Hyppää pääsisältöön

Game of Thronesin paras hahmo on Tyrion – äänestystulokset kertovat, että altavastaajia fanitetaan eniten

“Hyvin pieni mies voi langettaa hyvin suuren varjon.”

Tyrion Lannister, tuo pieni suuri mies, valittiin oikeutetusti sarjan parhaaksi hahmoksi. // Kuva: HBO Nordic

Maailman suosituimman sarjan Game of Thronesin seitsemäs ja toiseksi viimeinen kausi alkaa ensi maanantaina. Innokkaimmat voivat katsoa sen heti ilmestymisaikaan – eli neljältä aamuyöstä HBO Nordicilta.

Huom! Juttu sisältää spoilereita!

Sarjassa on hahmoja riittämiin. YleX:n äänestyksessä löytyi kuitenkin selvä suosikki.

Äänestyksen ylivoimainen ykkönen on nimittäin Tyrion Lannister. Peter Dinklagen näyttelemä hahmo nappasi 30 prosenttia äänistä.

Tyrion on kieltämättä äärimmäisen hieno hahmo.

Hauskoja kommentteja laukova, viinaan ja maksullisiin naisiin menevä Tyrion saa alusta asti myös syvyyttä hahmoonsa.

–Jokainen kääpiö on isänsä silmissä äpärä, Tyrion toteaa Jon Snow’lle heti ensimmäisellä kaudella.

Tyrion on loistava hahmo myös siksi, että hän ei ole perinteinen fantasiassa nähtävä partaveikkokääpiö, vaan ihan oikea hahmo. Tyrion sanoo sarjassa, että hän “juo ja tietää asioita”. Hän onkin tarinan lukeneimpia ja fiksuimpia hahmoja ja hänellä on paitsi strategista silmää, myös tunneälyä. Epätäydellisyyttäkin hahmosta löytyy: hänen lyhytkasvuisuutensa on aina ollut hänen isälleen ongelma, ja hänellä on taipumusta nauttia erilaisista fyysisistä iloista vähän liiaksikin.

Tyrion tuntuu kuitenkin ehkä vähän tylsältä voittajalta, sillä hän on niin ilmiselvää suosikkihahmopotentiaalia: skarppi mutta inhimillinen altavastaaja.

Äänestyksen kärkinelikko ei yllätä. Suosituimmat hahmot ympäri maailmaa tuntuvat olevan juurikin Tyrion, Arya, Jon ja Daenerys.

Selkeät sankaritarinat innostivat äänestäjiä. // Kuva: HBO Nordic

Arya Stark tuli lopulta äänestyksessä toiseksi, 13 prosentilla. Arya on helposti pidettävä jo alusta asti: hän on peppipitkätossumainen hahmo, joka ei halua ommella vaan miekkailla. Tyrionin tapaan myös Arya haluaa olla enemmän kuin mitä häneltä odotetaan. Arya on sisukas yksinäinen selviytyjä, joskin alkaa lipsua melko synkäksi hahmoksi...

Kolmantena on Jon Snow. Myös Jon on alusta asti altavastaaja. Hän haluaa olla kunniallinen, vaikka rakastuukin vahingossa väärään tyyppiin – villityttö Ygritteen. Osa Yövartion veljistä puukottaa Jonin kuoliaaksi petturina. Mutta kappas, hänet herätetään henkiin. Jon päätyy taistelemaan Talvivaarasta ja hänet kruunataan lopulta Pohjoisen Kuninkaaksi huutamalla. Jon on aika perinteinen fantasiassa nähtävä sankarihahmo. Sarjasta löytyy paljon Jonia monisävyisempiä hahmoja, joten se, että juuri Jon on napannut kolmannen sijan tuntuu vähän, no, tylsältä.

Neljäntenä on tietysti Lohikäärmeiden äiti, Kahleiden katkoja, Daenerys Myrskysyntyinen eli Daenerys Targaryen. Daenerysin tarina on huikea: ikänsä paossa elänyt nuori Daenerys naitetaan semipelottavalle Khal Drogolle, joka kuitenkin kuolee, kuten myös heidän syntymätön lapsensakin. Danyn saamat lohikäärmeenmunat kuitenkin kuoriutuvat, ja hän saa uuden alun. Hän vaeltaa ympäri Essosia, vapauttelee orjia ja valloittaa alueita. Omaan oikeudentajuunsa luottavan Danyn paluuta Westerosiin on odotettu sarjan alusta asti, ja kuudennen kauden lopussa hän lähtee vihdoin purjehtimaan mannerta kohti. Onko Daenerysista westerosilaisten oikeamieliseksi hallitsijaksi, vai onko hänessä turhankin paljon isänsä Hullun Kuninkaan tyylisiä “polttakaa kaikki” -viboja?

Koko kärkinelikkoa yhdistää se, että he kaikki haluavat osoittaa olevansa enemmän, kuin mitä heistä uskoisi. Se selvästi vetoaa katsojiin.

Hieman yllättävämpi on listan viides: Hurtta.

Hurtta pääsi viidenneksi, mikä on loistavaa, sillä hahmo ei lukeudu sarjan päähenkilöihin tai niihin ilmiselviin suosikkeihin. // Kuva: HBO Nordic

**KYLLÄ.

Hurtta esitellään aluksi Joffreyn kätyrinä, kunnes hän Blackwaterin taistelussa toteaa “v*tut kuninkaasta” ja jättää hommansa. Karunnäköinen Hurtta näyttää lempeämmän puolensa, kun hän suojelee vuorotellen kumpaakin Starkin tytöistä. Neljännellä kaudella Hurtta häviää (typerän turhassa) kaksintaistelussa Briennelle, jolloin Arya jättää hänet kuolemaan. Kuolemaa ei kuitenkaan näytetä, ja hahmon kohtaloa jäädään spekuloimaan, kunnes hän kuudennella kaudella palaa taas takaisin.

Hurtta ei ole koskaan ollut sarjan päähenkilöitä. Hän on ollut tyly realisti ja yrmeä mutta hyväsydäminen matkakumppani. On mahtavaa nähdä, että juuri Hurtta on silti monien katsojien suosikki. Hän kun ei tunnu niin ilmeiseltä valinnalta.

Pikkusormea kiinnostaa valta ja Sansa Stark. Varys näyttää usein siltä, ettei häntä kiinnosta mikään, mutta hänpä onkin sarjan velmuimpia juonittelijoita... // Kuva: HBO Nordic

Äänestäjät muistivat myös valtaistuinpelin todelliset pelaajat. Seuraavat sijat nimittäin menivät Pikkusormelle ja Varysille, jotka kummatkin ovat sarjassa nousseet asemiinsa omine avuineen – kumpikaan heistä ei ole syntynyt rikkaaseen valtasukuun. Molemmat hahmot ovat olleet sarjassa mukana alusta asti, taustalla vaikuttamassa, ja ovat hiljalleen nousseet isompaan rooliin. He ovat kumpikin panneet alulle sarjan isoimpia tapahtumia – Pikkusormi ollut iso aiheuttaja Stark–Lannister-konfliktissa ja Varys toimittanut lohikäärmeenmunat Daenerysille. Äänestäjät tuntuvat arvostaneen altavastaajien lisäksi myös oveluutta.

Sansa Stark olisi ansainnut korkeamman sijoituksen. Kahdeksannella sijalla olevalla Sansalla on ollut sarjan ajan huima kasvutarina. Hän on kamalien olosuhteiden pakossa joutunut kasvamaan naiivista tytöstä kaikkeen sopeutuvaksi selviytyjäksi. Sansan suurin toive oli päästä vaimoksi, mieluiten kuningattareksi, ja saada ihania pikkuprinssejä ja -prinsessoja. Ensin hänen piti mennä naimisiin sekopää-Joffreyn kanssa, mutta hän päätyikin alttarille Tyrionin kanssa. Seuraava avioliitto solmittiin sadisti-Ramsay Boltonin kanssa. Kaikki Sansan uskomukset romuttuivat siinä hetkessä, kun Sansa tuli hääyönään Ramsayn raiskaamaksi.

Tämän kaiken jälkeen Sansa on kuitenkin voimissaan. Hän on kieltämättä tarinan vahvimpia hahmoja.

Ihanat, kamalat Lannisterit. // Kuva: HBO Nordic

Loput Lannisterit pääsivät listalle peräkkäin. Eniten ääniä keräsi Cersei, sitten Jaime, sitten perheen pää Tywin.

Cersei on tylsän ilmiselvästi sarjan inhotuimpia hahmoja, vaikka hän on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista. Vaikka Cersei onkin silmiään pyörittelevä hapannaama, joka pitää itseään ovelampana kuin hän tosiasiassa onkaan, on hän silti selvinnyt valtaistuinpelissä pitkälle. Hänhän tuhosi ison osan vastustajistaan yhdellä iskulla viiniä siemaillen – ja istutti takamuksensa rautavaltaistuimelle. Cersei on varsinainen leijonaemo, ja onkin karmivaa nähdä, minkälainen lapsensa eli elämänsä ainoan ilon menettänyt Cersei voikaan olla.

Jaimen hahmo on kehittynyt sarjan aikana paljon, erityisesti hänen seikkaillessaan Briennen kanssa. Tällöin ärsyttävän ylimielinen mutta jokseenkin laiskanpuoleinen Jaime näytti itsestään inhimillisemmän puolen. Nyt Jaime tuntuu kuitenkin jämähtäneen paikalleen. Toisaalta juuri Jaimen jatkokehitystä jää odottamaan innolla.

Tywin Lannister. Tuo kunnioitettava ja pelottavan autoritäärinen perheen pää, jota kiinnosti suvun kunnia paljon enemmän kuin itse sukulaiset. Hänen eeppistä ääntään olisi kuunnellut mielellään pidempäänkin. Tosin hänen kuolemansa on myös eräs sarjan parhaimmista.

Loppujen hahmojen äänissä oli enemmän hajontaa. Kiinnostava huomio tuloksissa on se, että yksipuolisen sadistinen Ramsay Bolton kipusi listalla monien pitkään sarjassa olleiden "hyvisten" ohi. Jos kyseistä termiä Game of Thronesista puhuttaessa nyt voi edes käyttää... Ja että Theon Greyjoy – jolla on yksi sarjan karuimmista ja parhaimmista tarinoista ja hieno hahmonkehitys – ei päässyt listalla järin korkealle.

Äänestyksen tulokset voit katsoa alta.

Kuka on Game of Thronesin paras hahmo?