Ei syytä paniikkiin, vaikka olisit nalkissa mökillä ilman luettavaa. Voit lukea Kirjojen Suomen e-kirjoja! Nämä kirjat viihdyttävät ja saavat suupielet kohoamaan, vaikka viikonloppu ei hellisikään helteillä.
Kirjojen Suomella on käynnissä pro hömppä -liike. Hömpän olemus on vielä hieman auki, mutta nyt jo on selvinnyt, että hömppään kuuluu vetävä kerronta, usein hyvä juoni ja sympaattinen päähenkilö. Liikaa synkistelyä hömppään sen sijaan ei kuulu.
Havaintojen mukaan myös miehet lukevat hömppää, vaikka usein käyttävätkin siitä termiä äijä- tai jormaproosa.
Kokosimme tärppejä vanhemmista viihderomaaneista. Nauttikaa!
Opukset löytyvät e-kirjoina linkkien takaa. Lainaamiseen tarvitset Yle-tunnuksen tai kirjastokortin.
1. Hilja Valtonen: Nuoren opettajattaren varaventtiili (1926)
Tämä romaani esittelee 1920-luvun sinkkunaisen elämää. Bridget Jonesia ennen Helen Fieldingiä? Ainakin Hilja Valtonen oli omana aikanaan valtavan suosittu.
2. Armas J. Pulla: “Jees, leskiyli-insinöörskä!” sanoi vääpeli Ryhmy (1944)
Tiedät levänneesi kunnolla, mutta pysyneesi juomien kanssa kohtuudessa, jos pystyt sanomaan tämän kirjan nimen kevyesti ja ohimennen. Kirja sisältää taitavaa sanailua ja äkkiväärää huumoria, josta saavat osansa kaikki.
3. Outsider: Kilroy oli täällä (1947)
Myös dekkari voi olla hömppää. Tässä rikosta selvittää sinkkumies, ja epäiltyjä riittää, sillä ruumis löytyy varsin huikentelevaisten tyyppien kimppakämpästä. Mutta kuka sen teki?
4. Aino Räsänen: Näkemiin, Helena (1953)
Viilettävätkö lapset ympäri kaupunkia, ja olet yksin kotona? Lue tämä. Helenan nuorin lapsi on nimittäin irtoamassa kotoa, mutta kuka sanoo näkemiin? Aino Räsänen oli sotien jälkeen Suomen luetuimpia kirjailijoita. Eikä ihme, ihmiset haluavat aina haaveilla ja viihtyä, silloin ja nyt.
5. Arto Paasilinna: Operaatio Finlandia (1972)
Arto Paasilinna on äijäproosan vankkumaton kuningas. Tässä kirjassa yhdistyy sota, hassuttelu ja julkkikset, joten heille jotka tuntevat 1970-lukua, kirja toimii yhä. Nuoremmille se voi tuottaa haasteita.
Kirjat on poimittu Ylen 101 kirjan -listalta, jonka ovat valinneet toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak.