Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Myrkkyä pelloille?

Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille.
Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille. Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille. yle tv1

TV1 torstaina 27.7.2017 klo 21.50 - 22.42, uusinta keskiviikkona 2.8. klo 22.20
Katsottavissa Yle Areenassa

Glyfosaatti on kiistelty ja maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Se on myös Suomen yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jonka käyttö on lisääntynyt maanviljelyssä suorakylvötekniikan myötä.

Monet tutkijat pitävät glyfosaattia vaarallisena sekä ihmisille että eläimille. Lannoiteteollisuuden tilaamat tutkimukset väittävät aivan päinvastaista.

Luotettavat tutkimukset?

Useimpia glyfosaattivalmisteita käytetään maanviljelyssä. EU:ssa valmisteltiin vuonna 2016 uusia säännöksiä rikkakasvimyrkyn käytölle.

Torjunta-aineen riskien arvioinnista on vastannut Saksan liittovaltion tutkimuslaitos. Saksalaisdokumentti kysyy, miksi tutkimuslaitos ei ole tehnyt omia tutkimuksiaan glyfosaatin vaikutuksista?

Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpäasiantuntijoiden mukaan torjunta-aine ei ole ainoastaan myrkyllinen vaan mahdollisesti myös syöpää aiheuttava.

Havaintoja haittavaikutuksista

Dokumentissa seurataan riippumattomien tutkijoiden työtä Saksassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Minkälaisia havaintoja viljelijät ja eläinlääkärit ovat saaneet glyfosaatin haittavaikutuksista?

Poisoned Fields – Glyphosate, An Underrated Risk?. Tuotanto: New Docs, Saksa, 2016.

Kommentit