Hyppää pääsisältöön

Luonto elvyttää, hoitaa stressiä ja saattaa jopa parantaa tarkkaavaisuutta

tyttö kulkee metsässä
tyttö kulkee metsässä Kuva: Yle/Tiia Nurmilaakso prisma studio

Luonto on tehokas lääke masennukseen ja stressiin. Nyt tamperelaistutkijat vievät ihmisiä luontoon kävelemään ja testaavat, mitä tapahtuu tarkkaavuudelle. Lähdin mukaan koehenkilöksi. Ensin tein tarkkaavuustestin, sitten reilun tunnin kävelyn vehreässä puistossa ja sen jälkeen uuden tarkkaavuustestin. Tulokset olivat hämmästyttävät!

Sekä liikunta että luonto tekevät hyvää, mutta mitä tapahtuu, kun ne yhdistetään? Onko 1 + 1 enemmän kuin 2? Tätä tutkitaan Tampereen yliopistossa.

- Näyttää siltä, että nämä kaksi hieman voimistavat toisiaan, vinkkaa Tytti Pasanen, joka tutkii parhaillaan sitä, onko hyvinvoinnin kannalta merkitystä, liikkuuko luonnossa, rakennetuissa ulkoympäristöissä vai sisätiloissa.

Suomalaisille luonnon rentouttava vaikutus on tuttu. Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä, mieli palautuu ja murheet unohtuvat. Mutta paraneeko samalla myös tarkkaavaisuus?

Tytti Pasanen on vielä varovainen sanoissaan, kun hän puhuu luontokävelyn mahdollisista hyödyistä tarkkaavuuteen, sillä aineistonkeruu on kesken.

- Mahdollisesti! Nythän sitä tutkitaan.

Omat tulokseni ennen ja jälkeen luontokävelyn ovat ainakin hyvin erilaiset. Huomaan eron jo testiä tehdessä. Olen jälkimmäisessä testissä hieman hitaampi, mutta selvästi tarkempi. Virheiden määrä tipahtaa 13:sta kahteen. Ja tämän buustauksen tuloksiini sain siis yksinkertaisesti kävelemällä tunnin reitin vihreässä puistossa!

Tuore Tampereen yliopistossa tehty tutkimus on samoilla linjoilla. Sen mukaan lounastauon aikana tehty 15 minuutin puistokävely ja rentoutusharjoitus auttavat jaksamaan työpäivän aikana. Niihin osallistuminen oli yhteydessä parempaan keskittymiskykyyn ja vähäisempään väsymykseen iltapäivällä ennen kotiin lähtöä. Tutkimuksen mukaan luonto oli tärkein tekijä, jolla oli merkitystä työntekijöiden hyvinvointiin.

nainen istuu penkillä järven rannalla
nainen istuu penkillä järven rannalla Kuva: Yle/Kari Alentola Prisma Studio

Suomalaisella on metsään keskimäärin noin 700 metrin matka, sen kävelee reilussa 5 minuutissa. Jos jo lyhytkin luontokävely voi vaikuttaa työkykyyn, tarkkaavaisuuteen ja keskittymiseen, pitäisikö luonnosta ottaa kaikki hyöty irti?

- En missään nimessä halua korostaa tehokkuusajattelua tai sitä, että kaikki vapaa-aika pitäisi pyhittää sille, että jaksaisi paremmin töissä. Sillä on ihan itseisarvo, jos oma mieliala kohenee luontokävelyn jälkeen. Mutta on mahdollista, että luonnossa liikkumisella on tarkkaavuutta parantavia vaikutuksia myös. Ja joillekin ihmisille on helpompi perustella asia tällä tavoin, Tytti Pasanen vastaa.

Lähde mukaan tutkimukseen!

Jos haluat lähteä luontokävelylle ja samalla edistää tieteellistä tutkimusta, lisätietoa löydät täältä! Kävelytutkimusta tehdään Tampereella Hatanpään Arboretumilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.

Tiede

 • Luonto elvyttää, hoitaa stressiä ja saattaa jopa parantaa tarkkaavaisuutta

  Keskittymiskyky hukassa? - Lähde ulos luontoon!

  Luonto on tehokas lääke masennukseen ja stressiin. Nyt tamperelaistutkijat vievät ihmisiä luontoon kävelemään ja testaavat, mitä tapahtuu tarkkaavuudelle. Lähdin mukaan koehenkilöksi. Ensin tein tarkkaavuustestin, sitten reilun tunnin kävelyn vehreässä puistossa ja sen jälkeen uuden tarkkaavuustestin.