Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi sateenkaaren värit ovat aina samassa järjestyksessä?

Kuvituskuva: sateenvarjo, jossa sateenkaaren värit.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: sateenvarjo, jossa sateenkaaren värit. sateenkaari

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI SATEENKAAREN VÄRIT OVAT AINA SAMASSA JÄRJESTYKSESSÄ?

Auringon valo on yhtä kuin haitari erimittaisia sähkömagneettisia aallonpituuksia. Ne eivät tee itsestään numeroa, vaan valo näyttäytyy meille arkisen värittömänä. Paitsi... Kun sataa ja paistaa yhtä aikaa, valoa osuu sadepisaroihin. Pisara heijastaa siitä osan takaisin, mutta ei lähtösuuntaansa aurinkoon päin, vaan alaviistoon maata ja sen matosia kohti.

Aallonpituuksien notkeuksissa on kuitenkin eroja. Näitä taipumiskulmien vaihteluita silmämme tulkitsevat eri väreinä. Vähiten taipuu pisin, punaiselta näyttävä pituus ja eniten lyhyin eli violetti. Siksi punainen nakottaa sateenkaaressa ylimpänä, sitten tiivistyvin aallonpituuksin oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja alimpana violetti. Paitsi että, pääkaaren päällä joskus näkyvässä sivusateenkaaressa värit ovat juuri päinvastoin. Kuperkeikan syy on pisarassa kahteen kertaan taittunut valo.

Usein sateenkaaren värejä luetellaan kuusi tai Newtonin nimeämät seitsemän. Oikeasti värejä on tolkuton määrä, sillä selkeiden väriraitojen sijaan sävyt liukuvat aallonpituudesta toiseen. Ihmisen silmänkin sanotaan erottavan miljoona, toisten mukaan jopa 10 miljoonaa eri väriä. Mutta ehkäpä näiden nykyisten muistamisessa on tarpeeksi pinnisteltävää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede