Hyppää pääsisältöön

HIM hyvästeli kotimaisen metalliväen Tuskassa, Ville Valo vihjailee sooloilusta ja mahdollisesta uudesta bändistä: “Aion ehkä vaihtaa mustasta valkoiseen”

Fanien tuskaa helpottaa vihjailut siitä, että Ville Valo haluaa tehdä HIMin jälkeen uutta musiikkia.

HIMin hittiputki viimeistä kertaa Tuskassa. // Kuva: Tuska/Jesse Kämäräinen

Suomen kansainvälisesti menestynein yhtye HIM jättää parhaillaan jäähyväisiä faneilleen. Lauantaina 1. heinäkuuta bändi nousi lavalle Tuska Festivalilla Helsingissä. Innokkaimmat ihailijat odottivat iltapäivästä lähtien eturivissä, jotta saisivat parhaat paikat HIMin keikalla.

- Tärkeintä on päästä eturiviin. Lopetuspäätös harmittaa, koska olen ollut pitkään fani. Se oli kyllä vähän odotettavissa. Aiheet rakkaudesta saattavat olla lopussa. Sitä odotellessa, että Valo aloittaa soolouran tai perustaa uuden bändin. Mulla on isot odotukset keikkaa kohtaan, love metal -fani Tanja kertoo YleX:lle Tuskan eturivissä.

Tämän kuultuaan Ville Valo toteaa YleX:n haastattelussa:

- Meillä on ollut ilo ja kunnia saada aikaiseksi sellaisia värssyjä, jotka ovat resonoineet ihmisten sydämiin. Se on sitä rock’n’rollin taikaa. Ei mulla ole harmainta aavistusta, miksi orkesteri on saanut aikaiseksi sellaista kiinnostusta. Sitä ei saa fyrkalla. Se on ihmeellistä.

HIMin keulakuva Ville Valo haluaa jättää kovaääniset ja ylevät jäähyväiset viimeisellä kiertueellaan.

- Toivottavasti ei raiskata omaa menneisyyttämme, vaan ikään kuin juhlistetaan neljännesvuosisataa tätä love metallia. Juhlitaan yleisön kanssa sitä, mitä olemme saaneet aikaiseksi. Vielä ei ole ainakaan suru puserossa, mutta kyllä varmaan jossain kohtaa.

Mutta miksi HIM teki lopettamispäätöksen juuri nyt?

- Hmmm… Istuimme alas tauon jälkeen. Kirjoittelin biisejä ja ihmiset tekivät omia projektejaan. Esimerkiksi kitaristi Linde teki soololevyn. Palasimme kimppaan ja aloimme soittaa biisejä ja miettiä, mitä tehdään seuraavaksi. Ei tullut oikein selvää käsitystä siitä. Ehkä sellainen kollektiivinen liekki ei ollut sammunut, mutta se ei palanut järjettömän intensiivisellä liekillä. Tuntui vaan, ettei viitsi tehdä mitään sinnepäin. Mieluummin tekee tosissaan ja ajatuksella kaiken elämässä.

- Tuntui, että uusi materiaali ei lähde lentoon. Tullaan hyvin juttuun, mutta joku uupuu. Tähdet eivät ole oikeassa asennossa. Ehdotin kuitenkin, että käydään soittamassa viimeiset keikat. Meillä on kuitenkin pitkä ura takana ja on kivaa sanoa jengille kiitos. Myös itsekkäistä syistä on kiva nähdä maailmaa vielä kerran. Ainakin. Eihän sitä tiedä, mitä tämän jälkeen tapahtuu. Musiikkia toivottavasti, mutta minkälaista. Se jää nähtäväksi.

"Tuntui, että uusi materiaali ei lähde lentoon. Tullaan hyvin juttuun, mutta joku uupuu. Tähdet eivät ole oikeassa asennossa."― Ville Valo

Valo kertoo siis, että uutta materiaalia yritettiin tehdä, mutta HIM luopui ajatuksesta yhdessä. Onko jossain kovalevyjen kätköissä mahdollisesti joku salainen HIM-levy, jota ei ole julkaistu?

- Jos on, niin se on niin salainen, etten tiedä siitä itsekään, Valo kommentoi.

- Voi olla jotain materiaalia jossain, mutta ei olla levytetty nyt mitään uutta albumia valmiiksi, eikä ole ollut kertaakaan edes puheissa, että pitäisikö julkaista jotain jäähyväismusaa. Meiltä on tullut aika paljon kokoelmalevyjä ja kaikenlaista. Rajansa kaikella.

Ville Valo kokee, että HIMin uran huippuhetket ovat olleet jokaisen omia henkilökohtaisia huippuja, eivätkä ne välttämättä liity esimerkiksi siihen, kuinka suuresta keikasta on ollut kyse. Valon mukaan parhaita hetkiä ovat voineet yhtä lailla olla pienet keikat, jolloin kaikki ovat hymyilleet.

- Kun yleisö ja bändi ovat yhtä, ne ovat hienoja hetkiä. Niitä hetkiä tulee jatkuvasti ja se on itselleni ainakin syy jatkaa musiikin tekemistä. Vaihtaa ehkä mustasta valkoiseen. En tiedä, mutta haluan tehdä jotain muuta ja kokeilla kepillä jäätä.

Ville Valo vihjailee siis, että hän aikoo mahdollisesti jatkossa panostaa soolouraan. Se ei olisi kovin yllättävä ratkaisu, sillä hän on tehnyt aiemminkin omia projekteja HIMin ulkopuolella.

Valo on muun muassa esittänyt yhdessä Agentsin kanssa Rauli Badding Somerjoen kappaleita sekä tulkinnut Tuomari Nurmion Valo yössä -biisin. Lisäksi hänet palkittiin tänä vuonna Emma Gaalassa parhaasta musavideosta, kun yleisö äänesti Valon Olet mun kaikuluotain -lauluun kuvatun videon ykköseksi.

Aiotko siis panostaa soolouraan HIMin jälkeen?

- Olen ollut HIMissä ainoa biisinkirjoittaja viimeisen parikymmentä vuotta. Se ei ole mulle mitään uutta. Niiden kappaleiden esittämisestä en tiedä vielä mitään. Ideana on luoda luuranko tulevalle. En tiedä, läiskinkö itse lihaa luiden ympärille vai jossain porukassa. Olisi kiva myös kysyä HIMin jätkiltä, jos he haluaisivat jossain kohtaa jeesata mua. Katsotaan.

Valolla olisi kaikki edellytykset myös “läiskiä itse lihaa luiden ympärille”, sillä Oulunkylän Pop & Jazz -opiston käynyt muusikko osaa soittaa kitaraa, bassoa, rumpuja ja pianoa.

"Reino Helismaa ja Black Sabbath, siitä se lähtee. Paljon melankoliaa ja pilkettä silmäkulmassa."― Ville Valo

- Irtiotto on tärkeää, nähdä metsää puilta ja hahmottaa itselleen tärkeitä kuvioita. On se sitten iskelmää tai hevimetallia tai jotain siltä väliltä. Mennä sinne, missä ei ole aiemmin koluttu. Reino Helismaa ja Black Sabbath, siitä se lähtee. Paljon melankoliaa ja pilkettä silmäkulmassa, raskaita aiheita ja kuitenkin hymyä ja elämää, Valo ajattelee ääneen.

Massiivinen ilotulitus päätti show'n. // Kuva: Tuska/Jesse Kämäräinen

Tyylikkäät jäähyväiset

HIMin Tuska-jäähyväiset tarjosivat hittiputken vailla vertaa. Bändi ehti soittaa noin kahdessa tunnissa paljon, sillä Ville Valo ei juuri spiikannut. Keikan päätteeksi hän kuitenkin kiitteli:

- Pahoittelut vähäsanaisuudesta. Tänään on ekstrajännittävää, kun paikalla ovat äidit, isät ja tyttöystävät. Ja te, kiitos kaikille tuskalaisille. Soitetaan illan viimeinen hidas. Toivottavasti rokettirolli on maistunut ja yöunenne ovat suloiset, Valo spiikkaa viimein ennen setin päättävää When Love And Death Embrace -hittiä.

Viimeisen kappaleen päätteeksi Valo kiittää vielä kerran yleisöä, tiputtaa mikin lavalle ja poistuu stagelta, jossa bändi soittaa biisin loppuun ilotulitusten paukkuessa. HIM halusi selvästi jättää tyylikkäät jäähyväiset metalliväen silmien edessä. Ja onnistui siinä.