Hyppää pääsisältöön

Päämajasymposiumin puheenaiheina Euroopan nykytila ja tulevaisuus

puhuja ja neljä panelistia kokoussalin lavalla
puhuja ja neljä panelistia kokoussalin lavalla Kuva: Yle symposiumit,konserttisalit,Mikkeli

Päämajasymposium kokosi politiikan ja talouden vaikuttajia Mikkeliin jo kymmenettä kertaa.

Kesäsymposiumissa 1.7. keskusteltiin Euroopan tilanteesta – taloudesta ja turvallisuudesta, yhteistyöstä ja hajaannuksesta. Tilaisuuden lähes täydessä konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa avasi maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Perinteisen Mannerheim-luennon piti Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn. Hän nosti puheessaan esiin sen, miten Mannerheimin strateginen, historiallinen ja geopoliittinen ajattelu näkyvät Suomen politiikassa edelleenkin, esimerkiksi kansainvälisenä yhteistyönä, turvallisuuspolitiikkana ja rauhan vahvistamisena.

Euroopan nykytilannetta arvioitiin myös symposiumin ensimmäisessä paneelissa, jossa keskustelijoina olivat oikeusministeri Antti Häkkänen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Keskustelussa todettiin useaan otteeseen Suomen tarvitsevan Euroopan Unionin linjauksia niin ulko-, talous-, turvallisuus- ja maahanmuuttopolitiikassa kuin aluekehityksessä tai ilmastonmuutoksen torjunnassakin.

EU:n kehitettävä turvallisuuspolitiikkaa

Toisen paneelin aiheena oli Euroopan tulevaisuus. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ministeri Jaakko Iloniemi, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sekä kansanedustaja Jutta Urpilainen pohtivat muun muassa eurooppalaisen arvoperustan yhtenäisyyttä ja henkistä integraatiota.

Keskustelijat arvioivat, että Euroopan Unioni on kehittymässä eritahtisesti ja että unionia tulisi kehittää ja vahvistaa. He näkivät, että EU:n tulisi nostaa profiilia erityisesti turvallisuuspolitiikassa.

Päätössanat lausui Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, joka korosti puheenvuorossaan median vastuullista roolia totuudellisen ja monimuotoisen yhteiskuntakuvan välittämisessä. Tilaisuuden juonsi Ylen toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Päämajasymposiumin järjestivät yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki, Länsi-Savo ja Yle.

Lisätietoja:
Pentti Mäkinen, maakuntajohtaja, Etelä-Savon maakuntaliitto, puhelin 050 500 2584, pentti.makinen@esavo.fi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.