Hyppää pääsisältöön

Yle Tieteen kesäkalenteri: Miten jalkapallokenttään saadaan raidat?

Kuvituskuva: jalkapallokenttä
Kuva: Public Domain / Pixabay Kuvituskuva: jalkapallokenttä jalkapallokenttä

Yle Tiede etsii vastauksia kesäisiin pohdintoihin heinäkuun jokaisena päivänä. Katso kaikki: Yle Tieteen kesäkalenteri.

#kesäkysymys: MITEN JALKAPALLOKENTTÄÄN SAADAAN RAIDAT?

Kentän rantuprintti loihditaan kelaleikkurilla, jota ajetaan vuorotellen vastakkaisiin suuntiin. Katsojasta poispäin taipuneet korret näyttävät vaaleilta, koska aurinko heijastuu niistä laajemmalta pinnalta. Havainnoitsijan suuntaan törröttävistä kaistaleista taas näkyy enemmän ruohonkärkiä ja varjoalueita, joten se vaikuttaa tummemmalta.

Tällä kikalla on tietysti se seuraus, että sinua vastapäätä istuva kannattaja näkee raitojen tummuuserot toisin päin. Raitojen kontrastiin vaikuttavat muun muassa auringon asento, nurmilajikkeen taipuvuus ja se, miten lyhyeksi ruoho leikataan. Taidokkaat kenttämestarit käyttävät tekniikkaa myös paljon monimutkaisempien kuvioiden luomiseen.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua