Hyppää pääsisältöön

Näin käyttäydyt kauniisti kesän festivaaleilla — 1900-luvun alun ohjeet huvitilaisuuksia varten

Ruisrock-festivaalit Turun Ruissalossa 1978.
Ruisrock-festivaalit Turun Ruissalossa 1978. Kuva: V. K. Hietanen / JOKA / Museovirasto yleisö,rock-festivaalit

Kun nuoret tulevat ulos kodista, saavuttaa heidät huvitarpeen tulva. Tuossa kiihoittavassa tilanteessa onkin syytä pitää mielessä miten kesäjuhlain osanottajien sankat parvet kykenevät itsekohtaisesti huolehtimaan kauniista käytöksestään.

Eivät ole mukavat sellaiset juhlat, joista kaikaa humalaisten hoilotus, kirosanat ja rivot puheet. Humalassa ei tule kenkään esiintyä. Tämä koskee myös taiteilijoita, jotka muistakoot, että monen hyvän juhlan ovat juopot kirkumisellaan pilanneet.

Juoppojen kirkuna pilasi juhlat Kirvussa.
Juoppojen kirkuna pilasi juhlat Kirvussa. Juoppojen kirkuna pilasi juhlat Kirvussa. Vanhat aikakauslehdet

Omien juomien tuominen juhla-alueelle ei ole sallittua. Jos päätätte tovereinenne nauttia ne etukäteen, niin muistakaa mittanne ja se, että minkäänlaisten ajoneuvojen ohjaimiin ei ole olutpäissään syytä astua.

Muuan markkinamuisto Farmacieklubbenin MDS -julkaisussa 1901
Muistakaa mittanne, älkääkä hurjastelko hevospeleillä. Muuan markkinamuisto Farmacieklubbenin MDS -julkaisussa 1901 Vanhat aikakauslehdet
Joka miehen ja naisen tulee tietää mittansa, sillä tanterelle uinahtaneiden taskut tulevat arvokapineista helposti kevennetyiksi.
Nurmikolla lepäävä festivaalivieras. Ruisrock 1971.
Nurmikolla lepäävä festivaalivieras. Ruisrock 1971 Nurmikolla lepäävä festivaalivieras. Ruisrock 1971. Kuva: Museovirasto Ruisrock,nukkuja

Teräaseita tahi muita astaloita ei ole syytä juhlapaikalle kuletella. Itsehallinta on ylevämmissäkin juhlissa monelta herpaantunut ja ilolientä nautittuaan jotkut tahtoneet mieluusti aseistustaan esitellä.

Viina ja puukko eivät sovi yhteen.
Älä tuo teräaseita juhlapaikalle. Viina ja puukko eivät sovi yhteen. vanhat aikauslehdet

Jos syystä tahi toisesta järjestyksen valvojat sisäänpääsyn epäävät, älköön juopporaukat jääkö kirkumaan juhla-alueen ulkopuolelle. Vaikka toverisi joutuisikin kiinniottotoimenpiteen kohteeksi, säilytä silti kunnioitus ja säädyllinen käytös.

Ole kohtelias jokaista järjestyksen valvojata kohtaan.
Ole kohtelias jokaista järjestyksen valvojata kohtaan. Ole kohtelias jokaista järjestyksen valvojata kohtaan. kohteliaisuus poliisia kohtaan

Kirjoitelmamme lopuksi haluamme nostaa esiin kysymyksen, josta harvemmin keskustellaan.

Omalle mielenlaadulle sopimaton musiikki nostattaa pahaa tuulta.

On nimittäin selvää, että omalle mielenlaadulle sopimaton musiikki on omiaan nostattamaan pahaa tuulta ja suuttumusta siinä missä väkijuomien ylenmääräinen käyttökin.

Valitse siis omalle sielullesi sopivaa ohjelmistoa, mutta älä suinkaan jää kiistelemään siitä tovereidesi kanssa, mikäli se ei heitä miellytä.

Suloisessa suvessamme riittää mieltäkohottavaa ohjelmistoa nimittäin jokaiseen makuun.

Helppotajuinen torvisoitto sopii kaikille.
Helppotajuinen torvisoitto sopii kaikille Helppotajuinen torvisoitto sopii kaikille. vanhat sanomalehdet
Kommentit
  • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

    Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

    Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

  • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

    Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

    Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua