Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pietari K. kävi täällä pääkuva

Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan kuva, osa 18
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan kuva, osa 18 Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 18

Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa?

Kun alkukesästä laitoin porkkanansiemenet maahan ajattelin hyvilläni, että näillä pienillä yksilöllisillä toimillani voin helpottaa niin omaa oloani kuin maapallon tilaakin.

Juhannuksen jälkeen puutarhan olivat vallanneet aivan uudet ja kummalliset kasvit, joiden nimiä en tiedä. Onneksi ne kuitenkin yhteyttävät ja sitovat hiilidioksidia, yritin lohduttaa murtunutta viherpeukaloani.

Ihmiskunnalla on kolme vuotta aikaa alkaa vähentää hiilidioksidipäästöjään tai Pariisin ilmastosopimuksen asettamissa 1,5–2 asteen lämmönnousun rajoissa on lähestulkoon mahdotonta pysyä.

Tulevaisuudesta on siis tulossa helteinen. Yritä siinä viljellä rikkaruohojen valtaamaa maaplänttiä.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 18

Ahdistuksen vallatessa tilaa, katsoin Margaret Atwoodin vuonna 1985 ilmestyneeseen Orjattaresi-romaaniin perustuvaa The Handmaid’s Tale -televisiosarjaa. Se kertoo tulevaisuuden Yhdysvalloista, jota uskonnolliset miehet hallitsevat.

Tulevaisuuden ympäristökatastrofi on edennyt niin pitkälle, että suurin osa ihmiskunnasta kärsii hedelmättömyydestä. Osa naisista on pakotettu orjiksi, joiden ainoa tehtävä on synnyttää lapsettomuuden vaivaamille isäntäperheilleen lapsia. Naiset ovat alistettuja, vailla oikeuksia ja he elävät jatkuvan väkivallan uhkaamina.

The Handmaid’s Tale -sarjaa on tulkittu ja kehuttu feministisenä sukupuolidystopiana, mutta minä ajattelin, että se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Sarjan tulevaisuuden Yhdysvallat, eli Gilead, on vastannut ympäristöongelmiin, ydinsotaan ja rikollisuuteen väkivaltaisen totalitarismin keinoin.

Totalitaristinen pakkovalta suitsii ihmisten kykyä kuluttaa.

Sarjan ja Atwoodin kirjan suosiota on lisännyt presidentti Donald Trumpin naisvihamielisyys sekä Yhdysvaltain outo poliittinen tilanne. Reaganin aikakauden feministisestä romaanista on luotu onnistuneesti Trumpin aikakauden feministinen televisiosarja.

Eräs dystopiakirjallisuuden piirteitä on, että se nostaa esiin nyky-yhteiskunnan ongelmia ja luo tulevaisuusvision, joka voisi olla totta.

Sarjan alussa on kolkko kuvaus siitä, kuinka naisten oikeudet viedään vähä vähältä. Ensin viedään työpaikka ja rahat siirretään aviopuolison haltuun. Lopulta naisilta on viety vapaus, ruumiillinen itsemääräämisoikeus ja oma tahto.

The Handmaid’s Talen tulevaisuuskuvitelmassa naisten alistaminen on mielivaltaista, mutta sen avulla myös pyritään tuottamaan ekologista ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa. Totalitaristinen pakkovalta suitsii ihmisten kykyä kuluttaa.

On helpompi kuvitella maailman kuin kapitalismin loppu.― Mark Fisher

Sarjan kaoottinen ja painajaismainen kuvitelma länsimaisen yhteiskunnan tuhosta tuntuu samaan aikaan kauhistuttavalta – ja mahdolliselta. Tulee mieleen edesmenneen yhteiskuntateoreetikon Mark Fisherin lausahdus: "On helpompi kuvitella maailman kuin kapitalismin loppu".

The Handmaid’s Tale ahdistaa siksi, että haluaisin kuvitella tilanteen, jossa vapaaehtoinen, globaali yhteiskunnallinen muutos pelastaisi maapallon kuumenemiselta. Se on kuitenkin vaikeaa.

Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio nykypäivänä liittyy juuri siihen, että ilmastonmuutokseen ja muihin yhteiskuntarakenteitamme ja elämiämme uhkaaviin vaaroihin tuntuu olevan niin vaikea vastata liberaalin kulutusyhteiskunnan oloissa.

Muutokset ovat hitaita. Kolmen vuoden päästövähennysten aikaikkuna tuntuu utopistiselta, koska pienemmätkin poliittiset päätökset tuntuvat hankalilta.

The Handmaid’s Talessa tulevaisuuden valtio Gilead on pystynyt leikkaamaan hiilidioksidipäästöjään 78 prosenttia, mutta keinot muistuttavat natsi-Saksasta.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 18

Myös suomalaisesta kirjallisuudesta löytyy yhden sukupuolen dystopioita, jotka ponnistavat ympäristöhuolesta. Marjaana Aumaston Rikas, Laiha ja Kaunis (1996) ja Jan Salmisen Äidinmaa (2012) jatkavat yhden sukupuolen fiktion lajityyppiä, ja soveltavat sitä suomalaisiin oloihin.

Aumaston ja Salmisen romaaneissa Atwoodin Orjattaren asetelma on käännetty toisinpäin: miehet elävät alistettuina feministisen hirmuvallan ikeen alla.

Marjaana Aumaston romaani Rikas, Laiha ja Kaunis kertoo nuoresta pojasta, joka kasvaa lastenkodissa. Hänen sukuelimensä kastroidaan ja hänelle suoritetaan hormonihoitoja, jotta miessukupuolen väkivaltaiset puolet eivät nousisi esiin. Romaanin yhteiskunnassa miehet on karsittu pois lähestulkoon kokonaan sikiöseulontojen avulla ja murhaamalla.

Miehiä hallitaan kastraatioiden, hormonihoitojen ja väkivallan avulla.

Romaanin alussa lastenkodin johtaja kertoo kollegoilleen vallankumouksen päivistä, kun Suomessa päätettiin vähentää "XY-kromosomiyhdistelmän omaavien" määrä lopullisesti alle kymmeneen prosenttiin. Johtajatar muistelee ylpeydellä lopullisen ratkaisun päiviä, jolloin Suomi oli päättänyt taistella "rauhan ja turvallisuuden puolesta".

Johtaja kuvailee myös, kuinka vanhassa yhteiskunnassa demokratia ja ihmisoikeudet olivat aiheuttaneet sairauksia, sisäistä turhautumista, ympäristöongelmia ja kuolemaa. Johtaja diagnosoi vanhan yhteiskunnan pahoinvoinnin syyksi liian suuren tasa-arvon ja vapauden.

Vaikka yhteiskunnallisten ongelmien perimmäiseksi syyksi romaanin naisvallan näkökulmasta paljastuu miessukupuolen tuhoavuus, on mielenkiintoista ja paljastavaa, että pahoinvoinnin välittäjäaineeksi nimetään liberaali demokratia. "Me vain teimme valinnan hyvän ja pahan demokratian välillä", lastenkodin johtaja sanoo.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 18

Jan Salmisen Äidinmaassa miehiä ei ole murhattu sukupuuttoon, mutta heidät on orjuutettu. Miehiä myös hallitaan kastraatioiden, hormonihoitojen ja väkivallan avulla.

Äidinmaassa naisvalta niin ikään perustelee itsensä yhteiskunnallisen levottomuuden ja ympäristötuhojen estämisellä. Kirjan kuvaamassa tulevaisuuden Suomessa naiset elävät vehreässä paratiisissa, jota ympäröiviä jättömaita ja saastuneita ojia miehet siivoavat ja raivaavat. (Ajattelen myötätuntoisesti oman puutarhapalstani kurjaa kuntoa.)

Jan Salmisen Äidinmaan kuvaaman Suomen tulevaisuuden historiassa energiakriisi on aiheuttanut laajamittaista tuhoa ja johtanut ydinonnettomuuksien sarjan 2030-luvulle tultaessa. Yhteiskunnan rakenteiden romahtaessa miehet ovat alkaneet hakea paikkaansa väkivalloin. Tämä on johtanut laajamittaiseen sukupuolten väliseen sotaan, ja lopulta naisten voittoon sekä miesten totaaliseen häviöön.

Äidinmaa on siinä mielessä käänteinen sisarteos Orjattarelle, että siinä feministinen paatos on käännetty ympäri ja otettu eräänlaisen maskuliinisen emansipaation välineeksi.

Dystooppisen kirjallisuuden eräs käyttövoima yleisemmin on, että sen avulla voidaan nostaa esiin juuri lukijoiden nykyhetkeen liittyviä uhkakuvia.

Äidinmaa kytkee tulevaisuuden dystopian tämän päivän Suomeen ja miesten oletettuun huonoon asemaan tunne- ja tietotyötä arvostavassa yhteiskunnassa. Jan Salminen on selittänyt Ylen haastattelussa, että Äidinmaan tulevaisuudenkuvitelma hakee innoitusta miesten alistetusta asemasta nykyisessä Suomessa.

Romaani hakee innoitusta miesten alistetusta asemasta nykyisessä Suomessa.

Äidinmaassa naisten hallitsema Suomi on vihreä keidas ympäristökatastrofien ja sotien tuhoamalla maapallolla. Luontoa suojellaan ja ihmisyhteisöjen kokoa säädellään vastaamaan ympäristön kantokykyä.

Romaanissa ihmetellään kuinka Suomen maaperä pysyy koskemattomana ryöstelevien ulkovaltojen uhatessa sen vehreää rauhaa. Vehreän Äidinmaan kamaran alla on kuitenkin salaisuus, joka pitää sen vehreyden tiukasti kiinni modernin teknologian ja tuhoavien sotavoimien maailmassa.

Äidinmaata, eli entistä Suomea, suojelee Isoäiti, maan alle piilotettu antimateriapommin, nanorobottihyökkäyksen ja elektromagneettisen pulssin yhdistelmä. Mikäli joku hyökkäisi Äidinmaahan, pommi räjähtäisi eikä hyökkääjästä tai valloitetusta maasta jäisi mitään jäljelle. Isoäiti on todellinen MOAB, Mother Of All Bombs, salainen voima ja maankuoreen piilotettu jumalolento.

Isoäidin uhkaava olemassaolo purkaa naisten diktatuurin oikeutusta. Diktatuuri rakentuu väkivaltaisen salaisuuden päälle. Modernin sotateollisuuden jälkeensä jättämä totaalinen pommi ja sen edustama itsetuhoisen kyyninen maailmankuva ovat Äidinmaan viimeinen lukko ja turva.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 18

Yhden sukupuolen dystopiat ovat kärjistettyjä tulevaisuudenkuvia ja monin tavoin sidoksissa nykyisiin ajankohtaisiin sukupuolikamppailuihin.

Kaikissa mainituissa dystopioissa ollaan kuitenkin huolissaan siitä, onko ympäristökatastrofeista tai energiakriiseistä mahdollista selvitä ilman lankeamista totalitaristiseen oloon ja järjestykseen.

Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Ja voivatko liberaalit arvot selvitä, kun niitä kannatteleva vauraus hupenee tai muuttuu ilmastonmuutoksen edetessä käyttökelvottomaksi?

Filosofi Antti Salmisen taide- ja ympäristöpoliittisessa teoksessa Kokeellisuudesta – historiallisesta avantgardesta jälkifossiiliseen elämään esitetään uskalias ajatus, että ehkä moderni länsimainen liberaali ihmiskäsitys onkin vain jättimäisen fossiilisten polttoaineiden suoman energiaylijäämän aikaansaannosta.

Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa?

Kysymys arvojen ja demokratian säilymisestä on minulle liian monimutkainen vastattavaksi, mutta se heittää kutkuttavasti liikkeeseen myös oletukset yhteiskuntiemme jatkuvuudesta. Kuinka käy nyt yhdessäololle kun hiiltä ei saisikaan enää päästää ilmakehään entiseen tapaan ja kulutusta olisi leikattava? Olisi löydettävä hiiliketjujen tilalle uusi sidos.

Orjattaressa, sekä Aumaston ja Salmisen romaaneissa ylikulutuksen ongelma on ratkaistu leikkaamalla kuluttajien määrä puoleen. Yhden sukupuolen dystopioissa harjoitetaan äärimmäistä yhteiskunnallista säästöpolitiikkaa. Kun toiselta sukupuolelta viedään oikeus modernin elämän iloihin, toinen voi jatkaa yksilönvapauksistaan nauttimista uuden tilanteen puitteissa.

On toisaalta myös hyvä muistaa, että yhden sukupuolen dystopioiden kuvailema äärimmäinen epätasa-arvo toteutuu jo tälläkin hetkellä globaalissa mitassa. Siinä missä vauraat länsimaat kärvistelevät vuoden 2008 finanssikriisin jälkeisessä lamassa tai hitaan kasvun kurimuksessa, suuri osa ihmiskunnasta joutuu kamppailemaan päivittäisen selviytymisensä kanssa.

Tässä mielessä edellä luetut yhden sukupuolen dystopiat ovat myös kuvauksia siitä epätasa-arvosta, joka maapallolla vallitsee tälläkin hetkellä. Ja ne taitavat kertoa myös siitä kuinka vaikeaa on luoda optimistisia utopioita, jotka perustuisivat uskottavasti nykyiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Optimistinen utopiakirjallisuus suorastaan loistaa poissaolollaan kulttuurissamme.

Ei auta kuin päättää mikä kasvi on säilyttämisen arvoinen ja mikä ei.

Nyt kesä on jo pitkällä ja on tullut katsottua liikaa televisiota ja ahdistavia kirjoja. Ei auta muu kuin mennä takaisin puutarhapalstalle, ottaa kuokka kauniiseen käteen ja päättää mikä kasvi on säilyttämisen arvoinen ja mikä ei.

Puutarhurointi voi toimia myös eräänlaisena tulevaisuuden yhteiskunnallisen kokeellisuuden mallina. Rikkaruohon ja hyötykasvin ero ei nimittäin ole mitenkään selvä, loppujen lopuksi kaikki kasvit toimivat yhdessä. Olisi kamalaa, jos puolet kasveista julistettaisiin täysin hyödyttömiksi. Se aiheuttaisi ahdistusta niin puutarhurille kuin puutarhallekin.

Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18
Pietari K. kävi täällä -esseesarjan vinjetti, osa 18 Kirjojen Suomi,Pietari K. kävi täällä, osa 18
 • Eläköön ikuisesti #Suomi100 - pakkopullaan tukehtuu mielellään

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Olen nyt tarkastellut Suomen satavuotisjuhlia tietyllä tavalla aitiopaikalta viimeisen vuoden ajan toimittajana Ylen Kirjojen Suomi -hankkeessa ja oloni on toiveikas. Tämä Suomi100-juhlinta tuntuu nimittäin sopivan keveältä ja ilahduttavan tyhjältä, aivan kuten nationalismin jälkeiseen maailmaan kuuluukin. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Kaupunkilaisille on luonteenomaista, että he haluaisivat olla maalaisia - ainakin silloin tällöin. Yleensä tämä halu tulee silloin kun ahdistaa, on kiire tai sää on huono. Näinä hetkinä kaupunkilaiset ajattelevat lapsuuden pitkiä kesiä mummolassa ja miettivät, että olisiko meistäkin maalaisiksi. Ajatus kuitenkin haihtuu nopeasti, kun kaupunkilaiset tajuavat, että sama ahdistus, kiire ja huono sää jatkuvat myös maalla. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

  Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast

  Suomessa on vieläkin vallalla sellainen ennakkoluulo, että saamelaisuus on jotenkin perinteistä ja alkuperäistä. Tosiasiassa koko saamelainen kulttuurielämä ja taide on modernia, sanoi kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija Nils-Aslak Valkeapää haastattelussa jo vuonna 1999. Onko se mahdollista – ja miten? Kuuntele podcast tai lue essee täältä!

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa

 • Jeesus, muumit ja Mooses ovat pakolaisia kaikki

  Kirjallisuus on pakolaiskuvauksia täynnä.

  Pakolaiset ovat kuuluneet tovin uutiskuvaston keskiöön, mutta kirjallisuus tarjoaa pidemmän perspektiivin. Jo Raamatussa pakolaisuus nousee olennaiseksi aiheeksi, eikä sen jälkeen länsimaisesta kirjallisuudesta ole puuttunut pakolaiskuvauksia.

 • Hei pöytälaatikkorunoilija, tee runovideo Minna Joenniemen kanssa

  Oi maamme! -ohjelma etsii uusia videotaideteoksia

  On ihan vanhanaikaista laulaa serenadi parvekkeen alla, kun voi lähettää rakkausvideon ja jakaa sen kaikkien kanssa. Toimittaja Minna Joenniemi tekee parhaillaan Oi maamme -ohjelmaa, jossa ihmisiä kannustetaan leikkaamaan itse videotaideteoksia.

 • Nämä kirjat paransivat sodan traumat – lue Linnaa, Kunnasta ja muita klassikoita e-kirjoina

  Seppo Puttosen lukuvinkit 1950-luvulle

  Kotirintaman naiset ja lapset sekä sodasta palanneet miehet olivat kukin omalla tavallaan onnettomia 1950-luvulla, mutta kaikilla oli haave saada elämä kääntymään kohti onnea. Kirjailijat etsivät uusia tapoja nähdä maailmaa, ja vuosikymmeneltä jäi elämään useita klassikoita, kuten Tuntematon sotilas ja Muumipapan urotyöt. Lue Seppo Puttosen lukuvinkit 1950-luvulle!

 • Eläköön ikuisesti #Suomi100 - pakkopullaan tukehtuu mielellään

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Olen nyt tarkastellut Suomen satavuotisjuhlia tietyllä tavalla aitiopaikalta viimeisen vuoden ajan toimittajana Ylen Kirjojen Suomi -hankkeessa ja oloni on toiveikas. Tämä Suomi100-juhlinta tuntuu nimittäin sopivan keveältä ja ilahduttavan tyhjältä, aivan kuten nationalismin jälkeiseen maailmaan kuuluukin. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Kaupunkilaisille on luonteenomaista, että he haluaisivat olla maalaisia - ainakin silloin tällöin. Yleensä tämä halu tulee silloin kun ahdistaa, on kiire tai sää on huono. Näinä hetkinä kaupunkilaiset ajattelevat lapsuuden pitkiä kesiä mummolassa ja miettivät, että olisiko meistäkin maalaisiksi. Ajatus kuitenkin haihtuu nopeasti, kun kaupunkilaiset tajuavat, että sama ahdistus, kiire ja huono sää jatkuvat myös maalla. Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

  Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast

  Suomessa on vieläkin vallalla sellainen ennakkoluulo, että saamelaisuus on jotenkin perinteistä ja alkuperäistä. Tosiasiassa koko saamelainen kulttuurielämä ja taide on modernia, sanoi kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija Nils-Aslak Valkeapää haastattelussa jo vuonna 1999. Onko se mahdollista – ja miten? Kuuntele podcast tai lue essee täältä!

 • Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

  Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

  Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!

 • Hyggeiletkö kirjan kanssa? Lukemalla saa toteuttaa fetissiään yksityisyydestä

  Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast

  Mediankäyttäjänä olo alkoi olla paranoidi varsinkin sen jälkeen, kun Edward Snowden neljä vuotta sitten paljasti Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioiden massavalvonnan laajuuden. Yhtäkkiä myös oma yksityinen älypuhelin alkoi ahdistaa taskussa. Älypuhelin, jonka avulla puhun ystävieni kanssa, käytän sosiaalista mediaa, luen kirjoja ja kuuntelen radiota, alkoi tuntua vieraalta ja tunkeilevalta.

 • Poimi e-hömppäkirja luettavaksesi täältä

  Jaa kesän parhaat kirjat hashtagilla #hömppäkirjalista

  Ei syytä paniikkiin, vaikka olisit nalkissa mökillä ilman luettavaa. Voit lukea Kirjojen Suomen e-kirjoja! Nämä kirjat viihdyttävät ja saavat suupielet kohoamaan, vaikka viikonloppu ei hellisikään helteillä. Kirjojen Suomella on käynnissä pro hömppä -liike.

 • Saisinko yhden neuvoa antavan? Työelämäni on ihan muuttunut.

  Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko

  Mitä yhteistä on Aleksis Kivellä ja jälkiteollisella pätkätyöläisellä? Ennen kaikkea työpaikkaryyppääminen. Suomalaisten ryyppyreissujen väheneminen liittyy työkulttuurin muutoksiin, mutta onneksi jälkiteollinen työkulttuuri on palauttanut työpaikkapöhnän arvon. Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko läpi kesän.

 • Kukaan ei usko, mutta Kalle Päätalo on supersankari – ja kyborgi

  Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko

  Joskus teen niin, että kun joku kirja tuntuu tarpeeksi vieraalta, alan lukea sitä tarkoituksella väärin. Toimii aina! Kun olin lukenut Kalle Päätalon Hyvästi, Iijoki -teosta (1995) tarpeeksi pitkään scifi-teoksena, sen arvo alkoi avautua minulle suomalaisuuden tulevaisuutta koskevana kysymyksenä. Kuuntele tai lue uusin Pietari K. kävi täällä -essee

 • Selkä edellä historiaan – näihin kirjoihin kiteytyy 1970-luku

  Millaisena sinä muistat 1970-luvun? Osallistu keskusteluun!

  Kun hahmotetaan 1970-lukua kirjallisuuden kautta, on ymmärrettävä, mitä kysymyksiä edellinen vuosikymmen petasi. Kirjojen Suomi -sarjassa ollaan päästy 1970-luvulle, josta on jäänyt elämään useita hienoja teoksia. Lue e-kirjoja täältä!

 • Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku

  Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina

  John Lennonin murha löi karmaisevalla tavalla leiman alkaneelle vuosikymmenelle. Mies, joka oli 1960-luvulta alkaen laulanut ja puhunut rakkauden puolesta ja sotaa vastaan, surmattiin kadulle New Yorkissa. Usko maailman ja ihmisten hyvyyteen oli murentunut. Ahneus ja pahuus olivat hiipineet ihmisten sisään. Tutustu 1980-lukuun ja lue nämä kymmenen teosta e-kirjana suoraan Kirjojen Suomen verkkosivuilta.

 • Onnea Riikka, Saara ja kaikki muut! Valitsimme viisi e-kirjaa naistenviikolle

  Kirjojen Suomen lukuvinkit naistenviikkoon

  Onnea Riikka, Saara, Marketta, Johanna, Leena, Oili, Kristiina, Tiina ja kaikki yli kuusisataatuhatta naista, jotka vietätte nimipäiviänne naistenviikolla. Kirjojen Suomi antaa teille nimipäivälahjaksi viisi naisten kirjoittamaa e-kirjaa. Nautinnollisia lukuhetkiä! Klikkaamalla lue kirja -linkkejä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon.

 • Erkka Filander ajatteli kiusattujen kasvoja kirjoittaessaan runoteostaan

  Tanssiva karhu -ehdokas esittelyssä

  Erkka Filander muisteli koulunsa kiusattuja ja kirjoitti kehutun runoteoksen marttyyreistä ja rakennuksista. Nyt Torso on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi. Mutta miksi Filander on sitä mieltä, ettei hänen teostaan kannata lukea ääneen? Erkka Filanderin Torso on runoteos arkkitehtuurista, tiloista ja marttyyriudesta.

 • Sähkökirjojen myynti kasvoi alkuvuonna

  Jenni Haukion toimittama teos on alkuvuoden hitti

  Jenni Haukion kokoama runoteos Katso pohjoista taivasta, Eve Hietamiehen Hammaskeiju ja muutamat ulkomaiset dekkarit ovat siivittäneet alkuvuonna kirjamyynnin nousuun pitkän alamäen jälkeen. Katso pohjoista taivasta on myynyt jo alkuvuonna enemmän kuin moni kirja tulee koko vuonna myymään.

 • Olipa kerran valkoinen mies, jota kaikki kirjat kuvasivat. Ja nytten se kuolisi.

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Suomalaisen kirjallisuuden historia on täynnä valkoihoisia kirjailijoita ja heidän luomiaan valkoihoisia henkilöhahmoja. Koko Hubaran vuonna 2017 ilmestynyt teos Ruskeat tytöt laittoi kerralla uusiksi käsityksen siitä, kenelle kirjoja Suomessa kirjoitetaan. Lue Pietari K. kävi täällä -essee tai kuuntele podcast

 • Kirjoitan päälauseita. Timo Soini kirjoittaa päälauseita. Uskottavat miehet kirjoittavat niin.

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja essee lukeville

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja esseesarja lukeville ihmisille. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä koivuklapeja: kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Se lisää kirjoittajan uskottavuutta, mutta on riittävän moniselitteistä. Samalla kommentoija saa sytykettä omalle itserakkaudelleen.

 • Nykykirjallisuus on sairastunut vakavaan historiatautiin ja minusta se ei ole O.K.

  Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!

  Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat pitäisi keskeyttää sairauslomaan, sillä olemme pahanlaatuisen historiataudin vallassa. Postmoderni aikakausi ei tarkoita sitä, että historia olisi päättynyt. Halu verrata nykyaikaa menneisyyteen nimittäin vain kiihtyy. Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi täällä -esseeseen!

 • Äitiys on maailman vanhin aihe ja silti Sirpa Kyyrönen kirjoittaa siitä

  Tanssiva karhu -ehdokas esittelyssä

  Jotenkin runoilijat sen tekevät. He tarttuvat ikuisiin teemoihin ja löytävät niihin uuden tulokulman, kehittelevät ilmaisutavan, joka sopivalla tavalla kummeksuttaa, hivelee. Juuri näin tekee Sirpa Kyyrönen Ilmajuuret-kokoelmassaan, joka on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Muistisairautta käsittelevä Multa on Tiina Lehikoisen henkilökohtaisin kirja

  Teos on Tanssiva karhu -ehdokas

  Muistisairautta on luontevampaa käsitellä runoudessa kuin proosassa, väittää Tiina Lehikoinen. Hänen Multa-teoksensa on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouskilpailussa. Tamperelaisen Tiina Lehikoisen runoteos Multa on sekä "multa sulle, minulta sinulle" että kirja mullasta, maasta.

 • Tässä ovat Ylen Tanssiva karhu -palkinnon ehdokkaat

  Kuusi erityisen kiinnostavaa runoteosta

  Kevään merkkejä: linnut, aurinko, Tanssiva karhu. Runouspalkintoa tavoittelevat vuonna 2017 Erkka Filanderin Torso, Catharina Gripenbergin Handbok att bära till en dräkt, Sirpa Kyyrösen Ilmajuuret, Tiina Lehikoisen Multa, V. S.

 • Runoja sielun kokoamiseksi – Catharina Gripenbergin teos flirttailee käsikirjoille

  Tanssiva karhu -ehdokas esittelyssä

  Runoilija Catharina Gripenberg kiinnostui erilaisten käsikirjojen ja oppaiden kielestä. Seurauksena syntyi runoteos, jossa Gripenberg yhdistää neutraalin ja käsikirjanomaisen tyylin henkilökohtaiseen ja yksityiseen kielelliseen ilmaisuun. Teos on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi. Runous sopii kielen tutkiskeluun.

 • Väitöstutkimus: Onko kaunokirjallisuus uhattuna kirjastoissa?

  Pienille kirjastoille on kasattu tehtäviä jo liikaakin

  Kirjastojen tehtävien muutoksista väitellyt Pirjo Tuomi on huolissaan kaunokirjallisuuden osuudesta kirjastojen palveluissa. Tuomi arvioi, että kaunokirjallisuus on joutunut väistymään pienempään rooliin kirjastojen uusien palvelujen tieltä.

 • Mikä kirja on sinulle se kaikkein rakkain?

  Jaa kirjavinkkisi, ja tutustu muiden lukukokemuksiin!

  Jokaisella on kirjoja, jotka eivät lähde sielusta vuosienkaan aikana. Mikä kirja on sinulle tärkein? Kerro lempikirjastasi meille, ja ehkä se löytää uuden lukijan. Timo K. Mukka muistutti Isossa-Britanniassa asuneelle näyttelijä ja käsikirjoittaja Sanna Stellanille, mitä on olla suomalainen. Kirja vie toiseen maailmaan, auttaa ymmärtämään itseä, toisia, elämää.

 • Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

  Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

  "Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

 • Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Petina Gappah: Liian tutut tarinat olisivat empatian loppu

  Helsinki Lit alkaa Yle Teemalla la 13.5. klo 12 .40

  Työviikon loppumisesta ei ollut kulunut tuntiakaan, kun Savoy oli jo täynnä lukijoita. Kolmatta kertaa järjestetty käännöskirjallisuuden tapahtuma Helsinki Lit oli myyty loppuun. Festivaali jatkuu lauantaina, jolloin lavalle nousee esimerkiksi Nobel-voittaja Orhan Pamuk. Helsinki Lit -lähetys Yle Teemalla la 13.5. klo 12 .40 alkaen.

 • Seksi vähissä? Erotiikka ja yhteiskuntautopiat kulkevat käsi kädessä

  Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!

  Eräs kaverini arveli, että suomalaisten vähentynyt seksin harrastaminen liittyy ennen kaikkea innostavien yhteiskuntautopioiden puuttumiseen. Sote- tai aluehallintouudistus saa kenen tahansa intohimot laskemaan. Onneksi kaunokirjallisuus jaksaa kuitenkin pitää poliittisen seksin puolia. Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!

 • Miksi olla yksi kun voi olla monta? Brändäämisen ABC kirjailijoille

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Kustantajat ja kirjailijat ovat kiistelleet koko itsenäisyyden ajan siitä, kenelle vastuu kuuluu ja kuka saa rahat. Tässä työn ja pääoman välisessä ristiriidassa kirjailijoiden itsensä brändääminen on koitunut sekä kohtaloksi että pelastukseksi. Erityisen kovan hinnan imagostaan maksoi Algot Untola 21. toukokuuta vuonna 1918.

 • Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

  Kannattaa mennä ratsastustallille jos haluaa oppia jotain siitä, miten selviydytään “uuden työn” joustavassa ja tunneherkässä maailmassa. Tallilla hevoset ja nuoret naiset ratkovat sosiaalisen elämän monimutkaisia pulmia ja terapoivat toisiaan. Ennen hevonen veti tukkia metsässä ja teki sankaritekoja rintamalla, nykyään se seurustelee, reflektoi itseään ja käyttää kannettavaa elektroniikkaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä!

 • Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Pätkiikö? Ota lääkkeeksi neukkunostalgiaa ja kirjoja muistamisesta

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  2000-luvulla Finlandia-palkituista romaaneista kolme sijoittuu Neuvostoliittoon: Sofi Oksasen Puhdistus, Rosa Liksomin Hytti nro 6 ja Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme. Pietari Kylmälä miettii, mitä unohdimme Neuvostoliitosta, ja mitä on muistettava nykyisyydestä, joka on koko ajan valmis katoamaan. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Pum-pum, kuolit! Leikin säännöt on kirjoitettu sotakirjallisuuteen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Leikitään: entä jos Suomi ei olisi ollut sodissaan ikuinen “puolustusvoittaja” (á la Tali-Ihantala), vaan ihan oikea voittaja? Taantumassa kärvistelevä 2010-luvun Suomi tarvitsisi kunnon hyökkäyssodan, jotta vihdoin oppisimme voittamaan! Hyökkäys olisi tietysti turvallisinta suorittaa sepitteessä, jotta kukaan ei kuolisi, kirjoittaa Pietari K. esseessään. Essee on kuunneltavissa myös podcastina.

 • Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

 • Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Tiina Raevaara haluaisi lisää inhimillistettyjä eläimiä

  Eläinten oikeudet paranevat vääjäämättömästi

  Luonto ja ihminen limittyvät toisiinsa Tiina Raevaaran tuotannossa ja elämässä. Teksti: Jasmin Kuusela – Kirjailijan työ on mielettömän hienoa työtä, hehkuttaa kirjailija Tiina Raevaara, jonka meneillä olevaan viikkoon kuuluvat vielä kahden kirjan deadlinet. Raevaaraa miellyttää se, miten kaunokirjallisuus mahdollistaa ihmisten samaistumisen sell

 • Ison pahan suden kulttuurihistoria

  Tarinat ovat hellineet susivihaa vuosituhansia.

  Suomen kielessä susi on pahan vertauskuva. Toisin on esimerkiksi useilla intiaaniheimoilla, joille susi on ollut toteemieläin. Kertomusperinteessämme susivihaa on haudutettu pitkään ja rauhassa. Mitä tapahtuisi, jos susiin liitettyjä piirteitä kirjoitettaisiin uudestaan? Susi on villi, vapaa, voimakas ja älykäs eläin, Kasperi Lumijärvi kirjoittaa esseessään.

 • Eeva Kilven Animalia on ollut ajankohtainen 30 vuotta

  Kurjimman köyhälistön alapuolella ovat vielä nämä ei-ihmiset

  Kun juhlitaan satavuotiasta Suomea ja suomalaista kirjallisuutta, ei joukosta pidä unohtaa eläimiä ja niiden tarinoita historian kulussa. Pilkun jälkeen katsoo eläintä ja eläinten oikeuksia. Keskustelemassa ovat kirjailijat Laura Gustafsson ja Tiina Raevaara, sekä esseisti, lihateollisuutta keskitysleirien kauhuihin verrannut Antti Nylén.

 • Laura Gustafsson ja strategia eläinoikeuksien parantamiseksi

  Ei ole tarkoitus tuputtaa kenellekään mitään

  Pienenä kirjailija Laura Gustafssonia ei juuri kiinnostanut lukeminen. Siitä huolimatta hän on julkaissut kolme kiitettyä romaania, näytelmiä sekä yhden kuunnelman. Monenlaiset sattumukset ovat vaikuttaneet siihen, että tähän hetkeen on tultu. Laura Gustafsson on Pilkun jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa eläinten oikeuksista Yle Teemalla 10.4. klo 21.00 ja Yle Areenassa jo nyt.

 • Marjo Niemi: Hyvinvointivaltio on parempi tarina kuin sota

  Hyvinvointivaltio on parempi tarina kuin sota

  Olisiko hyvinvointivaltiosta suureksi kansalliseksi tarinaksi? Tosin siitä puuttuvat uhrit ja uhraaminen. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi pohtii, mikä olisi hyvä tarina kerrottavaksi.

 • Riina Katajavuori: Mitä teet, kun kukaan ei katso?

  Keskittyminen on vaikeaa, sillä ärsykkeitä on liikaa.

  Olen viime aikoina koettanut kirjoittaa runoja. Keskittyminen on vaikeaa, sillä kammioon tunkee koko ajan sähköpostia ja kaikenlaisia viestejä ja ilmoituksia. Näin mrehtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnnisti Riina Katajavuori ajankäyttöään.

 • Arvoituksellinen löytö Katri Valan kirjan välistä

  Sivut sen ympäriltä ovat värjäytyneet vaalean ruskeiksi

  Katri Valan runokokoelman Paluu välistä löytyi kaavake, jolla kutsuttiin henkilöitä poliisikuulusteluun. Täyttämätön lomake on 1940-luvulta. Se on ollut runoteoksen välissä niin kauan, että sivut sen ympäriltä ovat värjäytyneet vaalean ruskeiksi. Voisiko tämä kaavake olla Katri Valan veljeä Erkki Valaa varten?

 • Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!