Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Laulu koti-ikävästä

Tauno Latvalehto ajaa ja Kai Latvalehto istuu hänen vieressään henkilöautossa.
Rokkari Kai Latvalehto ja isä Tauno ajavat Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat 70-luvulla. Tauno Latvalehto ajaa ja Kai Latvalehto istuu hänen vieressään henkilöautossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu tauno latvalehto

TV1 maanantaina 31.7.2017 klo 21.30 - 23.00, uusinta sunnuntaina 6.8. klo 12.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Nelikymppinen, entinen muusikko Kai Latvalehto pyytää isäänsä Taunoa kuskiksi Oulusta Göteborgiin. Kai haluaa päästä takaisin maisemiin, joissa perhe asui 1970-luvulla eli koko hänen lapsuutensa aina murrosikään saakka.

Pojan ja isän automatka muuttuu musiikilliseksi retkeksi yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaissiirtolaisuuden historiaan: häpeään, syyllisyyteen, rikollisuuteen, alkoholismiin ja perhesalaisuuksiin.

Osa palasi takaisin

Dokumentti kertoo isän ja pojan tarinan, mutta samalla se kertoo niiden 600 000 suomalaisen tarinan, jotka muuttivat 1960- ja 70-luvuilla Ruotsiin pakoon Suomen työttömyyttä. Noin 200 000 heistä palasi myöhemmin takaisin Suomeen, kuten myös Tauno ja teini-ikäinen Kai.

Musiikillisen selkärangan dokumentille luovat suomalaissiirtolaisten 1970-luvulla kirjoittamat kappaleet, joita esittävät livenä toisen sukupolven ruotsinsuomalaiset muusikot.

Palkittu dokumentti

Laulu koti-ikävästä on Mika Ronkaisen kolmas pitkä dokumentti. Jussi-gaalassa 2014 elokuva palkittiin parhaana dokumenttina, ja lisäksi se sai parhaan musiikin Jussin.

Dokumentti on saanut parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla helmikuussa 2013. Tampereen elokuvajuhlilla se sai yleisöpalkinnon, pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa, sekä jaetun Risto Jarva -palkinnon. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Kommentit