Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi sateenkaaren värit ovat aina samassa järjestyksessä?

Kuvituskuva: sateenvarjo, jossa sateenkaaren värit.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: sateenvarjo, jossa sateenkaaren värit. sateenkaari

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI SATEENKAAREN VÄRIT OVAT AINA SAMASSA JÄRJESTYKSESSÄ?

Auringon valo on yhtä kuin haitari erimittaisia sähkömagneettisia aallonpituuksia. Ne eivät tee itsestään numeroa, vaan valo näyttäytyy meille arkisen värittömänä. Paitsi... Kun sataa ja paistaa yhtä aikaa, valoa osuu sadepisaroihin. Pisara heijastaa siitä osan takaisin, mutta ei lähtösuuntaansa aurinkoon päin, vaan alaviistoon maata ja sen matosia kohti.

Aallonpituuksien notkeuksissa on kuitenkin eroja. Näitä taipumiskulmien vaihteluita silmämme tulkitsevat eri väreinä. Vähiten taipuu pisin, punaiselta näyttävä pituus ja eniten lyhyin eli violetti. Siksi punainen nakottaa sateenkaaressa ylimpänä, sitten tiivistyvin aallonpituuksin oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja alimpana violetti. Paitsi että, pääkaaren päällä joskus näkyvässä sivusateenkaaressa värit ovat juuri päinvastoin. Kuperkeikan syy on pisarassa kahteen kertaan taittunut valo.

Usein sateenkaaren värejä luetellaan kuusi tai Newtonin nimeämät seitsemän. Oikeasti värejä on tolkuton määrä, sillä selkeiden väriraitojen sijaan sävyt liukuvat aallonpituudesta toiseen. Ihmisen silmänkin sanotaan erottavan miljoona, toisten mukaan jopa 10 miljoonaa eri väriä. Mutta ehkäpä näiden nykyisten muistamisessa on tarpeeksi pinnisteltävää.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede