Hyppää pääsisältöön

Jussi Parviainen: Älä vastusta kohtaloa, sillä kohtaloa ei ole olemassa

Kuvassa Jussi Parviainen
Kuvassa Jussi Parviainen/Yle Kuvassa Jussi Parviainen Jussi Parviainen

"Älä vastusta kohtaloa, sillä kohtaloa ei ole olemassa". Näin väittää kotimaisen teatteri- televisio- ja elokuvataiteen rakastettu ja vihattu sekä ihailtu ja halveksittu mies Jussi Parviainen, jota kuullaan heinäkuussa Yle Puheessa tiistaisin kello 13. Neliosainen monologisarja on kuunneltavissa kokonaan Yle Areenassa. Luvassa pohdintaa niin kohtalosta, pelosta ja narsismista kuin uskosta, Jumalasta ja Jeesuksestakin.

Ensimmäinen osa: Kohtalon vastustaminen
“Ihminen on sitä, mille elämä - siis maailma - hänen sisällään ja hänen ulkopuolellaan enimmäkseen tuntuu. Tämä on hänen luonteensa.”

Toinen osa: Jeesuksen menestystarina
“On suuri valhe, että olisi maailma, jossa tsemppaamalla hillittömästi, väheksymällä ja pitämällä toissijaisena kaikki vastukset sekä keskittymällä oman mielen hallintaan, sä pärjäät. Menestys on eniten ihmistä herjaavin käsite, mitä voi olla.”

Kolmas osa: Armo
"Armosta ei sanota missään mitään viisasta. Armon irrottaminen uskonnosta, kristus kontekstista tuntuu täysin mahdottomalta, kaikki yritykset epäonnistuvat aina. Kaikki armosta sanottu edellyttää sokeaa uskoa. Se on armon tosi iso probleema."

Neljäs osa: Subjekti ja objekti
“Kun mahdollisimman paljon ymmärrän toista, niin tulen ymmärtämään myös itsestäni paljon. Ei voi tehdä enempää kuin kuin ymmärtää toisia ihmisiä. Se on meidän suurin puuhamme ja eniten rauhaa ja hyviä olosuhteita maailmaan luovia toimintoja.”

Kuuntele koko monologisarja tästä

Kommentit
 • Hotellimuusien matkassa

  Keskustelut luovat teoksia

  Kaksi taiteen tekijää - romaanikirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen - hyppäsivät itselleen uudelle alueelle tehdessään keväällä 2019 podcastin Hotellimuusat Yleisradiolle.

 • Nyt kuunnellaan Yhden yön juttuja

  Mitä mielessä pyörii, kun oikeasti pitäisi jo nukkua?

  Halataanko vai kätelläänkö? Milloin pussataan? Kuka maksaa? Kuka nukkuu silmät auki, kenen on pakko järjestää hammasharjallekin kaveri? Puristaako kuukuppi? Millä peset kasvosi? Miksi mökillä tulee aina näppyjä?

 • Avoin kysymys - konkaritoimittajien opissa

  Kaikki haastattelemisesta.

  Miten Maria Veitola murtaa julkkiksen? Entä Seija Vaaherkumpu poliitikon? “Avoin kysymys” lupaa kertoa kaiken haastattelemisesta. Palkittu toimittaja Olli Seuri haluaa podcast-sarjallaan juhlistaa journalismia, mutta myös edistää journalismin avoimuutta ja hyviä journalistisia käytäntöjä. Diktaattori, julkkis, urheilija, poliitikko, nuori, asiantuntija, tavis.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua