kaksi viikkoa Grand Popon kylässä, jolla on jo entuudestaan vahvat siteet Suomeen. Kylässä sijaitsee suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo, joka vastaa seuramatkamme ohjelmasta. Tiedossa on ainakin tutustumista voodoo-menoihin ja piipahduksia läheisiin kaupunkeihin.

Tutkimusjakson aikana me koehenkilöt voimme liikkua ja lomailla vapaasti. Kuitenkin yöt on vietettävä meille osoitetuissa tutkimushotelleissa, sillä ripulin iskiessä ulostenäyte on toimitettava viipymättä hotellilta laboratorioon. Näytteitä kuljettamaan on palkattu paikallinen mopokuski ja tutkittaville jaetaan kännykät, joilla kuskin saa kiinni hädän iskiessä.

Onkin erittäin todennäköistä, että ainakin osa ryhmästä altistuu ETEC-bakteerille. Aiempien tutkimusten mukaan jopa 40 % alueelle matkaavista saa ETEC-tartunnan.

Mutta siksipä meidät Beniniin asti lennätetäänkin. Osan meistä on saatava tartunta, jotta tutkimus onnistuu ja tutkijat voivat tilastollisesti osoittaa rokotteen tehon.

Onneksemme matkaripuli on terveille aikuisille ohimenevä, vaikkakin kiusallinen riesa.

Säilytysrasia ulosteelle.
Ulostenäytteet on pidettävä viileässä ennen analysointia. Mikrobitoiminta pilaa ne nopeasti huoneenlämmössä. Säilytysrasia ulosteelle.

Rokotetutkimus jatkuu 2018 elokuuhun asti ja vapaaehtoiseksi voi edelleen ilmoittautua osoitteessa tutkimusmatka.com

Tutkimuksesta vastaa infektiosairauksien professori Anu Kantele. Rokotteen testaaminen on Helsingin yliopiston, Göteborgin yliopiston ja Johns Hopkins -yliopiston yhteistyöprojekti. Tutkimuksen päärahoittaja on rokotetta valmistava lääkeyhtiö Scandinavian Biopharma ja hanketta tukee myös kansainvälinen terveysjärjestö PATH, joka saa rahoituksensa Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä. Jussi Nygren raportoi Beninistä Ylen toimittajana ja hänen matkaansa liittyvät kulut maksaa Yle.

Mikä on Ripulireissu?

Toimittaja Jussi Nygren osallistuu rokotetutkimukseen ja raportoi suomalaisten tutkittavien kokemuksista, tutkimuksen tekemisestä ja terveydenhuollon tilasta Länsi-Afrikassa. Matkan käänteitä voi seurata Yle Tieteen verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.

Ripulireissu-sarja julkaistaan Yle Areenassa lokakuussa 2017.

Ripulireissu Yle Tiede
Ripulireissu Yle Tiede Kuva: Antti Lempiäinen
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua