Hyppää pääsisältöön

Amerikkalainen stand up vastaan suomalainen stand up – vertaile Yle Areenassa

Tunnetut ja nousevat amerikkalaistähdet valtaavat lavan Comedy Centralin stand up -sarjoissa. Koomikot irvailevat kulttuurieroista, huumeista ja seksistä haudanvakavia aiheita unohtamatta. Missä ovat suomalaisen stand upin rajat? Vertaile ja katso Yle Areenassa esimerkiksi Naurun tasapainon finalistien herkullisimpia hetkiä.

Yhdysvaltalaisen Comedy Centralin Mash Up (2012) on kahdeksanosainen sarja, joka on tuotettu omalaatuisella tavalla: Koomikot vetävät lavalla parikymmenminuuttisen show’n, jota visualisoidaan kohtauksilla, joita näyttelijät esittävät huulisynkassa koomikon kanssa. Jokaisen show'n avaa näyttelijä T. J. Miller. Sisältö on roisia, ja osansa saavat kansakunnan vähemmistöt ja enemmistöt.

Kansojen sulatusuunissa osataan leikkiä myös muita kansallisuuksia luonnehtivilla stereotypioilla. Esimerkiksi sukujuuriltaan italialainen Bryan Callen tietää, ettei kukaan tappele, kuten New Yorkin italialainen. Hän neuvoo, miten vältetään konflikti kukkoilevan ja mafioson elkein uhkailevan amerikanitalialaisen kanssa.

Jopa huumeet ovat Mash Upissa tavallisia komiikan rakennusaineita. Tarinoihin vedetään mukaan tietenkin virkavalta, joka unohtaa helposti lainvalvojan tehtävänsä houkutusten edessä.

Mash Upin viimeistä jaksoa tähdittää muusikko-koomikko Reggie Watts, joka myös vetää The Late Late Show with James Corden -ohjelman housebändiä. Stand up -lavalla yhden miehen bändi on taitavaa komiikkaa. Wattsin ilmiömäistä beatboxausta saa ihmetellä myös John Oliver's New York Stand-Up Show'ssa.

Mihin yleisö on valmis 100-vuotiaassa Suomessa?

Tarjolla on myös kontrastia pohjoisamerikkalaisille stand up -kulisseille. Areenan stand up -paketissa ovat katsottavissa Naurun tasapainon kolmen tuotantokauden kohokohdat finalisteineen. Robert Pettersson, Iikka Kivi ja Matti Patronen veivät Suomen suurimman stand up -kilpailun voitot vuosina 2013–2015.

Ohjelman aiheissa poikettiin myös valtavirrasta, ja kilpailijat joutuivat hiomaan esityksiään varta vasten muun muassa lyhytkasvuisille ja Vermon raviharrastajille.

Suomalaista stand upia on pidetty kesynä amerikkalaiseen verrattuna ja ajateltu, että seksi ja viina kelpaavat yleisölle helpommin kuin poliittinen huumori. Kuitenkin yhteiskunnallisetkin aiheet elävät Suomen stand up -lavoilla, ja viime vuosina myös poliittinen satiiri on ollut näkyvästi esillä. Esimerkiksi Noin viikon uutiset alkoi TV2:ssa vuonna 2014.

Suomessa on tapahtunut niin absurdeja juttuja. Kun Suomi sai itsenäisyyden, mitä suomalaiset tekee ensimmäisenä? Rupee tappamaan toisiaan!― Stand up -koomikko Ilari Johansson

Stand upissakin on tabuja, ja suomalaisessa lavakomiikassa kartettavia aiheita ovat olleet esimerkiksi veteraanit ja sisällissota. 100-vuotisjuhlallisuuksiin valmistautuvassa Suomessa onkin h-hetki käsitellä maamme historiaa huumorin avulla.

Koomikko Ilari Johansson lähtee Suomen 100-vuotispäivän alla kiertueelle. Hän kertoi Yle Radio 1:n Kultakuumeessa olevansa ainutlaatuisen materiaalin äärellä.

– Suomessa on tapahtunut niin absurdeja juttuja. Kun Suomi sai itsenäisyyden, mitä suomalaiset tekee ensimmäisenä? Rupee tappamaan toisiaan! Nyt ensimmäistä kertaa materiaalia on niin tolkuttomasti, että on ongelma, mihin sen rajaa.

Comedy Centralin stand up -ohjemat ovat katsottavissa Yle Areenassa 28.2.2018 asti, Naurun tasapainon sisällöt toistaiseksi.

Lue lisää:

Video ei enää katsottavissa

Liza Treyger rikkoo tabun stand-upissaan: "Vaari oli äijä, sai pesää holokaustissa!"

Liza Treyger kertoo nauravalle salille seksielämästään, joka ei ole stand-up-tähden mielestä tarpeeksi vilkasta. Yht'äkkiä hän vie aiheen holokaustiin, juutalaisten kansanmurhaan natsi-Saksan aikana.

Sali hiljenee, kun Treyger sanoo säästävänsä rahaa siihen hetkeen, kun kaikki juutalaiset halutaan taas tappaa. Yleisö jäätyy ja huokaisee kauhusta.

Voiko tilanteen vielä pelastaa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua