Itä-Ukrainassa on sodittu jo yli kolme vuotta. Uutisotsikoista Ukrainan sota on hävinnyt jo aikaa sitten mutta tavallisille ihmisille pommitukset ja kuolema ovat arkipäivää molemmin puolin rintamalinjaa. Tähän aiheeseen pureutuu Ulkolinjan kesäuusintasarjan viimeinen ohjelma Ukraina - sota jota ei ole.
Ukrainan sotaa käsittelevää ohjelmaa lähdettiin tekemään keväällä 2016. Ajatuksena oli kertoa sodasta, joka on käynnissä aivan Euroopan sydämessä mutta siitä huolimatta siitä ei juuri puhuta. Tästä myös ohjelman ironinen nimi: sota, jota ei ole.
Ohjelman päähenkilönä on Donetskista paennut ukrainalainen toimittaja Julia Božko.
Donetskissa hän oli ukrainalaisen TV5:n toimittajana. Kun Venäjän-mieliset kapinalliset ottivat kaupungin haltuunsa, joutuivat useimmat toimittajat pakenemaan. Kapinalliset ja heidän kannattajansa pitävät ukrainalaisia toimittajia pettureina ja väkivallan uhka oli arkipäivää.
Ohjelmassa Božko asuu tyttärensä kanssa Kiovassa ja työskentelee samalla tv-kanavalla. Mutta sisäisen pakolaisen elämä ei ole herkkua. Osa lähisuvusta sinnittelee yhä Donetskissa.
Ohjelmassa vieraillaan myös Asovanmeren rannalla aivan rintaman tuntumassa sijaitsevassa Mariupolissa. Mariupol on lähes Helsingin kokoinen teollisuuskaupunki, joka välillä päätyi Venäjän tukemien kapinallisten haltuun.

Ohjelman kuvausaikaan kaupunki oli jo Ukrainan joukkojen hallussa. Ajoittain kuuluva ammuskelu kertoo, että rintama ei ole kaukana.
Läheisessä Pavlopilin kylässä tavataan Lidia Redka, joka on asunut rintamalinjalla koko sodan ajan.

Yhä edelleen Redka joutuu iltaisin peittämään talonsa ikkunat vanhoilla takeilla ja vilteillä, jotta valo ei houkuttelisi tarkka-ampujia. Sotaan on jo niin työläännytty, että Redka mietii, jaksaako joka kranaatti-iskun aikana rynnätä kellariin.

Ukraina - sota jota ei ole tehtiin reilusti yli vuosi sitten. Tästä huolimatta ohjelma voisi olla tänä keväänä kuvattu. Ohjelma on yhä valitettavan ajankohtainen.
Marko Lönnqvist, ohjaaja
Ulkolinja 40v: Ukraina - Sota jota ei ole 13.7. TV1 klo 21.50. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Ulkolinjan juhlavuoden 2017 teemoista:
Ulkolinja retroilee kesä-heinäkuussa
Ulkolinja 40 vuotta – dokumentteja ulkomailta suomalaisin silmin
Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä
1977 – surullisten uutisten vuosi