Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äkkilähtöjä menneisyyteen pääkuva

Käy vieraissa oikein - sadan vuoden takaiset ohjeet onnistuneeseen vierailukäyntiin

Ada Boxberg ystävättärineen juomassa kahvia Boxbergien salissa.
Ada Boxberg ystävättärineen juomassa kahvia Boxbergien salissa. Ada Boxberg ystävättärineen juomassa kahvia Boxbergien salissa. Kuva: Rosenbröijer A. E./ Helsingin kaupunginmuseo. CC-BY-4.0 vierailu

Jörömäinen on Suomen kansa. Se ei paljoakaan välitä henkevämmästä seurustelusta. Oli aika, jolloin jörömäisyyttä sellaisenaan siedettiin ja kunnioitettiin. Oltiin näkevinään, että siinä suomalainen gentlemanni. Nyttemmin tuo aika on ohi - tässä siis 1800-luvun lopun ohjeet onnistuneeseen vieraissa käymiseen.

Varsinainen kansan sivistyksemme on nuori, eipä siis kummastelemista jos syvät rivit eivät ole seurustelutapoihinsa painaa yleismaailmallista leimaa. Lyhyesti, maailma on muuttunut ja meidän on muututtava sen mukana. Siksi tässä muutama neuvo kohteliaisuussäännöistä niille, jotka tässä asiassa ovat jääneet vaille sivistävää kodin ohjausta.

1. Nuoremman tai paikkakunnalle viimeksi saapuneen oma asia on katsoa, kenelle osoittaa huomaavaisuuttaan.

2. Tuollaiseen vierailuun on sitten vastattava, mitä pikemmin, sitä kohteliaampaa. Kahden viikon kuluessa kuitenkin.

3. Ensi vierailulle mentäessa on otettava selkoa sopivasta vierailuajasta. Tavallinen aamupäivävierailu on klo 12-2 ja iltapäivävierailu klo 6.

Ote vanhasta oppaasta
Ote opaskirjasta Hieno käytös eli Seurusteluopas (1800-1900-l vaihde) Ote vanhasta oppaasta ylehistoria

4. Vierailulle mentäessä eteisen ovikelloa on soitettava tai naputettava ovelle, vaikka ovi ei olisikaan lukossa.

5. Jos vierailija otetaan vastaan, eteisessä jätetään käyntikortti palvelijalle. Jos vastassa on perheenjäsen, vierailijan on ilmoitettava nimensä, arvonsa ja ketä haluaa tavata.

6. Vierailevan on jäätävä ovensuuhun, josta tekee yleiskumarruksen kaikille huoneessa olijoille ja vasta sen jälkeen tervehdittävä isäntää ja emäntää kädestä.

7. Henkilön, jota vierailu koskee, on välittömästi noustava tervehtimään vierastaan.

8. Ensimmäinen sananvuoro kuuluu emännälle tai isännälle, joitten on lausuttava jokin tervetuliaissana vieraalle. Sen jälkeen sopii vieraankin ryhtyä keskusteluun.

Kun vieras poislähtöä varten noussut, emännän asia on kohteliaasti kehottaa jäämään, mutta se on vaan käsitettävä kohteliaisuudeksi.

9. Vierailua ei ole hyvä jatkaa kovin pitkälle ja siten väsyttää talonväkeä. Puolta tuntia pidempään ei vierailu saisi kestää. Kun vieras poislähtöä varten noussut, emännän asia on kohteliaasti kehottaa jäämään, mutta se on vaan käsitettävä kohteliaisuudeksi.

10. Isäntä saattaa vierasta eteiseen asti, arvokkaampia portille tai ajoneuvoille saakka.

Tämä esitys saattaa olla tietysti vaillinainen, mutta voi näistäkin esimerkeistä olla hyötyä aloitteleville kansalaisillemme.

Kasvatusta hyviin tapoihin

!800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa suomalaisille "tervaskannoille" - kuten silloin sanottiin - opetettiin erilaisten kirjasten ja lehtisten avulla sivistyneitä, kansainvälisiä käytöstapoja.

1800-luvun alkupuolella sääty-yhteiskunta oli Suomessa vielä voimissaan. Erot säätyjen välillä pienenivät vähitellen ja 1906 lopulta säätyvaltiopäivät lakkautettiin, mutta pitkälle sen jälkeenkin rahvaan ja herrasväen erot pysyivät suurina. Ero näkyi suurena myös käytöstavoissa. Vuosisadan vaihteen molemmin puolin julkaistuissa lukuisissa käytösoppaissa pyrittiin opastamaan kansan syviä rivejä kohteliaisuuden taitoon.

"Hieno käytös eli Seurusteluopas"on yksi tällainen pieni kirjanen. Sen kirjoittajaa ei tiedetä, mutta kysymys on ulkomaisesta oppaasta, joka on suomalaisille sopivaksi "mukaeltu suomennos". Julkaisuvuosikin on tuntematon, mutta kirjanen on peräisin 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alkuvuosilta. Siinä annetaan neuvoja, miten jäyhä suomalainen oppii tutustumaan toisiin ihmisiin. Erityisesti korostetaan ryhdin merkitystä, neuvotaan tervehtimään kumartaen ja kehotetaan harjoittelemaan näitä asioita peilin edessä. Jopa ujouskin poistuu ruumiinasentoja harjoittelemalla. Myös kohteliaisuutta korostetaan, mutta minkäänlaista modernia "small talk"-ohjeistusta ei anneta. Kohtelias kummarrus on paras menetelmä tutustumiseen.

Näiden asioiden opettelemisen tärkeyttä korostetaan siksi, että jokaisella ihmisellä on oma seurustelupiirinsä, jonka laatu "kuvastaa jotenkin tarkalleen asianomaisen yhteiskunnallista asemaa ja myöskin henkistä tasoa".

Mikä näiden käytösoppaiden käytännön vaikutus oli, sitä on vaikea tietää. Sääty-yhteiskunta murtui kyllä, mutta se tapahtui enemmän "luonnonmenetelmällä" eli puoliso löytyi yhä useammin toisesta säädystä ja samalla tapakulttuurikin vähitellen jonkin verran yhtenäistyi.

Kommentit