Hyppää pääsisältöön

Muisti: Ruotsin Lahja

Lahtelainen Lahja Exner muutti 50-luvulla työn perässä Ruotsiin. Hänestä tuli ensimmäinen valtiopäiville valittu siirtolaisnainen.
Lahtelainen Lahja Exner oli ensimmäinen Ruotsin valtiopäiville valittu siirtolaisnainen. Lahtelainen Lahja Exner muutti 50-luvulla työn perässä Ruotsiin. Hänestä tuli ensimmäinen valtiopäiville valittu siirtolaisnainen. yle tv1

TV1 torstaina 13.7.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 19.7. klo 15.50
Yle Areenassa 30 päivää

Tuhannet suomalaiset lähtivät etsimään töitä Ruotsista 1950-luvulta lähtien. Länteen muuttaneiden joukossa oli lahtelainen Lahja Exner, joka pääsi töihin tekstiiliteollisuuden palvelukseen.

Taloudellisesti niukka arki sekä tasapainoilu pienten lasten äitiyden ja perheen vuorotyön välillä saivat hänet kiinnostumaan politiikasta.

Lahja oli ensimmäinen Ruotsin valtiopäiville valittu siirtolaisnainen ja ensimmäinen suomalaissyntyinen henkilö Ruotsin valtiopäivillä sitten 1800-luvun.

Tuotanto: Yle, 2013. Dokumentti on esitetty edellisen kerran vuonna 2013.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.