Hyppää pääsisältöön

Ruisrock 2017: Suomigrime elää ja voi hyvin − Töölön Ketterä ja Sonny ovat energiapakkauksia, jotka alkavat kuulua isommille lavoille

Sonnyn ja Töölön Ketterän keikoilla oli niin paljon meininkei, että kiska meni kiinni.

Töölön Ketterä ja Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Ruisrockin lauantainen alkuilta on hyvin seesteinen. Vastaantulijoiden perusilme on hymy: pahin festariväsymys ei ole vielä iskenyt. Kaikki on hyvin. Taustalta kuulee, kuinka Sanni aloittelee keikkaansa Niittylavallla.

Kello 19:30 seesteisyys on tiessään, sillä suomi-grimen kärkinimiin kuuluva Sonny aloittaa keikkansa Minirantalavalla. Artisti on pukeutunut tyylilleen uskollisena tekniseen urheilupaitaan, shortseihin ja lenkkareihin. Tällä keikalla urheillaan.

Sonny on pukautunut tyylilleen uskollisena tekniseen urheilupaitaan, shortseihin ja lenkkareihin.

- Tänään pistetään Minirantalavalla tuulemaan niin pe*keleesti, Sonny huutaa keikan avauskappaleen, energisen Meininkei-biisin jälkeen.

Jos sanakirjan aukaisee energia-sanan kohdalla, siinä pitäisi olla kuva Sonnystä. Artistin perusmuuvi on lievästi kyyrystä asennosta lähtevä hyökkäävä jammailu, jossa sekä jalat että kädet heiluvat musiikin tahdissa. Liike muistuttaa kehään astelevan nyrkkeilijän lämmittelysuoritteita. Urheiluvaatteille on tarvetta, sillä Sonny painaa sata lasissa koko 45 minuutin keikan ajan.

Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Sonny ei vedä keikkaa yksin, sillä lavalla vierailevat Töölön Ketterän räppäri Matti8, Adi L Hasla sekä JXO:n Ode. He vetävät Sonnyn debyyttibiisi 345:n, jossa Ode räppää nyt Pianomiehen osuuden.

Biisin jälkeen Matti8 jää lavalle Sonnyn kanssa. Sonnyllä ja Matti8:llä on oma uusi projektinsa EPP, joka tulee sanoista Ei paljon paina. Projektissa on mukana myös tuottaja Stick. Sonny ja Matti8 esittävät pari EPP:n biisiä, jotka ovat vähintään yhtä bängereitä kuin Sonnyn ja Töölön Ketterän tuotanto.

Sonny Ruisrockissa. Lavalla messissä myös Matti8. // Kuva: Annika Miettinen

- Oh shit, toinen keikka on ihan just, Matti8 huutaa, kun Sonny ei haluaisi päästä häntä lähtemään lavalta.

"Oh shit, toinen keikka on ihan just."― Matti8

Niinpä, Töölön Ketterän keikka alkaa Ruissin Sateenkaarilavalla heti Sonnyn keikan päätteeksi. Matti8:n on lähdettävä, mutta eivät fiittaajat tähän jää: lavalle astelee Kasmir, joka laulaa kertosäkeen Sonnyn R&B-slovarissa Rudeboy. Kasmirin saapuminen lavalle voi tulla joillakin yllätyksenä, sillä Kasmiria ei ole mainittu biisin virallisena fiittaajana.

Biisi on koko keikkasetin ainoa, jolloin yleisö voi vetää hieman henkeä. Se on ihan hyvä, etenkin kun yleisö ei ole tajunnut pukeutua Sonnyn tavoin urheiluvaatteisiin. Tavallisessa t-paidassa kevyt hiki tuntuu inhottavalta.

Kasmir poistuu lavalta pudottamalla mikrofonin lavalle. Viimeisenä kappaleena kuullaan uudestaan Meininkei. Se on oiva lopetus, sillä tällä keikalla oli todellakin meininkiä. Biisin kuulemiseen uudelleen vaikuttaa toki myös se, että Sonnyllä ei tuoreena artistina vielä ole kovin monia kappaleita.

Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Sonny uudelleen lavalle Töölön Ketterän mukana

Sekä Sonny että Töölön ketterän Matti8 ja Handshaking ovat sanoneet, ettei Sonny ole enää niin paljon mukana Ketterän keikoilla, vaan keskittyy enemmän soolokeikkoihin.

Ruisrockin aikataulu oli kuitenkin suunniteltu niin, että Sonny ehtisi juuri ja juuri omalta keikaltaan Töölön Ketterän settiin.

Ketterän keikka alkaa Handshakingin lyhyellä DJ-setillä, jonka aikana Sonny ehtii siirtyä Minirantalavalta Sateenkaarilavalle.

- Aletaan olla valmiita päivän tärkeimpään keikkaan, Handshaking huutaa.

Töölön Ketterä ja Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Matti8 ja Sonny ryntäävät lavalle. Setin ensimmäisenä kappaleena kuullaan Kipee, joka saa yleisön hyppimään tasajalkaa biisin alusta loppuun.

- Me ollaan Töölön Ketterä! Mä oon Matti8, tuos on Sonny ja takana on Handshaking, Matti8 spiikkaa.

Niin, näköjään Sonny on edelleen osa Töölön Ketterän keikkakokoonpanoa. Se on hyvä, sillä vaikka Ketterän kaksikko saa aikaan huiman energian, Sonnyn kikkailu lavalla tuo keikalle napsun verran lisää buustia.

Käyttäydy huonosti -biisin alkuun Sonny ja Matti8 pyytävät yleisöä muodostamaan samanlaisen pitin kuin englantilaisella grime-artisti Stormzyn keikalla nähtiin Ruisrock-perjantaina. Pitti on yleisön keskelle muodostuva ympyrän muotoinen tyhjä alue, jonka yleisö täyttää hyppimällä sen keskustaa kohti. Pitti nähdään tyypillisesti hevikeikoilla, ei räppisetissä.

Töölön Ketterän keikalla pitti tapahtuu. Ensin pyynnöstä, mutta myöhemmin keikan aikana spontaanisti.

Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Myös Töölön Ketterän show’ssa vierailee useita fiittaajia. Lavalla nähdään samat tyypit kuin hetki sitten Sonnyn keikalla: Adi L Hasla ja Ode, jotka vetävät täälläkin Sonnyn 345-kappaleen. Myöhemmin lavalle saapuvat isojen aplodien kera Vesta ja VG+.

Etenkin Vestan veto Valitsemaanne numeroon -biisissä on tyylikäs. Hän esittää kappaleen siten, että tuntuu, kuinka hän olisi se, jonka puheluihin Matti8 ei vastaa. Vesta heristää Matti8:lle sormeaan biisin aikana.

- Jengi kysyi, että mikä mun herkkä kohta on. Se on tuo mimmi tuolla, Matti8 spiikkaa Vestan lähdettyä.

Vesta vieraili Töölön Ketterän keikalla. // Kuva: Annika Miettinen
"Jengi kysyi, että mikä mun herkkä kohta on. Se on tuo mimmi tuolla."― Matti8

Valitsemaanne numeroon -biisi on Töölön Ketterän keikan Rudeboy-hetki: se ainoa kohta, jolloin voi vetää vähän henkeä. Hetki tulee monelle tarpeeseen, sillä jos on käynyt tamppaamassa sekä Sonnyn että Töölön Ketterän keikoilla, on luonnollista, että tarvitsee pienen breikin.

Keikka päättyy luonnollisesti Kiska kiinni -biisiin. Kappaleen jälkeen Matti8 huutaa, että toivottavasti ollaan täällä myös ensi vuonna.

Kumma juttu, jos he eivät ole. Ruisrock on osoittanut ajan hermoilla kiinni olemisen buukkaamalla sekä perjantain että lauantain pääesiintyjiksi konemusiikkiartistit, sillä juuri konemusiikki on viime vuosina nostanut suosiotaan merkittävästi.

Töölön Ketterän ja Sonnyn johdolla seuraava nouseva musagenre voisi olla suomigrime, joka on etenkin näiden artistien kautta tullut tutuksi suuremmallekin yleisölle.

Sekä Sonny että Töölön Ketterä voisivat pärjätä myös Ruisrockin Telttalavalla. Se olisi luonnollinen suunta, sillä Töölön Ketterä hyppäsi nyt vuodessa Minirantalavalta Sateenkaarilavalle.

Seuraava askel voisi olla juuri Ruisrockin Telttalava kesällä 2018.

Lue myös:

Ruisrock 2017: Alma järjesti superyllätyksen ja kutsui Charli XCX:n Rantalavalle − katso koko keikka

Ruisrock 2017: Haloo Helsinki! osoitti Rantalavalla olevansa tämän hetken kiinnostavin suomalaisbändi

Ruisrock 2017: Darude veti Ruississa niin sympaattisen keikan, että vaikka DJ Snake ja Kygo painoivat maailmanluokan setit, ne jäivät tunnelmaltaan suomalaistähden jalkoihin

Ruisrock 2017: Testasimme Ruisrockin hämmentävän reivikontin − tällaista on tanssia estottomasti ahtaassa tilassa keskellä kesäfestaria

Ruisrock 2017: Katso Rantalavan keikkoja livenä täältä

Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Töölön Ketterä ja Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Sonny Ruisrockissa. Lavalla messissä myös Matti8. // Kuva: Annika Miettinen
Sonny Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen
Töölön Ketterä Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen