Hyppää pääsisältöön

Ukraina - sota joka ei lopu

ukrainan armeijan joukot asemissa Shirokinen kylässä
Ukrainan armeijan sotilas asemissa Širokinen kylässä Asovanmeren rannalla keväällä 2016. ukrainan armeijan joukot asemissa Shirokinen kylässä Kuva: Marko Lönnqvist Separatistien hyökkäykset Itä-Ukrainassa 2014–2015

Itä-Ukrainassa on sodittu jo yli kolme vuotta. Uutisotsikoista Ukrainan sota on hävinnyt jo aikaa sitten mutta tavallisille ihmisille pommitukset ja kuolema ovat arkipäivää molemmin puolin rintamalinjaa. Tähän aiheeseen pureutuu Ulkolinjan kesäuusintasarjan viimeinen ohjelma Ukraina - sota jota ei ole.

Ukrainan sotaa käsittelevää ohjelmaa lähdettiin tekemään keväällä 2016. Ajatuksena oli kertoa sodasta, joka on käynnissä aivan Euroopan sydämessä mutta siitä huolimatta siitä ei juuri puhuta. Tästä myös ohjelman ironinen nimi: sota, jota ei ole.

Ohjelman päähenkilönä on Donetskista paennut ukrainalainen toimittaja Julia Božko.

julia bozhko
Toimittaja Julia Božko Kiovassa keväällä 2016 julia bozhko Kuva: Marko Lönnqvist Ukraina

Donetskissa hän oli ukrainalaisen TV5:n toimittajana. Kun Venäjän-mieliset kapinalliset ottivat kaupungin haltuunsa, joutuivat useimmat toimittajat pakenemaan. Kapinalliset ja heidän kannattajansa pitävät ukrainalaisia toimittajia pettureina ja väkivallan uhka oli arkipäivää.

Ohjelmassa Božko asuu tyttärensä kanssa Kiovassa ja työskentelee samalla tv-kanavalla. Mutta sisäisen pakolaisen elämä ei ole herkkua. Osa lähisuvusta sinnittelee yhä Donetskissa.

Ohjelmassa vieraillaan myös Asovanmeren rannalla aivan rintaman tuntumassa sijaitsevassa Mariupolissa. Mariupol on lähes Helsingin kokoinen teollisuuskaupunki, joka välillä päätyi Venäjän tukemien kapinallisten haltuun.

mariupolin poliisiasema
Mariupolin poliisiasema tuhoutui kevään 2014 yhteenotoissa. Kuusi poliisia sai surmansa. mariupolin poliisiasema Kuva: Marko Lönnqvist Ukrainan kriisi 2014

Ohjelman kuvausaikaan kaupunki oli jo Ukrainan joukkojen hallussa. Ajoittain kuuluva ammuskelu kertoo, että rintama ei ole kaukana.

Läheisessä Pavlopilin kylässä tavataan Lidia Redka, joka on asunut rintamalinjalla koko sodan ajan.

Lidia Redka kellarinsa ovella Pavlopilissa
Lidia Redka pommisuojana toimivan kellarin ovella kotonaan Pavlopilissa. Lidia Redka kellarinsa ovella Pavlopilissa Kuva: Marko Lönnqvist Separatistien hyökkäykset Itä-Ukrainassa 2014–2015

Yhä edelleen Redka joutuu iltaisin peittämään talonsa ikkunat vanhoilla takeilla ja vilteillä, jotta valo ei houkuttelisi tarkka-ampujia. Sotaan on jo niin työläännytty, että Redka mietii, jaksaako joka kranaatti-iskun aikana rynnätä kellariin.

serhi lavor kuvaa
Ulkolinjan kuvaaja Serhi Lavor kuvaa Ukrainan armeijan sotilaita Širokinessa keväällä 2016. serhi lavor kuvaa Kuva: Marko Lönnqvist Separatistien hyökkäykset Itä-Ukrainassa 2014–2015

Ukraina - sota jota ei ole tehtiin reilusti yli vuosi sitten. Tästä huolimatta ohjelma voisi olla tänä keväänä kuvattu. Ohjelma on yhä valitettavan ajankohtainen.

Marko Lönnqvist, ohjaaja

Ulkolinja 40v: Ukraina - Sota jota ei ole 13.7. TV1 klo 21.50. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Lue lisää Ulkolinjan juhlavuoden 2017 teemoista:

Ulkolinja retroilee kesä-heinäkuussa
Ulkolinja 40 vuotta – dokumentteja ulkomailta suomalaisin silmin
Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä
1977 – surullisten uutisten vuosi

Kommentit