Hyppää pääsisältöön

Miten selvitä ilman happea, kipua ja syöpää? Kaljurotan supervoimat halutaan käyttöön

kaljurotta kurkistaa putkesta
Kaljurotilla ei ole koskaan havaittu syöpää. kaljurotta kurkistaa putkesta Kuva: Roland Gockel / MDC kaljurotta,prisma studio blogit

Kaljurotta ei ole ulkonäöllä pilattu, mutta se on yksi luomakuntamme supersankareista. Sillä on poikkeuksellisia ominaisuuksia ja eläimestä etsitäänkin apua monien sairauksien hoitoon, kirjoittaa futuristi Elina Hiltunen blogissaan.

Ensinnäkin kaljurotta elää harvinaisen pitkään pienikokoiseksi jyrsijäksi, jopa kolmekymppiseksi. Tämä on kymmenen kertaa tavallista rottaa pidempään. Kaljurotat ovat myös yllättävän terveitä ja nuorekkaita hamaan loppuunsa asti: ne eivät sairastu syöpään ja niiden kivunsietokyky on huippuluokkaa. Ne eivät esimerkiksi tunne kipua, jos iholle joutuu happoa. Puhumattakaan siitä supervoimasta, että kaljurottanaaras saattaa elämänsä aikana synnyttää 900 poikasta!

Viimeisimpänä supervoimana kaljurotalta on löydetty kyky pysyä hengissä pitkään ilman happea. Kaljurotta selviää 18 minuuttia täysin hapettomassa tilassa ja jopa 5 tuntia hapenpuutteessa, joka tappaisi ihmisen. Tämä supervoima on tarpeen, sillä rotat elävät satojen yksilöiden ryhmissä maanalaisissa luolastoissa, joissa happi on usein vähissä.

Selvitäkseen hengissä kaljurotta muuntautuu kuin kasviksi. Se alkaa tuottaa soluille energiaa glukoosin sijaan fruktoosista, ilman happea. Mekanismi suojaa kaljurotan aivoja ja sydäntä. Kaikki muut nisäkkäät kuolevat, kun niiden aivosoluilta loppuu energia. Jos kaljurotan kyky saataisiin ihmisten käyttöön, vältyttäisiin mm. happivajeen aiheuttamilta aivovaurioilta.

kaljurotta tutkijan kädessä
Kaljurotat pärjäävät tunteja happivajeessa. kaljurotta tutkijan kädessä Kuva: Roland Gockel / MDC prisma studio blogit

Kaljurottien supervoimat ovat herättäneet tutkijoiden kiinnostuksen ympäri maailmaa. Esimerkiksi se, että kaljurotta ei sairastu syöpään, johtuu huomattavan korkeamassaisesta hyaluronihaposta, jota on kaljurotan soluväliaineessa. Aine estää soluja jakautumasta holtittomasti ja muodostamasta kasvaimia. Tätä tietoa voidaan tulevaisuudessa kenties käyttää hyväksi syöpätutkimuksessa.

Kaljurottien kivunsietokyvyn mekanismin ymmärtäminen voi taas tuoda apua uudenlaisten kipulääkkeiden kehittämiseen. Samoin kaljurotan pitkän elämän salaisuuksien valkeneminen voi tuoda ihmisillekin muutaman vuoden lisäelinaikaa tai ainakin tuoda uusia parannuskeinoja Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

Tutkijoille ei ole vielä selvinnyt, mihin kaljurotat sitten kuolevat. Yksi syy vankeudessa on ainakin lajitoverien terävät hampaat ja niiden aiheuttamat haavat. Joka tapauksessa tämän pienen, ryppyisen, kaljun ja sokean rotan salaisuudet voivat auttaa meitä ihmisiä terveempään ja pidempään elämään. Ei ole siis rottaa karvoihin katsominen!

tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen
tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen Yle Tiede,blogit,prisma studio

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT

Futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina on myös tietokirjailija, joka kirjoittaa parhaillaan kirjaa depressiosta.

Yle Tieteen asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Kommentit