Hyppää pääsisältöön

Muisti: Uutinen Rissalasta

Rissalan lento-onnettomuus 1978 vaati viisitoista uhria, joiden joukossa oli useita politiikan ja talouselämän vaikuttajia.
Yleisradion uutistoimittaja Arvi Lind lensi yksityiskoneella raportoimaan Rissalan onnettomuudesta. Rissalan lento-onnettomuus 1978 vaati viisitoista uhria, joiden joukossa oli useita politiikan ja talouselämän vaikuttajia. yle tv1

TV1 torstaina 27.7.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 1.8. klo 16.20 ja keskiviikkona 2.8. klo 15.50
Yle Areenassa 30 päivää

Rissalan lento-onnettomuus vuonna 1978 vaati viisitoista uhria, joiden joukossa oli politiikan ja talouselämän vaikuttajia. Myös presidentti Tarja Halosta odotettiin mukaan kohtalokkaalle lennolle.

Halonen maanpuolustuskurssin emäntänä

Maanpuolustuskurssilaisia kuljettanut ilmavoimien kone putosi lokakuisena iltana Juurusveteen heti, kun se oli noussut ilmaan Kuopion lentokentältä. Suomen ilmailuhistorian pahimpiin kuuluvan turman uhrien joukossa oli kansanedustajia, yritysjohtajia ja korkeita virkamiehiä.

Onnettomuudesta pelastui kyseisen maanpuolustuskurssin emäntä Tarja Halonen, joka tuolloin työskenteli SAK:n lakimiehenä. Halonen oli raskaana, eikä saanut lääkäriltä enää lupaa osallistua lennolle.

Rissalan lento-onnettomuus 1978 vaati viisitoista uhria, joiden joukossa oli useita politiikan ja talouselämän vaikuttajia.
Tarja Halonen ei saanut raskauden vuoksi lääkäriltä lupaa osallistua Rissalan lennolle. Rissalan lento-onnettomuus 1978 vaati viisitoista uhria, joiden joukossa oli useita politiikan ja talouselämän vaikuttajia. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi yle tv1

Arvi Lind ja Aimo Nikulainen raportoivat

Arkistomateriaalin ja muistojen avulla tarkentuu kuva oman aikansa traagisesta ja poikkeuksellisesta uutistapahtumasta. Onnettomuus on piirtynyt vahvasti näkijöiden ja kokijoiden mieleen.

Yleisradiosta onnettomuuspaikalle lähtivät heti samana iltana yksityislentokoneella reportterit Aimo Nikulainen ja Arvi Lind.

Dokumentissa muistojaan onnettomuudesta kertovat presidentti Tarja Halonen, koneen putoamista todistanut lennonjohtaja, onnettomuuspaikan vieressä asunut silminnäkijä sekä joukko pelastustöihin osallistuneita.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sakari Silvola. Tuotanto: Yle, 2013. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2013.