Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Myrkkyä pelloille?

Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille.
Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille. Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille. yle tv1

TV1 torstaina 27.7.2017 klo 21.50 - 22.42, uusinta keskiviikkona 2.8. klo 22.20
Katsottavissa Yle Areenassa

Glyfosaatti on kiistelty ja maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Se on myös Suomen yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jonka käyttö on lisääntynyt maanviljelyssä suorakylvötekniikan myötä.

Monet tutkijat pitävät glyfosaattia vaarallisena sekä ihmisille että eläimille. Lannoiteteollisuuden tilaamat tutkimukset väittävät aivan päinvastaista.

Luotettavat tutkimukset?

Useimpia glyfosaattivalmisteita käytetään maanviljelyssä. EU:ssa valmisteltiin vuonna 2016 uusia säännöksiä rikkakasvimyrkyn käytölle.

Torjunta-aineen riskien arvioinnista on vastannut Saksan liittovaltion tutkimuslaitos. Saksalaisdokumentti kysyy, miksi tutkimuslaitos ei ole tehnyt omia tutkimuksiaan glyfosaatin vaikutuksista?

Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpäasiantuntijoiden mukaan torjunta-aine ei ole ainoastaan myrkyllinen vaan mahdollisesti myös syöpää aiheuttava.

Havaintoja haittavaikutuksista

Dokumentissa seurataan riippumattomien tutkijoiden työtä Saksassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Minkälaisia havaintoja viljelijät ja eläinlääkärit ovat saaneet glyfosaatin haittavaikutuksista?

Poisoned Fields – Glyphosate, An Underrated Risk?. Tuotanto: New Docs, Saksa, 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.