Hyppää pääsisältöön

Uppopaistettu kana ja uskomaton tsemppihenki – tässä kuusi asiaa, jotka opit Matti Airaksisen Amerikka -sarjasta

Matti Airaksisen Amerikka -sarjan kuva
Ei uskontoa tai politiikkaa, Matti Airaksisen kesäsarja on rasvaa ja rosteria! Matti Airaksisen Amerikka -sarjan kuva Matti Airaksinen

Matti Airaksisen kesäsarjassa Yle Puheella otetaan selvää, miten amerikkalainen kulttuuri on vaikuttanut suomalaisiin eri alojen ammattilaisiin ja harrastajiin. Sarja keskittyy jenkkikulttuurin rasvaan ja rosteriin – tällä kertaa uskonto ja politiikka jätettiin puimatta.

Mutta mitä amerikkalaisen kulttuurin eri teemoista on jäänyt erityisesti mieleen Matin vieraille? Tässä kuusi huomiota.

1) Hollywood-mainetta ei välttämättä kannata tavoitella

Näyttelijä Pihla Viitalalla on tähän asti hallussaan isoin suomalaisnäyttelijän tekemä Hollywood-rooli. Viitala näytteli Hannu ja Kerttu -elokuvassa vuonna 2013.

Viitala nautti ison elokuvakoneiston näkemisestä, mutta samaan aikaan naisnäyttelijän roolitus alkoi tuntua hänestä ahtaalta.

“Oli Fast and furious -elokuvan koekuvaus, ja mä rupesin itkemään kesken kaiken, kun naispäähenkilölle ei löydetty yhtäkään kokonaista kunnon repliikkiä. Arvostan kaikkia, jotka yrittää päästä pitkälle Hollywoodissa, mutta en ole ihan ymmärtänyt naisnäyttelijöitä – se tarjonta on aivan kamalaa, kun ei siellä ole mitään näyteltävää! Ja jos on jotain näyteltävää, niin ne roolit menevät tosi isoille staroille.”

2) Yhteishenki amerikkalaisessa koulussa: 10+

Karri Miettinen alias Paleface vietti vaihto-oppilasvuoden iowalaisessa high schoolissa. Mieleen on jäänyt erityisesti koulun uskomaton tsemppihenki.

“Muistan, kun oli niitä ekoja koulun yhteisiä tapahtumia missä koko koulu kokoontui yhteen, niin se energia oli kyllä jotain ihan erilaista kuin mihin oli tottunut täällä. Se on vähän vaikea selittää, jos ei sitä ole kokenut. Sellainen, että hei, täällä on meidän uusi oppilas, WOO-HOO! Meinas lähteä tukka päästä.”

3) Ruokakulttuuri vaihtelee uppopaistetusta yliterveelliseen

“Keskilännen huoltoasemilla ei ole mitään muuta ruokaa kuin friteerattua kanaa. Monen metrin mittaisia laareja, rintapaloja ja koipia, jengi rohmuaa niitä rasioihin ja hyppää takaisin autoon. Mutta jos menee länsirannikolle sinne missä asuvat kaikki mielipidevaikuttajat, niin siellä terveyshomma on tosi isoa”, kertoo kokki Akseli Herlevi omasta road tripistään halki Amerikan.

4) Yliopistoliigoilla on vankka asema amerikkalaisessa urheilussa

“Jokainen ottelu on tärkeä. Siellä on joku nuoruuden riemu ja aitous, jotain sellaista kummallista käynnissä. Se on visuaalista, sillä on perinteitä ja tunteita! “

Näin tunnelmoi Suomen amerikkalaisen jalkapalloliiton nuoriso-ja koulutuspäällikkö Heikki “Hessu” Halttunen. Halttusen mukaan yliopistoliigat ovat erityisen arvostettuja. Niissä hyvät pelaajat pääsevät stipendeillä sisään yliopistoon ja samalla urheilujoukkueisiin.

5) Kaikkialle on pitkä matka. Siis oikeasti pitkä matka.

Kokenut Amerikan-matkaaja ja kirjailija Timo Kiippa ajoi yhdellä roadtripillä kirjaansa varten 30 000 kilometriä ympäri Amerikkaa. Kiippaan tekivät erityisen vaikutuksen isot etäisyydet.

“Saa ajaa rauhassa ja yksin, ja varsinkin jos poikkeaa valtateiltä, niin rupeaa oikeasti miettimään sellaisia asioita, että onko tankissa tarpeeksi bensaa ja itsellä riittävästi juotavaa. Kun kyltissä lukee että 120 mailia seuraavalle bensa-asemalle, on vähän vaikea alkaa nikottelemaan, että onko tankissa riittävästi löpöä.”

6) Koetatko lyödä läpi Amerikan-markkinoilla? Tunne ensin oikeat ihmiset

Miika “Särre” Särmäkari työskenteli suomalaisen musiikkiviennin parissa Music Finlandin projektipäällikkönä. Särmäkarin mukaan menestyksessä kaikki on kiinni oikeista ihmisistä:

“Jos vaikka menet johonkin jättimäiseen tapahtumaan jossa on 50 000 ihmistä ja 4 000 keikkaa niin ei se vaan riitä että pääset sinne, vaan pitää olla juuri sen oikean kumppanin bileissä, kun sulla on jo oikea livepuolen yhteistyökumppani ja oikea paikallinen label ja oikea alikustantaja..siinä pitää olla hirveän monta palasta jo hallussa.”

Kaikki sarjan jaksot löydät Yle Areenasta.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua