Hyppää pääsisältöön

Miten selvitä ilman happea, kipua ja syöpää? Kaljurotan supervoimat halutaan käyttöön

kaljurotta kurkistaa putkesta
Kaljurotilla ei ole koskaan havaittu syöpää. kaljurotta kurkistaa putkesta Kuva: Roland Gockel / MDC kaljurotta,prisma studio blogit

Kaljurotta ei ole ulkonäöllä pilattu, mutta se on yksi luomakuntamme supersankareista. Sillä on poikkeuksellisia ominaisuuksia ja eläimestä etsitäänkin apua monien sairauksien hoitoon, kirjoittaa futuristi Elina Hiltunen blogissaan.

Ensinnäkin kaljurotta elää harvinaisen pitkään pienikokoiseksi jyrsijäksi, jopa kolmekymppiseksi. Tämä on kymmenen kertaa tavallista rottaa pidempään. Kaljurotat ovat myös yllättävän terveitä ja nuorekkaita hamaan loppuunsa asti: ne eivät sairastu syöpään ja niiden kivunsietokyky on huippuluokkaa. Ne eivät esimerkiksi tunne kipua, jos iholle joutuu happoa. Puhumattakaan siitä supervoimasta, että kaljurottanaaras saattaa elämänsä aikana synnyttää 900 poikasta!

Viimeisimpänä supervoimana kaljurotalta on löydetty kyky pysyä hengissä pitkään ilman happea. Kaljurotta selviää 18 minuuttia täysin hapettomassa tilassa ja jopa 5 tuntia hapenpuutteessa, joka tappaisi ihmisen. Tämä supervoima on tarpeen, sillä rotat elävät satojen yksilöiden ryhmissä maanalaisissa luolastoissa, joissa happi on usein vähissä.

Selvitäkseen hengissä kaljurotta muuntautuu kuin kasviksi. Se alkaa tuottaa soluille energiaa glukoosin sijaan fruktoosista, ilman happea. Mekanismi suojaa kaljurotan aivoja ja sydäntä. Kaikki muut nisäkkäät kuolevat, kun niiden aivosoluilta loppuu energia. Jos kaljurotan kyky saataisiin ihmisten käyttöön, vältyttäisiin mm. happivajeen aiheuttamilta aivovaurioilta.

kaljurotta tutkijan kädessä
Kaljurotat pärjäävät tunteja happivajeessa. kaljurotta tutkijan kädessä Kuva: Roland Gockel / MDC prisma studio blogit

Kaljurottien supervoimat ovat herättäneet tutkijoiden kiinnostuksen ympäri maailmaa. Esimerkiksi se, että kaljurotta ei sairastu syöpään, johtuu huomattavan korkeamassaisesta hyaluronihaposta, jota on kaljurotan soluväliaineessa. Aine estää soluja jakautumasta holtittomasti ja muodostamasta kasvaimia. Tätä tietoa voidaan tulevaisuudessa kenties käyttää hyväksi syöpätutkimuksessa.

Kaljurottien kivunsietokyvyn mekanismin ymmärtäminen voi taas tuoda apua uudenlaisten kipulääkkeiden kehittämiseen. Samoin kaljurotan pitkän elämän salaisuuksien valkeneminen voi tuoda ihmisillekin muutaman vuoden lisäelinaikaa tai ainakin tuoda uusia parannuskeinoja Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

Tutkijoille ei ole vielä selvinnyt, mihin kaljurotat sitten kuolevat. Yksi syy vankeudessa on ainakin lajitoverien terävät hampaat ja niiden aiheuttamat haavat. Joka tapauksessa tämän pienen, ryppyisen, kaljun ja sokean rotan salaisuudet voivat auttaa meitä ihmisiä terveempään ja pidempään elämään. Ei ole siis rottaa karvoihin katsominen!

tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen
tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT

Prisma Studion oma futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina on myös tietokirjailija, joka kirjoittaa parhaillaan kirjaa depressiosta.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

 • Ihmisen varaosat ovat totta

  3D-mallinnus tuo potilaalle sopivan luu- tai kudossiirteen

  Ihmisen kasvojen lihaksilla ja luilla on ratkaiseva rooli nielemisessä, puremisessa ja hengittämisessä, ilmeitä ja ulkonäköä unohtamatta. Siksi on tärkeää, että kasvaimen tai onnettomuuden vaurioittamat kasvot voidaan korjata ennalleen ja puuttuva luusto ja kudos voidaan rakentaa uudelleen. Kolmiulotteinen mallintaminen on tuonut avun luu- ja pehmytkudoksen puutoksiin.

 • Jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin ennaltaehkäistä – Näin sinä voit alentaa omaa syöpäriskiäsi

  Mitään yksittäistä ihmeainetta ei kaupan hyllyltä löydy.

  Ruokasoodaa, kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä, graviola-hedelmää... Tämän tästä verkossa ja somessa kiertää juttuja yksittäisistä ruoka-aineista, joiden luvataan auttavan syövän nujertamisessa. Ihmisen biologia ja fysiologia rakentuvat kuitenkin tuhansien aineiden tasapainosta eikä yksittäistä ihmeainetta kaupan hyllyltä löydy.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin ennaltaehkäistä – Näin sinä voit alentaa omaa syöpäriskiäsi

  Mitään yksittäistä ihmeainetta ei kaupan hyllyltä löydy.

  Ruokasoodaa, kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä, graviola-hedelmää... Tämän tästä verkossa ja somessa kiertää juttuja yksittäisistä ruoka-aineista, joiden luvataan auttavan syövän nujertamisessa. Ihmisen biologia ja fysiologia rakentuvat kuitenkin tuhansien aineiden tasapainosta eikä yksittäistä ihmeainetta kaupan hyllyltä löydy.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Mitä tulevaisuudessa syödään?

  Meillä on käsissämme kuusi isoa ruokahaastetta.

  Meillä on käsissämme kuusi isoa ruokahaastetta. Niiden ratkaisusta riippuu, mitä tulevaisuudessa lautasellemme päätyy – vai päätyykö mitään, kirjoittaa tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen blogissaan. Jos ja kun ruuan saanti vaikeutuu, se johtaa pahimmillaan pakolaisvirtoihin ja sotiin.