Hyppää pääsisältöön

Stanley Kubrickin avaruusseikkailu esitti ja loi tulevaisuutta

Keir Dullea elokuvassa 2001: Avaruusseikkailu
Keir Dullea Keir Dullea elokuvassa 2001: Avaruusseikkailu 2001: Avaruusseikkailu,teeman elokuvat

Arthur C. Clarken kirjoittama ja Stanley Kubrickin ohjaama tieteiselokuvan suuri, salaperäinen klassikko, jossa ihmiskunta alkaa tavoitella paikkaansa maailmankaikkeudessa.
Teema torstaina 5.10. klo 21.00. Areenassa vain suorana.

”Kun katsoo tätä Kubrickin filmiä, voi kuvitella itsensä takaisin siihen loistavaan tulevaisuuteen, joka 1960-luvulla avaruuden valloitusta näytti odottavan. Voi myös toivoa, että tässä vuosikymmenien viiveellä Kubrickin visio muuttuu todellisuudeksi.”

Näin sanoi tähtitieteilijä Esko Valtaoja Teeman haastattelussa, kun 2001: Avaruusseikkailu esitettiin Teeman elokuvan juhlaviikolla vuonna 2011.

Kubrickin elokuva ei vain esittänyt tulevaisuudenkuvitelmaa vaan myös loi sitä mitä suurimmassa määrin – ja samassa virkkeessä on ehdottomasti mainittava myös tehosteguru Douglas Trumbull. Kahden ainutlaatuisen luovan, pikkutarkan ja taitavan kuvantekijän käsissä syntyi näkemys avaruustekniikasta, joka on säilynyt vakuuttavana ja vaikuttavana lähes 50 vuotta.

2001 on myös hieno esimerkki Kubrickin omalaatuisesta tavasta rakentaa elokuva. Kubrickin kuoleman jälkeen tehdyssä haastattelussa tieteiskirjailija Brian Aldiss (jonka tarinaan perustuva elokuva A.I. jäi Kubrickilta tekemättä; sen toteutti lopulta Steven Spielberg) muisteli keskustelujaan Kubrickin kanssa. Aldissin mukaan Kubrick oli kertonut rakentavansa ensin puolen tusinaa "uppoamatonta" kohtausta, unsinkables: jotain sellaista, mitä katsoja ei ole ennen nähnyt eikä koskaan unohda. Kun ne on tehty huolellisesti, ne kannattelevat kyllä koko muun elokuvan. Luita murskaavasta apinasta elokuvan lopun huikeaan yliaistilliseen matkaan, jonka Trumbull toteutti varta vasten kehittämällään nerokkaalla kamerajärjestelyllä, 2001 tarjoaa helposti puolen tusinaa kuolematonta kohtausta ja enemmänkin.

Kuva elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu
Todellisuutta? Simulaatiota? Hallusinaatiota? Jotain aivan muuta? Kuva elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu 2001: Avaruusseikkailu,teeman elokuvat

Siinä missä Arthur C. Clarken romaani sisältää välillä jopa vaivaannuttavan didaktisia selostuksia kosmisen älyn puuttumisesta älyllisen elämän evoluutioon maapallolla, Kubrick jättää lopulta lähes kaiken katsojan itse pohdittavaksi. Avaruusseikkailun varsinaista opetusta, saati sen "loppuratkaisua", ei ole onnistuttu kiinnittämään pysyvästi lukuisista tulkintayrityksistä huolimatta.

Kuva elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu
Astronautit keskustelevat. Tekoäly HAL seuraa punaisella silmällään Kuva elokuvasta 2001: Avaruusseikkailu 2001: Avaruusseikkailu,teeman elokuvat

Kubrickin elokuvia on moitittu kylmiksi ja persoonattomiksi, mutta tässä tapauksessa mahdollinen tunnekylmyys vaikuttaa tarkoitukselliselta tai tarkoituksenmukaiselta. Elokuvan keskeinen ei-inhimillinen hahmo, tekoäly HAL, esiintyy monin tavoin inhimillisempänä ja persoonallisempana kuin korostetun ammattimaisesti ja vähäpuheisesti tehtäviään suorittavat miehet.

Elokuva on esitetty Teemalla kesällä 2017 lauantain Kino Scifissä.

  • 2001: Avaruusseikkailu (2001: A Space Odyssey, Britannia 1968) O: Stanley Kubrick.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa