Hyppää pääsisältöön

Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva.
Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva. Kuva: Yle kuvapalvelu soutuveneet,Yle Elävä arkisto

Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa.
Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55

Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta. Ensimmäisissä soutukisoissa oli mukana 38 soutajaa. Nykyisin nelipäiväisiin soutuihin osallistuu vuosittain noin 8 000 soutajaa. Kannustusjoukot ja muut turistit mukaan lukien kisat tuovat Sulkavalle yhtenä viikonloppuna noin 20 000 kesävierasta. Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä mukaan otettiin kirkkoveneet, mikä lisäsi soutajien määrää.

Maaliin tultiin kädet rakoilla, miehet ilman paitaa ja naiset rintaliiveissä.

Tuas souvetaan on lämminhenkinen dokumentti Sulkavan souduista vuodelta vuodelta 1975. Silloinkin soudettiin tosissaan mutta ei vakavissaan. Lähdössä polteltiin viimeiset tupakit ja tarkastettiin kylmälaukkujen sisältö. 60 kilometrin jälkeen oli kädet rakoilla, lakki järvessä ja vitsit vähissä, mutta maaliin tultiin, miehet ilman paitaa ja naiset rintaliiveissä. Vuonna 1975 tehdyssä ohjelmassa lähes kolmesataa savolaismallista puuvenettä osallistui Partalansaaren ympärisoutuun Saimaalla.

Tuas souvetaan

Sulkavalle saavutaan kerran kesässä kahdella kulkuvälineellä, autolla ja veneellä.

Toinen dokumenttimme on vuodelta 1992. Miss' soutaen tuulessa - Suomi, soutu ja Sulkava -ohjelmassa tönäistään vene vesille ensin tukinuitto- ja tervankuljetustarkoituksessa ja seurataan Sulkavan lisäksi muun muassa olympiavoittaja Perttti Karppisen soutu-uraa. Ohjelmassa kerrotaan myös soutuveneiden tekemisestä ja soutamisen historiasta sekä ollaan mukana Sulkavan souduissa, jotka kesällä 1992 soudettiin 25:nnen kerran.

Miss' soutaen tuulessa - Suomi, soutu ja Sulkava

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!