Hyppää pääsisältöön

The Weeknd näytti Kaisaniemessä, ettei supertähteyteen tarvita mitään ylimääräistä

Keikalla taitonsa osoittanutta R&B-artistia on ehditty verrata Michael Jacksoniin.

The Weeknd osoitti Kaisaniemessä olevansa taitava laulaja. // Kuva: Katri Norrlin / YleX

I’m a motherfucking Starboy.

Harmaassa Kaisaniemessä nähdään tähtisadetta, kun R&B-tähti The Weekndin hitin Starboyn viimeinen kertosäe kajahtaa.

Tietysti Starboy toimii keikan avausbiisinä. Sen alkutahtien aikana mustiin pukeutunut tähti astelee lavalle 16 000 katsojan fiilistellessä. Kanadasta kotoisin oleva The Weeknd vieraili nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Grammy-palkittu The Weeknd, oikealta nimeltään Abel Makkonen Tesfaye, on tämän hetken isoimpia musiikkitähtiä. Viime vuonna hän oli maailman kuunnelluin artisti Spotifyssa.

Artistin mystinen ja melankolinen olemus yhdistettynä hänen kauniiseen lauluääneensä toimii, ja hänen luontevalta tuntuvaa cooliuttaan on vaikea kiistää. Tällainen The Weeknd nähdään myös Kaisaniemessä.

Kaisaniemen keikka on taitavasti rakennettu. Show näyttää visuaalisesti hyvältä ja settilista on suunniteltu toimivaksi. Lavalla keskiössä on nimenomaan itse artisti: bändi on kauempana korokkeella, ja lavalla ei nähdä mitään ylimääräistä, ainoastaan tunnelmaa sääteleviä väri- ja valomaailmoja.

Esimerkiksi toisena kuultavan Party Monsterin aikaan väritys on sinipunainen. Aivan kuten biisin musavideossa.

Huumeita, seksiä, kauniita naisia ja tunteiden kanssa vaikeilua

Näistä aiheista artistilla on tapana laulaa. Eikä hän ole ainoa urbaanin musiikin artisti, joka niin tekee. The Weekndillä tosin on aiheisiin surumielisempi ja rankempi ote kuin monilla kerskailijoilla.

Tesfayella on pohjaa lyriikoilleen. Hänellä on historiaa kovana huumeiden käyttäjänä ja hänen viehätyksensä kauniisiin naisiin näkyy esimerkiksi hänen seurustelukumppaneissaan. Nuori malli–seurapiirikaunotar Bella Hadid vaihtui poptähti–ex-disneystara Selena Gomeziin.

The Weeknd puhuttelee Kaisaniemessä monesti nimenomaan naisia.

When I come back to Finland I fuck every girl I know, laulaa artisti Reminderissä tällä kertaa.

Starboy. // Kuva: Katri Norrlin / YleX

Keikalla kuullaan peräkkäin 2015 vuoden Beauty Behind The Madness -levyltä Often ja Acquainted. Ne tuntuvat olevan The Weeknd -tunnelman ytimessä: melankolisuuteen taipuva yleisviba, kunnon biitti ja härskit mutta kauniit lyriikat – ja ne kuulostavat toimivalta makuuhuonemusiikilta.

Kyseinen ulottuvuus artistin tuotannossa on tajuttu yleisestikin, sillä onhan The Weeknd tehnyt biisin myös Fifty Shades of Greyn soundtrackille. Earned It kuullaan kyseisessä leffassa, ja se kuullaan myös Kaisaniemessä.

Popin kuninkaallisten musta lammas?

The Weekndiä on rohkeasti verrattu Michael Jacksoniin ja Princeen. Voiko näiden showmiesten aseman perijä kuitenkaan olla yksinkertaisempaan luottava The Weeknd? Kyseisten edesmenneiden taiteilijoiden esiintyminen on kirjavaa, näyttävää performanssia, mutta Starboy luottaa puhtaasti musiikkiinsa ja taitoihinsa.

Se ei haittaa. Yksinkertaisuus tuntuu freesiltä. Sitä paitsi artistin musiikki on kuitenkin kaikkea muuta paitsi yksinkertaista. Vertaukset popin kuninkaallisiin ymmärtää, kun kuuntelee artistin laulua.

Ehkä hän voi olla päivitetty versio tai ainakin jonkinlainen suvun musta lammas. Toisaalta The Weekndillä on vielä aikaa kasvaa artistina.

The Weekndin showhun kuului väreillä ja valoilla leikittely. // Kuva: Katri Norrlin / YleX

The Weekndin olemus ja yleisökontakti Kaisaniemessä ovat juuri sitä, mitä häneltä odottaakin. Hän on koko ajan rennon rauhallinen. Hän tietää olevansa iso juttu, muttei tunnu ylimieliseltä. Hän keskittyy laulamiseen eläytyen – ja laulaahan hän osaa. Yleisölle hän ei turhia puhele, mutta vaihtaa joitain lyriikoitaan Suomea ja suomalaisia koskeviksi ja kertoo tietysti haluavansa Suomeen uudestaankin.

Artistilla on mukanaan Kaisaniemessä bändi, ja kappaleissa kuullaankin lisämausteena enemmän bändisaundeja.

–Tämä on "og XO"-faneille, artisti spiikkaa _Wicked Games_in niille alkuperäisille, alusta asti mukana olleille faneilleen.

Wicked Games onkin ainoa näyte artistin vanhemmasta tuotannosta.

Muuten Beauty Behind The Madnessia aiempiin teoksiin ei pureuduta. Itseään “og XO” -faneina pitävät olisivat varmasti halunneet kuulla enemmän Kiss Landin (2013) tai etenkin artistin kolmesta ensimmäisestä mixtapesta koostetun The Trilogyn (2012) musiikkia. Vaikka joitain vanhempia biisejä jääkin kaipaamaan, on keikan rakenne suunniteltu toimivaksi.

–Onko täällä tänään maan kovimmat bileet? The Weeknd kysyy yleisöltä.

Aika paha kysymys, kun samana iltana HIM soittaa jäähyväiskonserttiaan Tuskassa, Guns N' Roses keikkailee Hämeenlinnassa ja juhlitaan Prideä. Mutta Kaisaniemi vastaa kysymykseen huutamalla.

The Weeknd on nimittäin siirtynyt keikallaan bailattavimpaan tuotantoonsa. Ensin kuullaan In The Night, ja kun Rockin’ alkaa soida, on yleisö jo täysillä mukana. Artisti nostattaa joukon mukaan pomppimaan kertosäkeessä. Bileputki jatkuu Secretsillä, ja yleisö reagoi iloisesti biisin tanssittavaan alkuun – riehumisen makuun on selvästi päästy. Secrets muuttuu näppärästi megahitti Can’t Feel My Faceksi. Se olikin artistin ensimmäisiä biisejä, joka nousi kaikkien tuntemaksi.

Keikalla kuullaan juuri ne biisit, jotka siellä odottaakin kuulevan. Ainoastaan False Alarmin puuttuminen ihmetyttää. Kappaleen katsomisen arvoisella videopelin tapaan "first person" -näkökulmasta kuvatulla musiikkivideolla on kevyet 68 miljoonaa katselua.

The Weeknd. // Kuva: Katri Norrlin / YleX

Feel It Coming alkaa soida keikan loppumetreillä ja meininki yleisössä muuttuu tunnelmallisemmaksi. Kavereita halaillaan, käsiä heilutellaan ja heinäkuun ensimmäisen astetta viileämpi kesäilta tuntuu taas vähän kesäisemmältä.

Encore-biisinä kuullaan The Hills, ja se on täydellinen valinta: se on loistava tiivistys kaikesta siitä, mitä The Weeknd on.

The Hills. I only love it when you touch me, not feel me,

When I'm fucked up, that's the real me.

Tunnelma Kaisaniemessä on pirteämpi kuin biisin sanat. Ilta on jo pimeä, ja punaoranssit värivalotehosteet pyroefekteineen pääsevät oikeuksiinsa. Kertosäkeissä saadaan tulta ja savua, ja tuulisessa säässä savu leijailee yleisöä kohti harmaalle taivaalle.

Keikan jälkeen jää hymy huulille. Siinä todistettiin juuri jotain todella isoa ja siistiä.

The Weeknd ansaitsee suosionsa ja arvostuksensa. On hienoa, että kaiken koristeellisuuden ja näyttämisen halun seassa on myös niitä isoja staroja, jotka panostavat enemmän musiikkiinsa kuin ulkokohtaisuuksiin.