Hyppää pääsisältöön

Casualty on Holby Cityn sairaalan emosarja - tiesitkö nämä viisi asiaa maailman pitkäkestoisimmasta sairaaladraamasta?

Casualty-sarjan hahmot Nina (Rebekah Gibb), Guppy ( Elyes Gabel), Selena (Elizabeth Carling), Woody (Will Thorp), Sam (Luke Bailey) ja Ellen (Georgina Bouzova).
Casualty-sarjan hahmot Nina (Rebekah Gibb), Guppy ( Elyes Gabel), Selena (Elizabeth Carling), Woody (Will Thorp), Sam (Luke Bailey) ja Ellen (Georgina Bouzova). Kuva: Yle/BBC Sairaalaelämää,Yle TV2

Kesästä asti esitetty Casualty jää 24. marraskuuta alkaen tauolle, kun ohjelmapaikalle palaa tytärsarja Holby Cityn sairaala. Casualty jatkuu 22.2.2018 Holbyn uusien jaksojen loputtua.

Lue myös: Aki Kaurismäki on koukussa Holby Cityn sairaalaan

Viisi asiaa, joiden kautta pääset kartalle siitä, mistä Casualtyssa on kyse:

1. Casualty on kana ja Holby Cityn sairaala muna

Täkäläisille katsojille Holbyn Cityn sairaala on selvästi tunnetumpi, mutta alkuperäinen emosarja on siis Isossa-Britanniassa 6.9.1986 alkanut Casualty, joka ehti pyöriä yli kaksitoista vuotta ennen Holbyn (1999) alkamista.

Casualtyn tapahtumapaikka on kuvitteellinen Holby Cityn sairaala, joskin nimenomaan sen ensiapuosasto. Muilta osin sarjat ovat varsin itsenäisiä. Silloin tällöin hahmojen ja juonikuvioiden tiet ovat kuitenkin ristenneet. On jopa tehty yhteisiä erikoisjaksoja otsikon Casualty@Holby City alla.

2. Casualtya on tehty yhtäjaksoisesti yli tuhat osaa

Hurjat 31 tuotantokautta tekevät Casualtysta maailman pitkäkestoisimman yhä jatkuvan sairaaladraaman. Eikä vain sitä, vaan harvaa sarjaa on tehty yhtä kauan muutenkaan. Myös suosio on pysynyt korkealla. Kotimaassa Casualtya katsoo joka viikko viitisen miljoonaa brittiä.

3. Casualty on virallisesti parempi kuin Game of Thrones

No, totuuden nimessä tämä on tietysti puhdas mielipidekysymys, mutta pitää paikkansa siinä mielessä, että aiemmin tänä vuonna Casualty voitti parhaan draamasarjan National Television Awardin. Kategorian muut ehdokkaat olivat Game of Thrones, Rimakauhua ja rakkautta, Happy Valley, varjojen laakso ja The Night Manager.

Mutta vaikka tulkinnanvaraisen "paremmuuden" jättäisikin laskuista, valintaa voinee pitää osoituksena siitä, että Casualty on edelleen elinvoimainen sarja, eikä vuosikymmenten kestostaan huolimatta mikään kehäraakki.

Casualty-sarjan hahmot Ellen (Georgina Bouzova) ja Nina (Rebekah Gibb).
Casualtyssa tavataan mm. sairaanhoitaja Ellen Zitek (Georgina Bouzova, vas.) ja ensihoitaja Nina Farr (Rebekah Gibb) Casualty-sarjan hahmot Ellen (Georgina Bouzova) ja Nina (Rebekah Gibb). Kuva: Yle/BBC Yle TV2,Sairaalaelämää

4. Kakkosella ja Areenassa Casualty käynnistyy tuotantokaudesta 19

Tällä erää Yle on hankkinut Casualtysta kolme kautta (19-21), jotka ovat valmistuneet vuosina 2004-2006. Suomessa sarjaa on esittänyt 2000-alkupuolella myös Nelonen nimellä Sairaalaelämää.

5. Casualty on pelastanut ihmishenkiä

Jutussa tuhannen jakson merkkipaalusta The Mirror-lehti kertoi, että usea henki on säästynyt Casualtyssa näytettyjen hoitokeinojen ansiosta. Sarjassa on nähty vuosien varrella monia myöhemmin isoiksi tähdiksi nousseita kasvoja, kuten Orlando Bloom, Martin Freeman ja Kate Winslet.

Artikkelissa selviää lisäksi, että Casualtyn syntyyn liittyy vahva moraalinen ydin. Jeremy Brock ja Paul Unwin loivat sarjan vastaiskuksi Margaret Thatcherin politiikalle, ja heillä oli ajatuksissaan mm. feministisiä sekä rasismia vastustavia arvoja.

Casualtyn tekemiseen liittyy myös eräs paljonpuhuva, sairaaladraamojen ystäviä epäilemättä kiinnostava yksityiskohta. Sarjan kuvauksissa on nimittäin käytetty yli 11 000 litraa tekoverta!

Huom. Holby Cityn sairaalakaan ei jää kokonaan pois ohjelmistosta, sillä sen tuotantokaudet 16-18 uusitaan maanantaista keskiviikkoon sekä Kakkosella että Areenassa ajalla 17.7.2017 - 11.7.2018. Holbyn tauko päättyy marraskuussa, jolloin käynnistyy sarjan yhdeksästoista kausi.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle TV2