Hyppää pääsisältöön

Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva.
Yksinäinen soutuvene on paitsi runollinen myös vertauskuvallinen kuvituskuva. Kuva: Yle kuvapalvelu soutuveneet,Yle Elävä arkisto

Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa.
Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55

Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta. Ensimmäisissä soutukisoissa oli mukana 38 soutajaa. Nykyisin nelipäiväisiin soutuihin osallistuu vuosittain noin 8 000 soutajaa. Kannustusjoukot ja muut turistit mukaan lukien kisat tuovat Sulkavalle yhtenä viikonloppuna noin 20 000 kesävierasta. Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä mukaan otettiin kirkkoveneet, mikä lisäsi soutajien määrää.

Maaliin tultiin kädet rakoilla, miehet ilman paitaa ja naiset rintaliiveissä.

Tuas souvetaan on lämminhenkinen dokumentti Sulkavan souduista vuodelta vuodelta 1975. Silloinkin soudettiin tosissaan mutta ei vakavissaan. Lähdössä polteltiin viimeiset tupakit ja tarkastettiin kylmälaukkujen sisältö. 60 kilometrin jälkeen oli kädet rakoilla, lakki järvessä ja vitsit vähissä, mutta maaliin tultiin, miehet ilman paitaa ja naiset rintaliiveissä. Vuonna 1975 tehdyssä ohjelmassa lähes kolmesataa savolaismallista puuvenettä osallistui Partalansaaren ympärisoutuun Saimaalla.

Tuas souvetaan

Sulkavalle saavutaan kerran kesässä kahdella kulkuvälineellä, autolla ja veneellä.

Toinen dokumenttimme on vuodelta 1992. Miss' soutaen tuulessa - Suomi, soutu ja Sulkava -ohjelmassa tönäistään vene vesille ensin tukinuitto- ja tervankuljetustarkoituksessa ja seurataan Sulkavan lisäksi muun muassa olympiavoittaja Perttti Karppisen soutu-uraa. Ohjelmassa kerrotaan myös soutuveneiden tekemisestä ja soutamisen historiasta sekä ollaan mukana Sulkavan souduissa, jotka kesällä 1992 soudettiin 25:nnen kerran.

Miss' soutaen tuulessa - Suomi, soutu ja Sulkava

Yle Teema

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • "Kotiseutu on maailman paras musiikkielokuva"

  Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Edgar Reitzin suursarjasta.

  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta sarjatrilogiasta Kotiseutu. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

 • Näin The Beatles valloitti maailman ja teki kaikkien aikojen parhaan albumin – kaksi dokumenttia yhtyeen tarunhohtoisista vuosista

  Maailman parhaalle bändille omistettu Teemalauantai 2.9.

  Teemalauantaiden syyskuun avaa 2.9. the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi kertomusta yhtyeen uran huippuhetkistä. Ron Howardin ohjaama elokuva Eight Days A Week kertoo hurjista kiertuevuosista, tuore dokumentti Sgt. Pepper's Musical Revolution keskittyy kesällä 1967 ilmestyneeseen, monesti maailman parhaaksi valittuun albumiin. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • 24 tuntia, yli 60 näkökulmaa Suomeen

  Pirtutrokareista parlamentarismiin, suurmiehistä suurnaisiin

  Tällaista ei ole ennen nähty Suomessa! Yli 60 eri alojen tutkijaa ja asiantuntijaa, 24 tuntia esitelmiä Suomesta ja suomalaisista, historiasta ja kulttuurista. Aiheita on pirtutrokareista parlamentarismiin, suurmiehistä suurnaisiin

 • Kuinka muoti demokratisoitui? Annamari Vänskä kertoo

  Historialliset muutokset näkyvät vaatteissamme

  Kun puhumme muodista, puhumme usein sen muuttumisesta, mutta Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä ei ole puhumassa trendien vaihtelusta. Häntä kiinnostavat aivan toisenlaiset muutokset.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!