Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äkkilähtöjä menneisyyteen pääkuva

Kun Helsingin rautatieasema paloi, ensimmäisenä paikalla olivat palomiehet Etelä-Karjalasta

Helsingin aseman palo 1950
Helsingin rautatieaseman palo 1950 Helsingin aseman palo 1950 Kuva: Public domain Helsingin päärautatieasema,tulipalot,ylehistoria

Tässä kuvassa riehuu tulipalo Helsingin rautatieasemalla vuonna 1950. Perimätiedon mukaan palopaikalle ehti ensimmäisenä "Suomen nopein palokunta" Joutsenosta. Miten ihmeessä?

Rautatieaseman paloon liittyy pieni tarina, että ensimmäisenä palopaikalla oli Joutsenon palokunta. Siksi sitä silloin kutsuttiinkin "Suomen nopeimmaksi palokunnaksi". Selitys tähän on sattuma, sillä palomiehet olivat Helsingissä noutamassa uutta paloautoa. Reissulla he pistäytyivät kahvilla asemalla ja olivat paikalla ensimmäisenä juuri tulipalon syttyessä.

Tämä tarina mainitaan muutaman kerran kertomuksissa onnettomuudesta, mutta yleisimmissä historiallisissa lähteissä se jää mainitsematta. Siitäkin huolimatta, että palon ja sammutustöiden kulku on kirjattu tarkasti.

Valtava savupilvi Helsingin yllä

Helsingin rautieaseman palo 14. kesäkuuta 1950 näytti aluksi pieneltä palolta suljetussa tilassa. Hälytys paloasemalle tuli klo 16.42. Palo oli saanut alkunsa 2.luokan ravintolan puolen hissistä, mutta kun ensimmäiset paloautot ehtivät paikalle, ravintolan ja pääsisäänkäynnin ullakko olivat kokonaan tulessa. Noin tuntia myöhemmin, klo 17.47, annettiin täyshälytys.

Sammutustöihin osallistui lopulta 19 pelastusyksikköä ja tulipalosta aiheutunut savupilvi oli niin valtava, että ainakin kerrotaan sen näkyneen Turkuun saakka. Tulipalo ei onneksi vaatinut ihmishenkiä, mutta seitsemän palomiestä sai savumyrkytyksen ja yksi loukkaantui muuten. Aseman noin 3000 neliön ullakko tuhoutui käytännössä kokonaan,

Palon valtava voima en sentään pysäyttänyt junaliikennettä. Junien lähtöpaikat siirrettiin vain normaalia kauemmaksi asemarakennuksesta.

Oletko kuullut muistoja rautatieaseman palosta tai kenties jopa muistat itse savupilven kaupungin yllä? Tai oletko kuullut lisätietoa "Suomen nopeimmasta palokunnasta" - pelastiko se Helsingin rautatieaseman? Kerro kommenttikentässä.

Helsingin päärautatieasema
Kommentit