Hyppää pääsisältöön

Asvalttiviidakot – Sukellus urbaaniin luontoon

Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta.
Kettu voi kaupungissa hyvin. Tämä repolaispoika sai emoltaan citykanipaistin. Helpoimmin ketun kohtaa yöllä. Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. Kuva: Petteri Saario yle tv1

TV1 tiistaisin 20.8. - 24.9.2019 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaisin klo 5.55 ja sunnuntaisin klo 11.15, Areenassa

Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. Sarja kertoo kaupunkiluonnosta, muuttuvasta luontosuhteestamme sekä siitä, mikä merkitys kaupunkilaisilla on ympäristöongelmien ratkaisijoina ja kestävän tulevaisuuden luojina.

Asvalttiviidakko yllätti

Aiemmissa sarjoissaan Saario on kuvannut muun muassa jokien ja järvien helmiä sekä upeimpia saaristoja ja erämaitten lumoa. Ajatus kuvausurakasta ankeissa asvalttiviidakoissa ahdisti. Mitä kiinnostavaa niissä muka olisi, melun ja betonin keskellä?

”Nyt, kolmen vuoden jälkeen, on ilo tunnustaa, että olin ennakkoluuloineni hakoteillä. Kaupungissa todellakin suhisee”, Saario sanoo.

”On ollut hämmästyttävää ja myös hämmentävää huomata, että upeimmat metsämme sijaitsevat nimenomaan kaupungeissa, jos suojelualueet jätetään pois laskuista.”

Kaupunkilaiset myös menevät metsäänsä kuten muuhunkin luontoon: puistoihin, rannoille, pientareille, joutomaille. Niissä leikitään, toivutaan, kuntoillaan, keräillään, rentoudutaan, haltioidutaan ja kasvatetaan niin ruokaa kuin elintärkeää vastustuskykyä.

Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta.
Kaupunkiluonto yllätti luontodokumenttien tekijän Petteri Saarion rikkaudellaan. Voikukka on syötävän hyvää. Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. Kuva: Antti Saario yle tv1
Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta.
Kaupungit ovat lintujen valtakuntaa. Pullasorsien lisäksi lukuisat entiset erämaalinnut ovat pesiytyneet kaupunkeihin. Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. Kuva: Petteri Saario yle tv1

Kuusi eri näkökulmaa

Asvalttiviidakot kurkistaa kaupunkiluontoon kuudesta näkökulmasta. Sarjan avausjakso Syötävän hyvä kaupunki kertoo trendikkäästä kaupunkiviljelystä ja kaupungista ihmisen ja myös muun luonnon ruoka-aittana. Kaupungissa suhisee -dokumentti näyttää hämmästyttävän rikkaan kaupunkiluonnon: cityketun, rupikonnan, taimenen ja siivekkäät, lepakoita unohtamatta.

Tuonenlehto, elämänkehto kertoo mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen. Se uppoutuu kuoleman kiehtovaan tarustoon ja paljastaa, että hautausmaat ovat todellisia kaupunkien viherkeitaita, joissa voi lintujen, oravien ja rusakoiden ohella kohdata jopa hirven.

Luontoa ei voi leikkiä loppuun -dokumentissa selviää, että leikki-ikäisen lapsen kunto kehittyy luonnossa leikkiessä paremmin kuin missään ohjatussa liikuntaharrastuksessa. Aikuinenkin voi leikkiä luonnossa, vaikkapa metsässä joogaten, eläimiä auttaen ja lintuja rengastaen.

Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta.
Monet eläimet ovat sopeutuneet hyvin kaupunkeihin. Kaupunki on kuitenkin vaarallinen asvalttiviidakko. Tämä emonsa menettänyt oravanpoika on onneksi päässyt ihmisen hoitoon. Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. yle tv1
Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta.
Korttelipihat ovat yleensä ankeita aidoilla pilkottuja lokerikkoja, joissa ei ole vihreää nimeksikään. Helsingissä sijaitseva Apinalinnan korttelipiha on toista maata: todellinen viherkeidas betonin ja asvaltin keskellä. Petteri Saarion ohjaama Asvalttiviidakot on kuusiosainen dokumenttisarja kaupunkiluonnosta. yle tv1

Hieman rempallaan oleva viheralue on luonnonarvoiltaan rikkaampi kuin puunatut puistot ja pihat. Hallitusti hoitamaton -jaksossa Petteri Saario haltioituu puutarhaparatiisissa ja vierailee ehkä koko Suomen kummallisimmassa luontokohteessa. Kahden hevosvoiman monitoimikonetta ohjaava hevosmetsuri näyttää, miksi hevonen sopii savotalle erityisesti kaupungissa.

Luonnon vaikutus hyvinvointiimme ja terveyteemme on lähes mullistavaa. Luonnossa oleilu estää sairauksia, nopeuttaa paranemista ja antaa lisää terveitä elinvuosia. Lääkäri määrää luontoa -dokumentissa luonnon avulla toipuneet kertovat tarinansa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Petteri Saario. Tuotanto: DocArt, 2017. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Asvalttiviidakot-sarja on osa vuonna 2017 vietettävän Suomen itsenäisyyden virallista juhlavuoden ohjelmaa. Sarjaan otetaan varaslähtö Syötävä kaupunki -kaupunkiviljelykampanjalla.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.