Hyppää pääsisältöön

Suomirapissa on noussut seksismin aalto, mutta Gasellit ei alista naisia biiseissään: "Olisi vaikeaa katsoa läheisiä naisia silmiin"

Gasellien mukaan suomalaiset tekijät kopioivat liikaa yhdysvaltalaisten räppäreiden kielenkäyttöä.

Gasellit räppäsi Blockfesteillä vuonna 2016. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Gasellit on poikkeus sääntöön. Viime aikoina on puhuttu paljon suomirapin seksismistä. Musiikkityylin sanoituksiin tuntuu usein kuuluvan tekstejä, joissa naisista puhutaan alentavaan tai esineellistävään sävyyn. Gaselleilla ei naisia halventavia lyriikoita ole.

Ainakin niin väittää Ylen selvitys, joka on tehty Ilona Raivion opinnäytetyön pohjalta. Selvityksessä tarkasteltiin parinkymmenen suomalaisen artistin biisejä. Tutkituista artisteista eniten seksistisiä sanoituksia oli rääväsuuna tunnetulla Petri Nygårdilla ja jyväskyläläisbändi Mouhouksella.

Hätä-Miikan, Thube Hefnerin, Päkän ja Musajusan muodostama Gasellit sijoittui toiseen ääripäähän. Alistavia ilmauksia ei löytynyt yhtyeen tutkituista kappaleista ainuttakaan. Bändin biiseissä aiheet pyörivät toki naisissakin, sillä yhtye räppää ihmissuhteista, ystävyydestä ja oman sukupolvensa tunnoista.

Gasellien muusikot ovat huomanneet, että seksismiä on yhä enemmän suomiräpissä. Poliitikka ei kuulu yleisiin keskustelunaiheisiin backstagella, mutta viime aikoina aiheesta on käyty muutamia vakaviakin keskusteluja.

- Tuntuu, että on noussut uusi sekstistinen aalto, sellainen vosuttelu biiseissä on lisääntynyt. Muutamat vanhemman polven tekijät ovat olleet siitä ihmeissään ja vähän huolissaankin, Päkä kertoo.

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

Seksismistä pitää puhua

Gasellit puhuvat rapin seksismistä avoimesti. Yhtye ei nosta itseään muiden yläpuolelle, vaan myöntää, että omillakin julkaisuilla voi olla kyseenalaiselta tuntuvaa lyriikkaa.

- Jos Ylen selvityksessä olisi ollut mukana myös vanhempia biisejä, olisi voinut löytyä jotain huomautettavaa. Vanhojen läppien takana ei ehkä pysty seisomaan, mutta se on aika luonnollista. Kun tulee vuosia lisää, ei katsele maailmaa ihan samojen linssien läpi kuin joskus nuorempana, Thube Hefner sanoo.

Nyt selvityksessä oli mukana Gasellien tuotantoa vain viime vuosilta, sillä artistit valittiin mukaan tutkimukseen, jos heidän Spotifyn Suosituimmat-listallaan oli vuosina 2016–2017 julkaistu biisi. Uran alkuajoilta on kuitenkin päästy selkeästi eteenpäin. Gasellit kertoo tehneensä tietoisen valinnan, ettei yhtye räppää seksistiseen sävyyn.

- Me ollaan kasvettu ihmisinä siihen pisteeseen, ettei sellaisten tekstien räppääminen tuntuisi enää luontevalta. Olisi vaikeaa katsoa itselle läheisiä naisia silmiin ja olla silleen, että nyt tuli sanottua biisissä näin, Päkä sanoo.

Suomiräpissä on bändin mukaan menty myös yleisesti eteenpäin. Ylen selvityksessä oli tarkasteltu pääasiassa viime vuosina julkaistuja kappaleita. Esimerkiksi rasistisia tai homofobisia sanoituksia ei tarkastelussa juuri löytynyt.

- Jos tämä selvitys olisi tehty 10 vuotta sitten, tulos olisi varmasti ollut tosi erilainen, Päkä toteaa.

Keskustelua on silti edelleen tärkeää käydä. Gasellit huomauttavat, että aihetta olisi puitava oikeanlaisessa ilmapiirissä.

- Musiikki ja sen sanoitukset eivät ole irrallaan muusta yhteiskunnasta, joten ei ole yhdentekevää, mitä biiseissä lauletaan. Mutta jos aletaan laskemaan pisteitä Ylen selvityksen tapaan, siitä saattaa syntyä turhaa jeesustelua ja sormella osoittelua, Thube Hefner sanoo.

Turha matkia Yhdysvaltoja

Syytä seksistisen ilmaisun suosioon voi hakea Yhdysvalloista, missä rap-musiikkiin on kuulunut naisista ronskisti ja jopa alentavasti puhuminen. Ilmiön on todettu olevan nousussa myös Suomessa. Turun yliopiston tutkija, rap-asiantuntija Inka Rantakallio totesi keväällä Helsingin Sanomissa, että naisten esineellistäminen on yleistynyt viime aikoina suomalaisessa rap-lyriikassa. Tuolloin Cheek ja Elastinen olivat juuri julkaisseet Profeettoina Yhtäccii-biisin, jossa räpätään lesbojen kääntyvän streiteiksi.

Suomalaisten on kuitenkin turhaa ottaa liikaa vaikutteita Jenkeistä, sanovat Gasellit.

- Suomirap on erilaista, omaleimaisempaa. Täällä räpätään laajemmin eri aiheista, ja juuri se on hienoa.

Muotivirtaukset vaikuttavat silti täälläkin. Yhdysvalloissa rapissa tökerösti naisista puhuminen vedetään joskus jopa tarkoituksella yli. Se, mikä vetoaa rapakon takana, ei kuitenkaan ole Gasellien mukaan automaattisesti käännettävissä suomalaiseen musiikkiin.

- Siinä saattaa olla kyse siitäkin, että ollaan niin aallonharjalla, ettei mietitä sisältöä loppuun asti. Ajatellaan, että pitää vain nopeasti tehdä se trendijuttu, ja sitten se kuulostaa käännökseltä. Eikä se välttämättä niin hyvin istu suomalaisen suuhun. Riippuu toki, keneltä kysyy, Musajusa sanoo.

Vastuuta omista sanoituksista ei voi sysätä muille

Gasellit haluaa muistuttaa, että rapin kirjo on Suomessa laaja, ja mukaan mahtuu paljon muutakin kuin naisia halventavaa sisältöä.

- Suomirap on monipuolista ja monet tekijät puhuvat naisista kunnioittavasti. Toki kentältä uupuu hieman naisräppäreiden oma ääni. Suomessa naisräppärit eivät ole saavuttaneet niin vahvaa asemaa, että he voisivat murtaa miesten ylivaltaa, Thube Hefner pohtii.

Gasellit painottaa musiikin tekemisessä omaa polkua ja uralla tapahtuvaa kasvua. Vastuu omista lyriikoista on aina artistilla itsellään, eikä kritiikin edessä voi aina vedota siihen, mikä milloinkin on pinnalla.

- Tätä keskustelua on todella tärkeää käydä. Mutta olisi hyvä, jos tätä käytäisiin niin, ettei tuomittaisi suoraan. Jokainen voisi itse katsoa peiliin ja miettiä, seisooko omien tekstiensä takana, Thube Hefner jatkaa.

Suomiräpin seksismistä keskustellaan perjantaina 7. heinäkuuta YleX Etusivun radiolähetyksessä kello 11–13.

Muokattu 7.7.2017 kello 10:20: Tekstissä mainittiin aiemmin, että tutkimukseen mukaan otetut kappaleet olisi julkaistu vuosina 2016–2017. Todellisuudessa arvioitavat kappaleet löytyivät Spotifysta artistien Suositut-listalta, jossa on kymmenen artistin suosituinta kappaletta. Jotta artisti otettiin osaksi aineistoa, Suositut-listalla täytyi olla vähintään yksi vuosina 2016–2017 julkaistu kappale.

Lue myös:

“Miltä läpät tuntuvat niiden tyttöjen mielestä, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi?” – naisräppärit ottavat kantaa suomirap-lyriikoiden seksismiin

Cheek Profeetat-bändin Yhtäccii-sanoituksista: Naisräppärit tekevät miehistä ihan samanlaista läppää

Viikon albumi: Gasellien uuden levyn työnimi oli “Gasellit vapautuu” ja siltä tuore albumi myös kuulostaa

Laskimme suomiräpin seksistiset sanat: tässä lista pahimmista rääväsuista

Suomirap vilisee seksismiä – "Helppoahan mun musiikki on leimata"