Hyppää pääsisältöön

Ruisrock 2017: Kolme keikkaa laulanut Vesta on festarin työmyyrä – vielä toissa vuonna myi kaljaa Ruississa, nyt Pariisin Kevätkin katsomassa debytanttia

Vesta otti Ruisrockista kaiken ilon irti esiintymällä Kauriinmetsästäjien Revi mua -kappaleessa, soittamalla ensimmäisen oman soolokeikan Minirantalavalla ja fiittaamalla Töölön Ketterän Valitsemaanne numeroon -biisissä.

Vesta Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Poptulokas Vestasta on tullut nopeasti todella kiinnostava artisti omien kappaleidensa Vielä1 ja Sun katu ansiosta, Töölön Ketterän kanssa tehdyn Valitsemaanne numeroon -dueton ja Kauriinmetsästäjien Revi mua -fiitin takia.

Artisti otti keväällä uuden askeleen urallaan levydiilin myötä, kun Vesta kiinnitettiin Perttu Mäkelän eli DJPP:n Etenee Recordsille, joka tekee tiivistä yhteistyötä Warner Musicin kanssa. Eteneelle levyttävät myös Vesala ja Stig.

Tämä festarikesä on Vestalle todella tärkeä, sillä hän pääsee esittelemään ensimmäistä kertaa omaa tuotantoaan suurelle yleisölle jo ennen debyyttilevyn julkaisua.

Vesta Minirantalavan bäkkärillä. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Vestalla on pitkä Ruisrock-historia. Hän on myynyt festarin vapaaehtoistyöntekijänä kolmen kesän ajan kaljaa festarivieraille.

- Olen rakastanut sitä duunia. Se on mun mielestä maailman hauskinta. Kestän humalaisia, ne on niin hauskoja. Kahtena vuotena mut palkittiinkin talkoolaisten gaalassa vuoden työntekijänä.

Lisäksi viime kesänä Vesta oli osa Tavastian Lauantaidiskon DJ-settiä.

Vesta Minirantalavan bäkkärillä. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Tärkeä festarikesä

Perjantaina ennen Kauriinmetsästäjien keikkaa Vesta on yllättävän rento, nauravainen ja huoleton Minirantalavan bäkkärillä. Artisti höpöttää paljon ja kuittailee lempeästi bändikavereille. Se on hieman yllättävää, sillä vielä noin kuukausi sitten Vesta jännitti festarikesästä puhumistakin.

Onnistuneet fiitit Sidewaysissa, Stadin Juhannuksessa ja RMJ:ssä ovat tuoneet rentoutta meininkiin.

- Se on vaatinut oivalluksia ja kokeiluja. Mitä väliä sillä on, jos mokaan. Lisäksi Provinssin keikka meni tosi hyvin. Meidän keikka oli sen lavan suurin yleisö siihen mennessä lavamanagerin mukaan. Toki osa oli siellä tutustumassa, mutta oli niitäkin, jotka tunsivat. Se oli tosi sydämellistä.

Ruississa kolme keikkaa ahkeroiva Vesta tietää, kuinka paljon fiittivedot eroavat omasta keikasta.

- Omassa setissä on selkeä draaman kaari. Fiitit ovat aika synkistelybiisejä. Mun pitää mennä aika vakavana lavalle. Se on tietynlainen teatteriesitys. Omassa livessä toteutuu kasvutarina, kun mennään tunteesta toiseen. Fiitit vievät paineita pois omasta livestä, kun menen vain käymään lavalla.

Vestan leikkimielisen fiiliksen on saanut tuntea nahoissaan myös Kauriinmetsästäjien laulaja Heikki Petrell, joka tulee hakemaan juotavaa bäkkärikontin jääkaapista.

- Vesta kiusaa mua aina pukeutumisesta ja syömisestä. Tänään esimerkiksi hän sanoi mun esiintymispaidasta, että se on kermakakku tai sellainen poncho, joka laitetaan suihkun jälkeen lapsen päälle, mutta sallin sen Vestalta, koska siinä on paljon rakkautta mukana. Tämä on sisarussuhde, Petrell huikkaa.

Vesta ja Kauriinmetsästäjät Ruisrockissa. // Kuva: Anne Saloranta/YleX

Lauantai on Vestan pääpäivä: oma keikka ja fiitti Töölön Ketterän keikalla.

Vesta kokosi live-bändinsä vuodenvaihteessa. Siihen kuuluvat rumpali Teemu Kilponen, kitaristit Emil Peltonen ja Alex Morelli, basisti Ville Verkkapuro ja kiipparisti Miika Vintturi. Kokoonpano on treenannut puoli vuotta tätä kesää varten.

- Ollaan kiroiltu ja rakastettu. Tiedämme, mitä teemme ja on hyvä fiilis. Soitimme juuri Provinssissa ja olimme tosi onnellisia sen keikan jälkeen. Ilo on siinä, että pääsemme soittamaan, emme mene jännittämään ja arpomaan, mitä lavalla tehdään, Vesta sanoo.

Vesta tekee parhaillaan Jori Sjöroosin kanssa debyyttialbumiaan, joten hänellä on vasta kourallinen julkaistuja biisejä. Kokopitkällä keikalla täytyy siis esittää julkaisemattomiakin kappaleita.

- Esittelen itsestäni yleisölle tuntemattomia puolia. Musa on aina tarinointia. Yleisö voi miettiä, milloin olen tosissaan ja milloin kerron hassuja juttuja. Siellä on tulkinnan varaa.

- Esitän vain sellaisia biisejä, jotka tulevat debyyttilevylle. En ole ottanut settiin mitään sellaista, jota en halua julkaista, mutta kappaleet etsivät vielä muotoaan levylle.

Lauantaina Vesta on niin jännittynyt, että puhuminen on vaikeaa. Hän on ikään kuin eri ihminen kuin perjantaina. Artisti ei osaa jäsennellä ajatuksiaan ymmärrettävästä syystä, koska ensimmäinen oma Ruisrock-keikka on juuri alkamassa.

- Kauriinmetsästäjät-fiitti meni ihanasti eilen. Oli megana väkeä ja se oli ihanaa. Fiittaamisesta jää nälkäiseksi. Haluan mennä pidemmäksi aikaa lavalle, vaikka on paineita ja jännittää, mutta kun ehtii olla jonkun aikaa siellä, niin siitä tulee mukavaa ja kivaa.

- Tuottaja Jori Sjöroos tulee tänään ensimmäistä kertaa katsomaan mun live-keikkaa. Ihanaa! Jori on nähnyt vaan mun fiittauksia aiemmin.

Vestan ensimmäisellä Ruisrock-keikalla kuullaan myös uusia sovituksia vanhoista kappaleista, Kevät ja Anteeksi. Lainakappaleita Vesta ei ole kelpuuttanut settiin.

Ihanaa, ettei tulokasartisti säästä tunnetuimpia kappaleitaan keikan viimeisiksi, vaan Vielä1 ja Sun katu sijoittuvat setin alkupuolelle. Se on tärkeää erityisesti silloin, kun yleisö ei vielä kunnolla tunne artistia.

Vestan dramaattinen ja melankolinen esiintyminen luo kiinnostavaa ristiriitaa aurinkoiseen kesäpäivään Minirantalavalla.

- Mitä h*lvettiä. Mua jännittää ihan sairaasti. Yritin laittaa mahdollisimman mukavat vaatteet päälle, Vasta spiikkaa.

Vestan striimatuin biisi Vielä1 saa parhaan vastaanoton, kun fanit laulavat äänekkäästi mukana.

- Te osaatte tän, Vesta sanoo iloisesti yllättyneenä.

Artisti esittää keikallaan pari uutta biisiä ja viimeisenä vanhemman kappaleen, Anteeksi. Se on kuultu Ruisrockissa aiemminkin.

- Tästä kaikki alkoi Ruisrockissa viime vuonna. Ei tultu oikeesti pyytelemään anteeksi. Tultiin juhlimaan niin kuin tekin.

Myös Pariisin Kevät ehtii omalta keikaltaan Niittylavalta yleisön sekaan kuuntelemaan Vestan keikan viimeisen laulun.

Nyt Vesta voi huokaista helpotuksesta. Keikka meni hyvin, mutta ei siinä tietenkään kaikki. Hänellä on vielä yksi keikka Sateenkaarilavalla Töölön Ketterän kanssa, jossa Vesta saa yleisöltä todella suuret aplodit.

- V*ttu, tää on ihanaa, Vesta huutaa.

Vesta Töölön Ketterän keikalla Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Poplupaus esiintyy todella itsevarmasti. Koska kyseessä on duetto, Vesta laulaa omat osuutensa suoraan Töölön Ketterän räppäri Matti8:lle. Hän heristelee sormella lopussa laulaessaan, sul on paha tapa, olla vastaamatta kysymyksiin. Sul on paha tapa laittaa luuri kii.

Vesta Töölön Ketterän keikalla Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Toivottavasti Vesta esiintyy debyyttilevyn julkaisun jälkeen ensi vuonna Ruisrockin Teltassa, joka vetää tuhansia ihmisiä, sillä siihen on kaikki edellytykset jo olemassa. Vain muutama hitti puuttuu.

Lue myös:

Ruisrock 2017: Suomigrime elää ja voi hyvin − Töölön Ketterä ja Sonny ovat energiapakkauksia, jotka alkavat kuulua isommille lavoille