Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miksi merivesi on suolaista?

Kuvituskuva: Meren aalto.
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: Meren aalto. merivesi,kesäkalenteri

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MIKSI MERIVESI ON SUOLAISTA?

Vettä se on, mutta ei sillä jano lähde. Meriveden suolapitoisuus on keskimäärin 3,5 prosenttia, ja lähes 97 % maapallon vesivaroista on tätä ätäkämpää laatua.

Suurimmaksi osaksi merivesiä maustaa meille tuttu ruokasuola, natriumkloridi. Muitakin suoloja eli ioniyhdisteitä siellä on. Veden kiertokulku on liuottanut suolaa maa- ja kallioperästä satojen miljoonien vuosien ajan. Sade, purot ja joet irrottavat aineksia ja vievät niitä kohti isoa allasta eli merta. Sieltä vesi ei pääse enää pois muuten kuin haihtumalla. Haihtuva vesi on aina makeaa, mutta kun se sataa alas, käynnistyy taas uusi suolanhuuhdontakierros merta päin.

Suolausta tapahtuu myös alakautta. Vedenalaiset tulivuorenpurkaukset ja kuumat lähteet irrottavat mukanaan merenalaisen kuorikerroksen mineraaleja. Mutta vaikka meriin tuleekin tv-fakiiri Kronblomin sanoin jatkuvasti "suolaa, suolaa, enemmän suolaa", sitä myös vastavuoroisesti varastoituu merenpohjaan.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua