Hyppää pääsisältöön

Kuoleman suudelma teki Richard Widmarkista tähden ja toi valkokankaalle uudenlaisen konnan

Richard Widmark, Coleen Gray ja Victor Mature elokuvassa Kuoleman suudelma
Richard Widmark, Coleen Gray ja Victor Mature Richard Widmark, Coleen Gray ja Victor Mature elokuvassa Kuoleman suudelma Kuva: Twentieth Century Fox International Television teeman elokuvat

Klassikko entisestä vangista, joka perheineen yrittää rakentaa uutta elämää mutta saa peräänsä kostonhimoisen psykopaatin.
Teema torstaina 13.7. klo 21.00. Areenassa vain suorana

Henry Hathawayn ohjaama Kuoleman suudelma teki kertaheitolla tähden Richard Widmarkista, joka elokuvan kuuluisimmassa kohtauksessa räkättää sadistisesti kohdellessaan kaltoin pyörätuolissa olevaa naista. Widmark oli tästä ensimmäisestä elokuvaroolistaan jopa sivuosien Oscar-ehdokkaana, eikä hän sitten muita ehdokkuuksia urallaan enää saanutkaan.

Widmarkin suoritus ja yllämainittu kohtaus herättivät melkoista kohua koska ne yhdessä toivat elokuviin uudenlaisen rikollistyypin. Mutta elokuvalla on toki muitakin ansioita. Ajalleen harvinaisesti se kuvattiin New Yorkissa ja kamerat vietiin ulos studioista oikeille tapahtumapaikoille, mikä toi elokuvaan mainiota realismin tuntua.

Kuoleman suudelman varsinainen päähenkilö on Victor Maturen erinomaisesti tulkitsema työtön perheenisä ja pikkurikollinen Nick, joka rahapulassaan osallistuu jouluaattona jalokiviliikkeen ryöstöön. Nick jää kiinni ja saa pitkän vankilatuomion, mutta myötätuntoinen syyttäjä lupaa lyhentää sitä, jos mies ilmiantaa rikostoverinsa. Nick saa tilaisuuden rakentaa elämänsä uudelleen ja entistä paremmin, mutta petoksesta jää hänen ylleen uhkaava koston varjo.

Hathaway on ohjannut elokuvan hänelle ominaisella ammattimiehen varmuudella ja nasevan lakonisella tyylillä, joka ei paisuttele tarinan melodramaattisia aineksia vaan havainnoi tarkkasilmäisesti niin kohtausten kuin ihmisten tuntoja. Niinpä tämä nyt hieman unohdettu rikosjännäri tarjoaa nautittavan elokuvaillan vanhojen rikosjännärien ystäville.

  • Kuoleman suudelma (Kiss of Death), USA 1947. O: Henry Hathaway. N: Victor Mature, Coleen Gray, Richard Widmark.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa