Hyppää pääsisältöön

200 videon raja rikki Oi maamme! -hankkeessa

Oi maamme! -videoiden otsikkokuvia
Oi maamme! -videoiden otsikkokuvia Kuva: Yle/Harto Hänninen oi maamme!

Yle Kulttuurin Suomen juhlavuoden videohanke Oi maamme! on tuottanut jo yli 200 katsojien tekemää videota. Tekijöinä on niin koululaisia kuin eläkeläisiäkin, taiteilijoita ja opiskelijoita: ikäjakauma on peräti 11–80 vuotta.

Oi maamme! on videohanke, jossa ihmisiä rohkaistaan leikkaamaan omia lyhytelokuvia vanhasta arkistomateriaalista. Omat videot saavat olla mitä tahansa videotaiteesta musavideoihin, runovideoista videokommentteihin tai perinteisiin lyhytelokuviin. Arkistomateriaalia saa leikata, värikäsitellä, tekstittää tai vaikka animoida oman mielen mukaan, tai sen saa halutessaan dubata tai äänittää uusiksi. Hankkeen tarkoituksena on ruokkia suomalaisten luovuutta ja katsoa miten nyky-Suomea voi kommentoida vanhan materiaalin avulla.

Hanke alkoi 28.2. Kiasmasta, jossa oli näytteillä taiteilijoilta ja media-alan ammattilaisilta ja opiskelijoilta tilattuja lyhytelokuvia. Sen jälkeen videoita alkoikin vyöryä katsojilta, jotka ottivat hankkeen omakseen.
Kaikki videot julkaistaan Areenassa, ja parhaat pääsevät taidenäyttelyihin eri puolille Suomea sekä syksyllä esitettävään tv-sarjaan Teemalla.

Ensimmäisten kuukausien aikana videoita saapui lähinnä oppilaitoksista, joissa hanketta käytettiin leikkauksen tai käsikirjoituksen oppimateriaalina. Pian elokuvien tekoon tarttuivat myös muut kansalaiset, ja valmiiden lyhäreiden kirjo onkin hurmaavan monipuolinen.

Saapuneiden videoiden joukosta löytyy taideteoksia, musiikkivideoita, kantaaottavia julistuksia, runoja, sketsejä, dadaa. Tällaista seuraa, kun ihmisten luovuus pääsee valloilleen!

Videohanke jatkuu vuoden loppuun saakka, joten oman luovuutensa ääriä pääsee vielä hyvin testailemaan!
Ladattava arkistomateriaali löytyy täältä ja koko projektin ohjeet täältä. Sivun alalaidasta löydät linkit taustamusiikkeja sisältävään sävellyspankkiin, äänitehosteisiin ja muuhun tarpeelliseen.

Tässä maistiaisia tähänastisista! Tervetuloa joukkoon!

Kaikki Oi maamme! -videot löydät täältä!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Oi maamme